Quines són les millors neveres per guardar vins?

Quina diferència hi ha entre guardar el vi a la nevera de la cuina o en una vinoteca?

Quins tipus de vinoteques hi ha al mercat i en què es diferencien?

Termoelèctriques, amb compresor, de doble temperatura... quina vinoteca hem d'escollir?

Quins són els 5 vins més venuts del món?

| 26/09/2017 a les 20:05h
Especial: Destacat Cupatges! El més llegit
Arxivat a: Per aprendre'n, Vinoteques amb compressor, Vinoteques termoelèctriques, Tipus de vinoteques
Quina diferència hi ha entre una nevera de cuina i una vinoteca a l’hora de guardar el vi?

Si decidiu guardar els vins a la nevera de la cuina us podeu trobar amb uns quants inconvenients. Per una banda, la nevera destinada a preservar les propietats dels aliments està preparada per aconseguir una temperatura baixa de manera ràpida, uns quatre graus, que disten molt de la temperatura idònia per conservar els vins. D’altra banda, aquest tipus de neveres també estan preparades per expulsar la humitat ràpidament, la qual cosa pot provocar que els taps de suro s’assequin i facin malbé el vi.

En canvi, una nevera de vins, o el que és el mateix, una vinoteca, està especialment dissenyada per ajustar la temperatura i mantenir la humitat a nivells òptims per a la conservació del vi. A més, està ideada per evitar que qualsevol olor externa modifiqui el gust del vi, i també evita que les vibracions, encara que siguin molt lleus,  variïn les característiques dels vins.
 


Tipus de vinoteques

Segons els tipus de vi que vulgueu conservar o el lloc destinat per posar la vinoteca us pot interessar més un tipus de nevera o un altre. Teniu l’oportunitat d’escollir entre dos tipus de vinoteques: les termoelèctriques i les vinoteques amb compressor.

Vinoteca termoelèctrica

És ideal per a vins negres i per si decidiu instal·lar-la en una sala interior, perquè la refrigeració d'aquestes aparell depèn de la temperatura exterior, normalment uns deu graus per sota. Això vol dir que si el lloc on decidiu ubicar la vinoteca té una temperatura superior als 20 graus, us convé més optar per la que va amb compressor.

Aquest tipus de vinoteques no utilitzen cap mena de congelant, sinó que funcionen gràcies al xip que tenen en un lateral. Com que no porten cap mena de compressor, ni vibren, ni fan cap mena de soroll, són completament silencioses.

Existeixen tipus de vinoteques termoelèctriques amb dues temperatures. Aquestes solen ser neveres molt grans i amb doble porta. Ara bé, per norma general, les termoelèctriques són neveres d’una sola temperatura, i mantenen el rang entre 12 i 18 graus (sempre depenent, però, de la temperatura exterior). Per tant, funcionen molt bé per als consumidors de vins negres.

Pel que fa a les mides trobem que hi ha vinoteques termoelèctriques d’entre sis i cinquanta ampolles, per tant estem parlant de neveres petites i mitjanes.

Vinoteques amb compressor

Aquesta és una opció molt bona per als que us dediqueu al sector de l'hostaleria o per aquells que sou consumidors de vins més puristes, més especialitzats, amb cellers més amplis. Tenen capacitat per a un nombre d’ampolles més grans, tenen un rang de temperatures més variable, de quatre a 20 graus (ofereixen la possibilitat d’escollir els graus desitjats a través d’un termòstat) i, per tant, poden refrigerar diversos tipus de vins, blancs, negres o escumosos. I encara tenen un altre avantatge, la capacitat d’adaptar-se a qualsevol lloc, a l’exterior també, perquè aguanten perfectament els ambients calorosos. Aquestes sí que fan una mica de soroll, i per tant també vibren, però de manera tan lleu que és difícil que les vibracions puguin afectar els vins.

Hi ha vinoteques amb compressor de quatre ampolles, de vuit, dotze, vint, cinquanta o fins i tot per a dues-centes ampolles.

Diversos dissenys

Quant al disseny, tant en un tipus de nevera com en l’altre, n’hi ha per triar i remenar. Podeu escollir el color, si preferiu que sigui d’estil més aviat rústic o modern, si voleu que les portes estiguin protegides dels rajos UV. I teniu l’opció de gaudir d’altres avantatges: com les prestatgeries ajustables per a ampolles més grans, els llums LED, i, fins i tot, vinoteques amb clau per tal de vetllar per a la seguretat dels vostres vins més preuats.

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Un total de 35 cellers a Girona i 40 a Barcelona donaran a conèixer de manera directa i personalitzada els seus vins a professionals del món de la restauració, l’hostaleria, les botigues especialitzades i a la premsa
01/01/1970
És el primer programa que la UAB desenvolupa en aquesta matèria per formar especialistes en la gestió i promoció de les zones vinícoles | El curs comptarà amb ponents reconeguts com Lluís Tolosa, Silvia Naranjo, Jordi Alcover i Sole G. Insua
Font de la Canya
Ramon Francàs | 1 comentari
01/01/1970
“Si el que es vol realment és “vivificar” aquesta denominació, més enllà de mil·lenàries divinitats gregues i de preguntar-nos si es té do o no, no es pot prescindir de la nova saba” | ​És força paradoxal que la DO Penedès s’hagi ‘apropiat’ d’una imatge extreta del jaciment de Font de la Canya quan el Consell Regulador d’aquesta DO mai ha col·laborat amb la recerca del jaciment