cava

Can Sala Brut Nature 2007, alterar l’ordre dels factors amb excel·lència

Can Sala de Freixenet és un dels 12 caves que han assolit la nova categoria que dóna visibilitat a la més alta gamma del cava, el vèrtex de la piràmide qualitativa del sector

Tast a càrrec de Ramon Francàs

Bombolles entre glaçons

| 11/12/2017 a les 08:32h
Arxivat a: Llibres, Can Sala Brut Nature 2007, Freixenet
Casa Sala de Freixenet s’ha convertit en Can Sala (el nom originari del paratge de Sant Quintí de Mediona d’on neix) coincidint amb la concessió del distintiu de Cava de Paratge Qualificat per aquest producte que ret homenatge als orígens de Freixenet.
 

Casa Sala Foto: Freixenet


Can Sala és un dels 12 caves que han assolit la nova categoria que dóna visibilitat a la més alta gamma del cava, el vèrtex de la piràmide qualitativa del sector. Can Sala 2007, la quarta anyada al mercat d’aquest hedonista i senyorial cava que es va estrenar en el mercat amb la poderosa, madura i corpulenta anyada del 2004, busca l’equilibri.

Potser caldria aclarir primer que gairebé no hi ha dos Can Sala iguals (si es repeteix cupatge queda el fet diferencial, prou important, de l’anyada). L’enòleg Josep Bujan ha anat variant el cupatge en una mena de joc que proposa als seus consumidors. Aquí l’ordre dels factors sí altera el producte, i ho fa sempre amb excel·lència.
 

Interior de Casa Sala Foto: Freixenet


En l’anyada del 2004 el cupatge va ser d’un 75% de xarel·lo i la resta de parellada. El 2005 Bujan va invertir completament la proporció de les dues varietats (75% parellada i la resta xarel·lo). En el Casa Sala del 2006 va optar per equilibrar al 50% les dues varietats, que és el mateix cupatge que té la propera anyada que sortirà al mercat, la del 2008. En aquest del 2007 hi ha un 60% de parellada.

De les anyades del 2009, 2010, 2011 i 2012 es va decidir no elaborar Can Sala. Després del 2008 vindrà, doncs, una excel·lent collita, la del 2013. Segons Josep Bujan, el Can Sala és un Brut Nature de forma deliberada ja que es vol preservar l’autenticitat del paratge, sense maquillatges.

El xarel·lo aporta estructura i muscle i la parellada elegància, finesa i una molt interessant acidesa que li dona aquesta sensacional longevitat. Amb la parellada s’estan trencant alguns apriorismes. No és cert, com demostra Can Sala, que la parellada no pugui envellir esplèndidament. Aquest és un cava complex, que es gaudeix més en copa de vi de cristall (per aquest tast he optat per la Riedel Veritas Champagne).

Enamora amb notes de pa lleugerament torrat i pastisseria, però també mostra un toc de mel amb franques notes de fruita confitada (orellanes i préssecs de vinya com els de l’Ordal) i fruits secs (avellanes, nous i ametlles que poden fer caure en l’error d’una criança en fusta del vi base que, en realitat, no ha existit).
 

Foto: Freixenet


També la criança amb tap de suro natural d’aquest producte pot fer caure en aquesta falsa percepció de notes de fusta. Combina amb excel·lència cos i elegància (això no és pas fàcil amb aquests llarguíssims envelliments: nou anys en rima!) equiparant-se a alguns dels millors vins efervescents del planeta. És un cava cremós i rodó però, a la vegada, és llarg i vertical.

Presenta una bombolla petita però vivaç, molt ben integrada. El rosari de bombolles és perfecte. Potser aquest cava desmenteixi una màxima de Bruce Lee: "Cal buscar el bon equilibri en el moviment i no en la quietud". En el Can Sala 2007 els fins a 9 anys de quietud a la penombra de les caves li han aportat un meravellós equilibri.

Can Sala està elaborat com els caves de fa un segle, o sigui, de forma absolutament artesanal però amb la utilització de la temperatura controlada per a la fermentació alcohòlica. Me l’imagino harmonitzant amb grans plats d’aviram (com un rostit de gall negre del Penedès o una becada) però també amb altres guisats o ranxos de pescadors. 

Can Sala Brut Nature Gran Reserva 2007 de Freixenet

Fitxa tècnica:
DO: Cava (Cava de Paratge Qualificat)
CUPATGE: Parellada (60%) i xarel·lo
CRIANÇA EN RIMA: 9 anys
GRAU ALCOHÒLIC: 12,50% vol.
ACIDESA TOTAL: 3,70 g/l.
pH: 3,06
DOSIFICACIÓ: Sense dosificació (sucre residual: <3 g/l.)
PVP: 70 euros

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

COMENTARIS

Be Cava, my friend
Pertu, 11/12/2017 a les 10:24
+2
-0
Una màxima de Bruce Lee? Sí, home, sí. D'això se'n diu venir a tall. Ai, senyor, els catalanets, quina desorganització mental!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.