Gramona

Homenatge a “un pagès enamorat del cava, una mica ‘curandero’ i una mica alquimista”

La Confraria del Cava ret tribut al president d’honor de Gramona

Gramona verema el raïm del segon Vi de Finca de la DO Penedès

| 17/10/2017 a les 21:54h
Arxivat a: Opinió, Gramona, Josep Lluís Gramona, Confraria del cava
El president d'honor de Gramona rep el reconeixement de la Confraria del Cava de mans del seu president, Toni de la Rosa Torelló | Rita Lamsdorff
Després d’haver retut homenatge l’any passat al president d’honor de Freixenet, Josep Ferrer Sala, la Confraria del Cava Sant Sadurní va voler reconèixer la trajectòria personal del president d’honor de les caves Gramona, Josep Lluís Gramona, la nit de dissabte passat.

L’entranyable homenatge es va fer al Celler Gran de les caves Codorníu de Sant Sadurní d’Anoia davant d’alguns dels cavistes més destacats, tot i que també hi va haver remarcables absències. Tota la seva família li va voler fer costat durant l’homenatge.

El president de la Confraria, Toni de la Rosa Torelló, va definir Josep Lluís Gramona com “un d’aquells cavistes de tota la vida”. Va afegir que “s’autodefineix com una persona senzilla”, però també va dir que “es tracta d’un lluitador que s’ha fet a sí mateix, un treballador incansable”.

Va començar a treballar als 14 anys i es va fer càrrec totalment de l’empresa l’any 1968. El seu pare Bartomeu li va donar a escollir entre treballar o estudiar. Ell va escollir la primera opció. Va treballar molts anys de 10 a 14 hores diàries, sense fer festa ni els dissabtes ni els diumenges. És l’últim de set germans (a dos d’ells no els va arribar a conèixer).

Va reconèixer durant l’homenatge el seu amor per la vinya però també que li hauria agradat ser ferroveller ja que sempre li ha agradat “comprar i vendre”. Va recordar el seu pare com un “corredor de vins” i un “tot terreny” i va tenir també paraules d’agraïment per a la seva esposa, Dolors Martí, de qui va reconèixer que ha estat una “part imprescindible” de l’èxit de la família i l’empresa.

Als seus 87 anys, aquest fill de Sant Sadurní d’Anoia que va rebutjar el bastó per pujar a l’escenari del Celler Gran de Can Codorníu va despertar força rialles entre el públic, com quan va reconèixer que havia estat un ‘curandero de vins malalts’.

Fins i tot va apuntar que un dels seus vins ‘arreglats’ es va arribar a endur una medalla de plata del Concurs de Vins del Penedès. Va revelar que els seus començaments van ser “molt durs” i que va aprendre en els negocis a “sumar i multiplicar”. De restar no n’ha volgut saber res.

També va donar lliçons de vida prou singulars: “Si deus un milió al banc el qui no dorm ets tu. Si deus 5 milions el que no dorm és el banc”. Va rebutjar “baralles familiars” i es va autodefinir com “un pagès enamorat del cava -no va deixar de recordar que abans era xampany-, una mica ‘curandero’ i una mica alquimista”.

De fet, encara ara Josep Lluís Gramona participa activament en l’elaboració i selecció del licor d’expedició dels caves al costat de l’equip d’enòlegs de Gramona. Josep Lluís, juntament amb el seu germà Bartomeu, va arrancar amb força l’any 1945 una nova era a les caves Gramona. Van ser visionaris i pioners en el cava de llarga criança. Fins a finals del segle XX, els dos germans van dirigir el rumb d’un celler que ara està en mans dels cosins Jaume i Xavier Gramona. 

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 15 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
El concurs internacional Grenaches du Monde ha triat a la Terra Alta, i a la garnatxa catalana per extensió, com a seu per a la seva edició del 2018 | El concurs estrena web i vídeo
01/01/1970
Comercial Masoliver organitza diferents activitats de la mà del xef Jordi Juncà, cuiner del Restaurant Ca l'Enric amb una Estrella Michelin, el xocolater Jordi Ferrer i el cocteler Gerard Ruiz
01/01/1970
L'agenda 2018 presenta nous vins, noves botigues i com a novetat, restaurants amb una bona selecció de vins catalans | La segona edició de l’agenda dels vins catalans, enguany és en català i en anglès | La il·lustradora Anna Rubio dona color a les imatges dels vins,botigues i restaurants