Curiositats

Quina importància té la mida de les ampolles de vi?

Per què la mida estàndard de les ampolles de vi és de 75 cl?

Pot afectar la qualitat del vi la mida de les ampolles?

Infografia de les equivalències del vi

| 18/09/2017 a les 22:49h
Arxivat a: Actualitat, Com afecta la mida de les ampolles al vi, Per què ampolles de 75 cl, Jancis Robinson
Per què la mida de 75 cl és la mida estàndard en les ampolles de vi?

Hi ha diverses teories que parlen d’aquesta qüestió. S’explica que al segle XIX, la importació anglesa de vins de Bordeus va créixer com mai. Aleshores els britànics utilitzaven el galó imperial com a mesura, i els francesos per tal de facilitar les transaccions i per fer números rodons van decidir vendre barrils de 225 litres que equivalien a 300 unitats de vi en ampolles de 75 cl. Oferien el vi en caixes de sis ampolles de 75 cl cada una, perquè així cada caixa equivalia a un galó. Per tant les mides eren les següents: un galó imperial sumava 4’54609 litres, 6 ampolles equivalien a 4’5 litres, i una ampolla contenia 75 cl. 

Hi ha una altra teoria per explicar el perquè la mida estàndard de les ampolles és de 75 cl, que sembla no tenir gaire proves que li donin suport. Es basa en la capacitat pulmonar dels fabricants de vidre. Les primeres ampolles de vi es feien amb la tècnica del vidre bufat, un mètode que implicava que els fabricants de vidre haguessin de bufar. Sembla que el volum mitjà que els bufadors eren capaços de deixar anar de forma sostinguda per fabricar les ampolles es movia entre els 80cl i els 75cl. I es va optar per a fabricar ampolles de 75 cl.

I la mida de les ampolles pot afectar el vi d'alguna manera?

Segons diversos experts en enologia l’ampolla de vi és un factor important que influeix en la qualitat del vi. Diuen, per exemple, que la Magnum (1’5l) afavoreix una millor conservació del vi.

Això es podria explicar per dos motius principals: per una banda una millor oxigenació, i de l’altra per una menor susceptibilitat a la desviació microbiana, bacteriana i de llevats. L'oxigenació més lenta de les ampolles més grans permet una evolució més lenta del vi.

Si comparem una ampolla clàssica amb una Magnum l'espai buit entre la base del tap i el vi, en proporció vindria a ser més per a l'ampolla de 75 cl, perquè l’ampolla Magnum, tot i que és més gran, té el mateix coll.  Això vol dir que els intercanvis d’oxigen són, per tant, més lents en la Magnum. I aquesta degradació lenta dels compostos fenòlics per oxigen, afavoriria un millor envelliment del vi.
 

El vi és un producte viu, i algunes reaccions que poden tenir lloc dins de l'ampolla són nocives (bacteris, llevats, microorganismes, oxidació). Aquests accidents tindran menys probabilitats de desenvolupar-se com més gran sigui l’ampolla. Els bacteris que poden no ser beneficiosos per al vi de tindran moltes menys possibilitats de desenvolupar-se en un Nabuchodonosor (15 litres) que en una ampolla més petita: la massa preval sobre els bacteris.

De fet, en un article publicat aquest agost passat, anomenat ‘Does bottle size matter?’ (‘És important la mida de les ampolles?’) que publicava Jancis Robisnon a la seva pròpia revista, una de les periodistes i crítica de vi més respectades dins del món del vi, explicava que una de les raons per les quals els productors de vi no utilitzen ampolles de 375 cl, per exemple, és perquè el vi hi envelliria massa ràpid. Per tant, sembla que sí, que com més gran és l’ampolla de vi, més lent és l’envelliment d’aquest vi. 

Seguint aquest línia, amb la idea d’explorar la teoria de que els vins envelleixen més bé en una ampolla gran,  Jancis Robinson en el mateix article explicava que l’equip darrere La Coinsellante de Chateau Pomerol els va proposar de fer un tast a cegues d’un dels seus vins, però de diferents anyades (1985, 1990, 2001, 2005 i 2009) i amb ampolles diferents, per comparar el vi procedent d'una ampolla estàndard de 75 cl i una Magnum. Els van donar per tastar de més vell a més jove, i segons la crítica de seguida es va fer evident, era per tant fàcil detectar, que en cada cas l’ampolla de 75 cl era la primera mostra i la de Magnum la segona. La conclusió a què van arribar va ser que en collites realment més velles (1985, 1990) el vi de la Magnum estava més ben conservat i era molt millor. Però en canvi, pel que fa  a les collites de 2001, 2005 i 2009 el vi va resultar ser molt més interessant en el format de 75 cl. perquè els tanins en la Magnum van fer que els vins més joves (2001,2005, 2009) fossin poc evolucionats encara per poder gaudir-los.

Per tant, tot sembla indicar que sí, que el vi en una ampolla gran té un sabor diferent. O potser és més precís dir que les ampolles grans afavoreixen l'expressió dels vins amb el pas del temps.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Imatge il·lustrativa
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge de la Mostra de Vins i Caves de catalunya al passatge Lluís Companys
Imatge de la Mostra de Vins i Caves de catalunya al passatge Lluís Companys | INCAVI
Ramon Francàs
01/01/1970
L’AVC diu que el govern municipal d’Ada Colau està ara més receptiu davant el projecte del Catalan Wine House | Valentí Roqueta diu que la iniciativa necessita d’un horitzó d’estabilitat política a mig termini
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Construït amb criteris d'eficiència energètica, connecta amb l'antiga cava subterrània on els monjos elaboraven vi al s. XVIII | S'estrenarà amb la verema d'aquest any i es destinarà a l'elaboració del vi Purgatori