suro

Una de cada deu ampolles té TCA o fa olor de suro... Llegenda urbana o realitat?

Què és el TCA? Quantes ampolles tenen TCA o defectes del suro?

Investiguem una mica per veure què hi ha de cert i què hi ha de mite pel que fa als tant per cents d'ampolles amb TCA

L'Institut Català del Suro obté la ISO 17025

| 26/09/2017 a les 10:32h
Especial: Destacat Cupatges!
Arxivat a: Per aprendre'n, TCA, defectes del vi, Suro
El TCA és un compost químic clorat -Trichloroanisole- que es pot trobar al suro. Aquesta substància (clorofenol) es pot trobar en molts pesticides, desinfectants, detergents i fins i tot a l'atmosfera per culpa de la contaminació produïda per l'home. Curiosament també podem trobar TCA en pomes, pollastre, anous, te, cerveses, whisky, i en altres productes envasats.

Per tant, el TCA en un vi pot tenir orígens molt diferents; tractament de les sureres, rentat del suro, contaminació del sòl... Pot tenir origen previ als tractaments del celler -el suro arriba ja contaminat a la bodega des de l'arbre o pels tractaments que rep-, o pot contaminar-se des del celler. Els vins amb aquest tipus de defectes tenen aromes de suro, d'humitat, de cartró mullat, de clor o, fins i tot, de lleixiu. Cal dir que no te cap efecte nociu per la salut, simplement despren olors molt desagradables i haurem de substituir l'ampolla cada vegada que hi trobem aquest defecte.
 

La setmana passada, The Drinks Business alertava sobre el fals mite que 1 de cada 10 ampolles està contaminada amb TCA. Havent parlat amb els principals cellers d'Estats Units i els seus distribuïdors parlava que el nombre de vins afectats rondava l'1% o fins i tot menys.

Hi ha un "relatiu" consens al sector, a nivell mundial, que parla d'un 4% aproximat d'ampolles amb TCA. De totes maneres, aquests tant per cents varien una mica depenent a qui es preguntin. Ens diuen, per exemple, des de l'Institut Català del Suro, que les seves dades ja sempre parlen de tants per mil, mai de tants per cents. I en concret especifiquen un 5 per mil (5‰).

Tot i que la indústria del suro treballa per reduir els problemes ocasionats pel TCA, no podem demostrar científicament el tant per cent o el tant per mil exacte. Des de Cupatges.cat ens hem posat en contacte amb els principals concursos de Catalunya per veure quina és la xifra d'ampolles amb TCA, i els resultats ronden el 4-5% del total d'ampolles obertes.

Des de La Guia de Vins de Catalunya ens parlen d'un 4,8% d'ampolles amb olors desagradables que semblen provenir d'algun defecte del suro. Concretament 71 de 1458 ampolles. 23 ampolles de vi negre, 39 entre blancs i rosats, 8 escumosos i 1 vi dolç. "Alguna ampolla més que l'any passat", ens comenten. Des dels Premis Vinari ens comenten que enguany s'han demanat 40 contramostres -una segona ampolla- de 870 mostres tastades. Tot i que no podem considerar que totes les segones ampolles demanades siguin per problemes de TCA, la dada del 4,6% podria semblar una bona dada, sempre parlant d'aproximacions.

Ens movem doncs al voltant del 4% o el 5%, i és més que probable que una part d'aquest tant per cent no siguin defectes del suro, i siguin del vi.  El 4 o el 5% sempre l'hem de prendre com una dada orientativa, mai com una dada provada científicament ja que caldria fer un estudi molt més acurat per tal d'establir un tant per cent exacte.

 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
El primer vi català reconegut internacionalment entre els millors
D'esquerra a dreta, Rob Cullen, director comercial de Drinks International; Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres; i Christian Davis, editor de Drinks International.
D'esquerra a dreta, Rob Cullen, director comercial de Drinks International; Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres; i Christian Davis, editor de Drinks International.
Drinks International elabora un llistat de 50 marques a partir d’una enquesta a professionals del sector de 48 països en col·laboració amb Wine Intelligence | El celler familiar s’ha mantingut en aquesta posició durant nou anys i ocupa el segon lloc del rànquing mundial, després de Penfolds
Imatge il·lustrativa
Special Edition Costa Brava Brut Reserva 2014 i Torelló 225 Brut Nature són els primers escumosos Corpinnat del celler de l'Alt Penedès
Imatge il·lustrativa
Amb el lema «Els relats que mouen el món», Kosmopolis 2019 presenta al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona un programa que reuneix el millor planter d'autors per tractar alguns desafiaments de la literatura | Abadal col·labora amb els seus vins, que es podran degustar al llarg del festival.