suro

Una de cada deu ampolles té TCA o fa olor de suro... Llegenda urbana o realitat?

Què és el TCA? Quantes ampolles tenen TCA o defectes del suro?

Investiguem una mica per veure què hi ha de cert i què hi ha de mite pel que fa als tant per cents d'ampolles amb TCA

L'Institut Català del Suro obté la ISO 17025

| 26/09/2017 a les 10:32h
Especial: Destacat Cupatges! El més llegit
Arxivat a: Per aprendre'n, TCA, defectes del vi, Suro
El TCA és un compost químic clorat -Trichloroanisole- que es pot trobar al suro. Aquesta substància (clorofenol) es pot trobar en molts pesticides, desinfectants, detergents i fins i tot a l'atmosfera per culpa de la contaminació produïda per l'home. Curiosament també podem trobar TCA en pomes, pollastre, anous, te, cerveses, whisky, i en altres productes envasats.

Per tant, el TCA en un vi pot tenir orígens molt diferents; tractament de les sureres, rentat del suro, contaminació del sòl... Pot tenir origen previ als tractaments del celler -el suro arriba ja contaminat a la bodega des de l'arbre o pels tractaments que rep-, o pot contaminar-se des del celler. Els vins amb aquest tipus de defectes tenen aromes de suro, d'humitat, de cartró mullat, de clor o, fins i tot, de lleixiu. Cal dir que no te cap efecte nociu per la salut, simplement despren olors molt desagradables i haurem de substituir l'ampolla cada vegada que hi trobem aquest defecte.
 

La setmana passada, The Drinks Business alertava sobre el fals mite que 1 de cada 10 ampolles està contaminada amb TCA. Havent parlat amb els principals cellers d'Estats Units i els seus distribuïdors parlava que el nombre de vins afectats rondava l'1% o fins i tot menys.

Hi ha un "relatiu" consens al sector, a nivell mundial, que parla d'un 4% aproximat d'ampolles amb TCA. De totes maneres, aquests tant per cents varien una mica depenent a qui es preguntin. Ens diuen, per exemple, des de l'Institut Català del Suro, que les seves dades ja sempre parlen de tants per mil, mai de tants per cents. I en concret especifiquen un 5 per mil (5‰).

Tot i que la indústria del suro treballa per reduir els problemes ocasionats pel TCA, no podem demostrar científicament el tant per cent o el tant per mil exacte. Des de Cupatges.cat ens hem posat en contacte amb els principals concursos de Catalunya per veure quina és la xifra d'ampolles amb TCA, i els resultats ronden el 4-5% del total d'ampolles obertes.

Des de La Guia de Vins de Catalunya ens parlen d'un 4,8% d'ampolles amb olors desagradables que semblen provenir d'algun defecte del suro. Concretament 71 de 1458 ampolles. 23 ampolles de vi negre, 39 entre blancs i rosats, 8 escumosos i 1 vi dolç. "Alguna ampolla més que l'any passat", ens comenten. Des dels Premis Vinari ens comenten que enguany s'han demanat 40 contramostres -una segona ampolla- de 870 mostres tastades. Tot i que no podem considerar que totes les segones ampolles demanades siguin per problemes de TCA, la dada del 4,6% podria semblar una bona dada, sempre parlant d'aproximacions.

Ens movem doncs al voltant del 4% o el 5%, i és més que probable que una part d'aquest tant per cent no siguin defectes del suro, i siguin del vi.  El 4 o el 5% sempre l'hem de prendre com una dada orientativa, mai com una dada provada científicament ja que caldria fer un estudi molt més acurat per tal d'establir un tant per cent exacte.

 

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
L'Oller del Mas prepara el terreny per començar les obres de l'Eco Wine Resort | Oller del Mas
01/01/1970
Aquest dilluns van començar a preparar el terreny per iniciar la primera fase de les obres
01/01/1970
Per quart any consecutiu el valor del mercat espanyol de restaurants registrarà al tancament de 2017 una evolució positiva, en un context de dinamisme del consum de les llars i de fort creixement en l'entrada i la despesa dels turistes estrangers | D'aquesta manera, la facturació sectorial s'aproximarà als 23.100 milions d'euros, un 4,7% més que el 2016, any en què va augmentar un 5,0% | L'avanç de les cadenes de restauració informal i menjar ràpid segueix impulsant la tendència de concentració de l'oferta. El conjunt de cadenes de restaurants ha reunit una quota de mercat conjunta del 34%, sis punts més que el 2012
Ramon Francàs
01/01/1970
Freixenet, Codorníu, Juvé i Camps, Gramona i Recaredo són els qui més insercions aconsegueixen als mitjans | Miguel Torres (pare i fill), José Luis Bonet i Mar Raventós són els “principals portaveus” de la comunicació del vi de Catalunya