​Qui i què hi ha darrera Les Vinyes del Convent?

«El grup d'empreses d’Elies Gil factura uns 12 milions d'euros. Els seus vins es destinen, principalment, a la DO Catalunya i treballa per a les grans firmes del sector a Catalunya»

Puigdemont inaugura el celler Les Vinyes del Convent

| 04/10/2017 a les 08:56h
Arxivat a: Cellers, Elías Gil, Les Vinyes del Convent
Imatge il·lustrativa
Qui hi ha darrera l’últim i espatarrant celler inaugurat a la DO Terra Alta? Hi ha un dels comerciants de vi més importants de Catalunya: Elies Gil Bel. Aquest veí d’Horta de Sant Joan (quarta generació d’una família vitivinícola) és un dels homes que més vi a doll mou a Catalunya (uns 40 milions de litres). Elies Gil és fill, nét i besnét de viticultors arrelats a Horta de Sant Joan i a les seves vinyes. Dedicats durant les darreres dècades principalment a la venda de vi, l’any passat la família Gil va posar en marxa un nou projecte personal que serveix per “honorar” el cognom dels seus i la seva estimació per la vinya i pel seu poble. És un projecte “carregat d’il·lusió i amb una forta aposta per la qualitat”, segons s’afirma des del celler.  

Elies Gil ha invertit 3,6 milions d'euros en un celler a Horta de Sant Joan (Les Vinyes del Convent) on vol retre homenatge als seus orígens familiars produint vins i oli. La seva família conrea vinyes des de 1769. Al celler hi ha un claustre (amb alguna columna sospesa) i una capella sacralitzada amb creu templera. Al mig del claustre hi ha plantat un xiprer. També hi ha un museu amb una col·lecció d’estris relacionats amb la viticultura de diferents èpoques. Des del celler es veuen unes espectaculars vistes d’Horta de Sant Joan, a Els Ports i a les Roques de Benet.

Què hi ha darrera Les Vinyes del Convent? El grup d'empreses d’Elies Gil factura uns 12 milions d'euros. Els seus vins es destinen, principalment, a la DO Catalunya i treballa per a les grans firmes del sector a Catalunya. El grup 100% familiar el formen les vinyes i el nou celler d'Horta (Les Vinyes del Convent SL unipersonal), les històriques Bodegas Pedro Masana SL de Móra la Nova (que va comprar el 2013) i el seu gran celler de Gandesa: Vinícola Gandesa SL.  Compta amb 110 hectàrees de vinyes en un total de 700 hectàrees de la seva propietat. De Vinyes del Convent ja han sortit cinc referències vinícoles: Los Ceps de la Via Verda Blanc, Los Ceps de la Via Verda Negre, Els Costums Blanc, Els Costums Negre i Mas de Sotorres, el vi més emblemàtic del celler ara per ara. 

El dia de la inauguració del nou celler situat  a la carretera d’Horta de Sant Joan a Arnes (que es va estrenar amb la verema de l’any passat), Elies Gil va reivindicar el potencial dels vins de la Terra Alta. També va dir el passat 21 de juny, durant la inauguració encapçalada pel president Carles Puigdemont, que la comarca és la "terra promesa" del vi català de qualitat. Les Vinyes del Convent s’ha anunciat com el primer celler que es construeix a Horta de Sant Joan, una població tradicionalment lligada al món del vi i sota el paraigua de la Denominació d’Origen Terra Alta. Per la seva banda, també es va explicar des del celler coincidint amb una jornada de portes obertes que va reunir 1.200 persones el juny passat que “Elies Gil és un empresari i viticultor que prové d’una família dedicada al món del vi des de fa més de dos segles”. S’afegia que “el projecte neix per retre un homenatge al cognom Gil, i a tota una vida dedicada al vi i la vinya”.
 

En una emotiva carta, la família Gil explica el perquè de Les Vinyes del Convent: “Aquest celler s’ha construït amb gran il·lusió i en homenatge a una família apassionada per la feina ben feta, acabussada a la terra i als ceps, a la seua fe, al seu esforç i tenacitat a una manera d’entendre la vida, a una manera de fer, de complir sempre, d’estimar i patir Horta, d’implicar i enamorar a cada nova generació cridada a continuar. Estimació pels avantpassats que, tot i no haver-los conegut, coneixem bé, sabem d’ells i admirem la seua petjada. Melangia de no tindre al pare les tardes de tronada, les nits de cerç i sotsobre. Aquest celler va per a tots ells i per a TOTES ELLES, les verdaderes artífexs d’allò que hem sigut i que som”. 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Al 55è concurs Tastavins DO Penedès s'han presentat 149 mostres de 48 cellers | Us llistem els vins premiats posant el focus en els 7 vins amb la categoria Or
Imatge il·lustrativa
Aquesta setmana us proposem un vi blanc de la Terra Alta, i un vi rosat i un vi negre del Montsant
Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Setmana del Vi Català torna el pròxim octubre | El Showroom del Vi Català se celebrarà a Fira Barcelona, en el marc del Gastronomic Forum