Mercats

Els escumosos Premium creixen més que la resta

Catalunya exporta tres quartes parts del vi que produeix

Els Clàssic Penedès (els escumosos de la DO Penedès) creixen de forma sostinguda

Alemanya, els Estats Units, Bèlgica, el Regne Unit i Japó són els cins principals mercats on Catalunya exporta els seus vins

​El vi representa un 2,7 % del valor total de les begudes, enfront el 3,3% del de la cervesa en els establiments d'autoservei

| 20/10/2017 a les 09:53h
Especial: Destacat Cupatges! El més llegit
Arxivat a: Mercats, escumosos Premium, exportacions, Cava Premium, Clàssics Penedès
Foto: Quico Ortega
Aquests dies estan sortint al mercat de cara a la campanya de Nadal els 12 primers caves de Paratge Qualificat i es comencen a fer actes per presentar-los, com s’ha fet ja a la San Sebastian Gastronomika de la mà dels sommeliers de prestigi Guillermo Cruz i Sílvia García (Restaurant Mugaritz).

Aquesta és la nova categoria que dóna visibilitat a la més alta gamma del cava, el vèrtex de la piràmide qualitativa del sector. Tots ells es vendran per sobre dels 50 euros. Això coincideix amb l’increment de les vendes dels caves Premium.

Han crescut un +15,96% durant el primer semestre d’aquest any. Durant el primer semestre del 2017 s’han venut un total de 12.899.781 ampolles de cava Premium (1,2 milions corresponen als caves Gran Reserva –els de més de 30 mesos de criança en rima-). Les vendes d’escumosos Premium creixen a força millor ritme que la resta.

Les vendes generals de cava han crescut un 5,51% durant els sis primers mesos (principalment per l’impuls de les exportacions). Segons el president del Consell Regulador del Cava, Pere Bonet, el cava premium “no té rival” pel fet d’oferir “una qualitat excel·lent a un preu gens car”. 
 
També els Clàssic Penedès (els escumosos de la DO Penedès) van creixent “de forma sostinguda”, segons el director de la DO Penedès, Francesc Olivella. Ja hi ha 17 empreses inscrites. Fins al passat 31 d’agost hi havia un total de 13 cellers amb producte al mercat, amb un mínim de 15 mesos de criança en rima.

Segons les darreres dades del Consell Regulador de la DO Penedès, els Clàssic Penedès sumen un total de 714.000 ampolles al mercat, amb un celler que ja ha assolit les 250.000 ampolles. L’any anterior la producció al mercat va ser de 656.000 ampolles. El 2014 es va fregar una producció de mig milió d’ampolles.
 

Foto: Quico Ortega


Mostres de Pimecava i dels Clàssic Penedès

Aquesta dinàmica creixent de més vendes dels productes Premium coincideix amb diverses iniciatives promocionals. Aquest proper dissabte, dia 21 d’octubre, com va avançar en exclusiva Cupatges, s’organitza per primer cop per part de la patronal Pimecava, al Conjunt Monumental d’Olèrdola (Alt Penedès), una mostra dedicada exclusivament als caves Gran Reserva (Premium) elaborats per petits i mitjans elaboradors en el seu propi territori.

L’han batejat com a Experiència Gran Reserva. Segons el president de Pimecava, Xavier Nadal, es vol “fer descobrir al consumidor final la diversitat i les qualitats d’aquests vins escumosos tan especials amb la presència dels propis elaboradors”. L’horari de l’Experiència Gran Reserva serà d’11 a 14.30h i de 16 a 19.30h del vespre. Els assistents podran accedir-hi adquirint una entrada per 18€ que els permetrà tastar tots els caves Gran Reserva que s’exposin a l’esdeveniment.

Així mateix, els elaboradors de Clàssic Penedès organitzen un esdeveniment amb l’objectiu de que els professionals del sector de l’hostaleria i les botigues especialitzades descobreixin aquest vi escumós. Es farà el dia 23 d’octubre a l’escola d’hosteleria CETT-UB, a l’Hotel Alimara de Barcelona. Amb un format de showroom, que se celebrarà de 16.30 a 20.30h a la Sala Capri i Medes del campus, els professionals del sector hi podran tastar les referències de vuit cellers elaboradors de Clàssic Penedès. 

Catalunya exporta tres quartes parts del vi que produeix
 
Els vins tranquils envasats, juntament amb els escumosos i els vins amb varietat a doll, van liderar l'augment global en litres i en euros de les exportacions de vi espanyoles durant el primer semestre de l’any, segons l’Observatorio Español del Mercado del Vino (OeMv).

Espanya va facturar en els set primers mesos de 2017 un 8,5% més per les seves exportacions de vi, augmentant també el volum exportat un + 2,4%, amb un preu mig un 6% superior. A més, un excel·lent mes de juliol ha millorat les dades per als set primers mesos.

Catalunya exporta tres quartes parts del vi que produeix. Segons ha recollit l’OeMv, dels 611 milions d'euros i 217,6 milions de litres exportats des de Catalunya en els 12 mesos fins a juliol d'aquest any, la immensa majoria (en valor) són caves i vins envasats amb denominació d'origen, si bé hi ha més d'una quarta part dels litres que són vins sense DOP.

Ara Catalunya té 55.178 hectàrees de vinyes (a principis de segle n’hi havia 61.000 però ara produeixen de forma més eficient) de les que s’obtenen poc més de 3 milions d’hectolitres. Les exportacions de vins i mostos són de 230 milions de litres (el 75,6% de la producció).

Els cinc principals mercats on Catalunya exporta vi són, per aquest ordre, Alemanya, els Estats Units, Bèlgica, el Regne Unit i Japó (el 55,7% del total del valor de les vendes, i el 59,3% dels litres). Han anat baixant, però, les vendes a Alemanya i creixent notablement a mercats com la Xina i Mèxic.

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
El concurs internacional Grenaches du Monde ha triat a la Terra Alta, i a la garnatxa catalana per extensió, com a seu per a la seva edició del 2018 | El concurs estrena web i vídeo
01/01/1970
Comercial Masoliver organitza diferents activitats de la mà del xef Jordi Juncà, cuiner del Restaurant Ca l'Enric amb una Estrella Michelin, el xocolater Jordi Ferrer i el cocteler Gerard Ruiz
01/01/1970
L'agenda 2018 presenta nous vins, noves botigues i com a novetat, restaurants amb una bona selecció de vins catalans | La segona edició de l’agenda dels vins catalans, enguany és en català i en anglès | La il·lustradora Anna Rubio dona color a les imatges dels vins,botigues i restaurants