​El Most, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava, torna amb noves propostes

El Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava 2017 tindrà lloc del 2 al 12 de novembre al Penedès i al Priorat

Aquesta setena edició incrementa fins a 38 les produccions que competiran a la Secció Oficial Collita

L’Uruguai és el país convidat, i es comptarà amb l’assistència del sommelier Charlie Arturaola

| 20/09/2017 a les 11:48h
Especial: PROPERES ACTIVITATS
Arxivat a: Actualitat, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava, El Most, Vi i cinema, Most festival

El Most, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava, torna un any més el mes de novembre per oferir una extensa degustació de films, entre llargs, curts i documentals, i activitats al voltant de la cultura enològica. Aquesta setena edició tindrà lloc del 2 al 12 de novembre a diferents espais del Penedès i el Priorat, i comptarà amb 38 films competint a la secció Collita i 22 curtmetratges a la secció Brot.  

Se sumen a aquestes seccions a concurs els cinc títols d’estrena que oferirà la secció Gran Reserva, l’aposta enoturística de la secció de Cinema als Cellers, i el Mini Most per al públic infantil. Tot acompanyat d’esdeveniments amb el segell llatinoamericà de la cultura del vi d’Uruguai, país convidat de la present edició, conformaran la programació del festival que organitzen el Vinseum (Museu de les Cultures del Vi de Catalunya) i el Cineclub Vilafranca, amb el suport d’INCAVI i de les denominacions d’origen catalanes D.O. Penedès, D.O. Cava, D.O. Montsant i D.O.Q. Priorat.

L’Uruguai, convidat transatlàntic amb ambaixador de luxe

El país convidat d’aquesta edició és l’Uruguai i els seus vins, que descobrirem en el seguit d’actes que se celebraran entre el 3 i el 5 de novembre. Per una banda, el passi de la pel·lícula El duelo del vino, de Nicolás Carreras. El film, barreja de ficció i documental, explica com el famós sommelier uruguaià Charlie Arturaola es queda sobtadament sense paladar, participant en un concurs de tast de vins sota el sobrenom d’El conde misterioso. Presentarà la projecció el mateix Arturaola, que serà un dels convidats estrella del Most, i que conduirà també dos tastos de vins d’Uruguai.

Per altra banda, el diumenge 5 de novembre tindrà lloc un maridatge al millor estil del país sud-americà: un asado amb degustació d’alguns dels vins més representatius de l’Uruguai. Totes aquestes activitats s’inscriuen en el marc del projecte de cooperació entre Vinseum i la regió de vins de l’Uruguai per a la millora de la promoció enoturística.

Imatge de la 7a edició

Per a la setena edició del Most s’ha optat per una imatge elegant que marida perfectament el món del vi i el cava amb un concepte tan cinematogràfic com la pantalla. Diverses ampolles negres contrasten amb la seva etiqueta blanca, les quals formen una pantalla en unir-se. Aquesta imatge, sòbria i bicolor, està també en consonància amb el logotip del festival, i en subratlla la seva doble vocació.

Una Collita més abundant i internacional

La Secció Oficial Collita de la setena edició segueix creixent, i ofereix al públic fins a 38 produccions procedents de 15 països diferents, la qual cosa suposa més projeccions que mai en cap altra edició. Aquesta selecció, extreta d’un total de 55 treballs presentats, compta amb un 38% de films catalans i un 51% de films procedents de fora de l’Estat espanyol, la qual cosa significa un substancial increment en la presència internacional, el 20% de la qual prové del continent americà. En total, la secció Collita oferirà, durant els deu dies de festival, més de quinze hores de cinema de qualitat sobre la vinya, el vi i el cava.

S’hi podran veure documentals com Bitter Grapes, en què el danès Tom Heinemann investiga el tracte deshumanitzat que es dona als treballadors de la indústria vinícola sud-africana; o La guerre du vin, una pel·lícula del francès Sebastien Le Corre, amb la qual s’analitza l’estela deixada pels agricultors que el 4 de març del 1976 van iniciar, deixant de banda el sindicat oficial, la revolta dels comitès agrícoles amb què demanaven la regulació del mercat del vi a Europa, i que va deixar un mort per afusellament a Montredon-des-Corbières.

També formaran part de la secció obres com Saving Wine, film que proposa un viatge pel futur vinícola de França tot visitant aquells que busquen solucions per garantir l’agricultura del vi en un món en què el canvi climàtic comença a canviar (i molt) les normes. Similars punts de partida són els de Vino e sostenibilità, curtmetratge italià d’Emilio Suraci, o el documental Vin nature, vin vivant, que fa un repàs a diferents viticultors de la Vall del Loira i les seves tècniques per aconseguir produir vins naturals i ecològics sense additius químics de cap mena.

La collita nacional, més festiva, aposta pels caldos com a centre de les reunions veïnals (L’aviador), familiars (Vermut Montseta), o dels propis cellers (Microvi), o inclús com a inspiració per a la creació artística (Entre vinyes) i per a l’experimentació creativa (Habitació 16, Celler Batlliu de Sort - Vi Bord). 

Per altra banda, a la secció Brot es podran veure fins a 22 curtmetratges d’arreu d’Espanya seleccionats d’entre 296 candidats, dividides en 3 sessions a Can Bolet. La resta de seccions que conformen la programació del Most; Gran Reserva (selecció de films inèdits a sales comercials i que ja han tingut ressò a festivals internacionals), Mini Most (amb curtmetratges d'animació infantils fruit de la col·laboració amb el Festival Filmets) i altres activitats paral·leles completaran l’oferta 2017 del festival de cinema del vi i el cava per excel·lència.

Sessió prèvia a la Filmoteca, per anar fent boca

Abans de l’inici del Most, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava 2017, tindrà lloc a la Filmoteca de Catalunya una sessió especial amb la projecció de La vinya i la banya, pel·lícula de Raimon Coll guardonada amb el Gran Premi del Jurat del Festival Internacional Oenovidéo 2017 celebrat a Bordeus, i que va formar part de la secció Collita 2016. Serà el dijous 26 d’octubre, a les 20h, i comptarà amb la presència del director, amb qui s’establirà un col·loqui posterior.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Per primer cop, tres vins escumosos aconsegueixen ex aequo la distinció més gran a La Guia de Vins de Catalunya
Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Imatge il·lustrativa
Pixabay
The Champagne & Sparkling Wine World Championships ha reconegut amb un or al cava Núria Claverol Homenatge 2015 de Sumarroca
Imatge il·lustrativa
Cavatast
Del 7 al 9 d'octubre, un ampli ventall de caves de tota la D.O. Cava i empreses de restauració exposaran al Parc Lluís Companys
Imatge il·lustrativa
Quatre professionals del vi l’han tastat a cegues per intentar endevinar amb quina varietat i com s’ha elaborat