Curiositats

Quina importància té la mida de les ampolles de vi?

Per què la mida estàndard de les ampolles de vi és de 75 cl?

Pot afectar la qualitat del vi la mida de les ampolles?

Infografia de les equivalències del vi

| 18/09/2017 a les 22:49h
Arxivat a: Actualitat, Com afecta la mida de les ampolles al vi, Per què ampolles de 75 cl, Jancis Robinson
Per què la mida de 75 cl és la mida estàndard en les ampolles de vi?

Hi ha diverses teories que parlen d’aquesta qüestió. S’explica que al segle XIX, la importació anglesa de vins de Bordeus va créixer com mai. Aleshores els britànics utilitzaven el galó imperial com a mesura, i els francesos per tal de facilitar les transaccions i per fer números rodons van decidir vendre barrils de 225 litres que equivalien a 300 unitats de vi en ampolles de 75 cl. Oferien el vi en caixes de sis ampolles de 75 cl cada una, perquè així cada caixa equivalia a un galó. Per tant les mides eren les següents: un galó imperial sumava 4’54609 litres, 6 ampolles equivalien a 4’5 litres, i una ampolla contenia 75 cl. 

Hi ha una altra teoria per explicar el perquè la mida estàndard de les ampolles és de 75 cl, que sembla no tenir gaire proves que li donin suport. Es basa en la capacitat pulmonar dels fabricants de vidre. Les primeres ampolles de vi es feien amb la tècnica del vidre bufat, un mètode que implicava que els fabricants de vidre haguessin de bufar. Sembla que el volum mitjà que els bufadors eren capaços de deixar anar de forma sostinguda per fabricar les ampolles es movia entre els 80cl i els 75cl. I es va optar per a fabricar ampolles de 75 cl.

I la mida de les ampolles pot afectar el vi d'alguna manera?

Segons diversos experts en enologia l’ampolla de vi és un factor important que influeix en la qualitat del vi. Diuen, per exemple, que la Magnum (1’5l) afavoreix una millor conservació del vi.

Això es podria explicar per dos motius principals: per una banda una millor oxigenació, i de l’altra per una menor susceptibilitat a la desviació microbiana, bacteriana i de llevats. L'oxigenació més lenta de les ampolles més grans permet una evolució més lenta del vi.

Si comparem una ampolla clàssica amb una Magnum l'espai buit entre la base del tap i el vi, en proporció vindria a ser més per a l'ampolla de 75 cl, perquè l’ampolla Magnum, tot i que és més gran, té el mateix coll.  Això vol dir que els intercanvis d’oxigen són, per tant, més lents en la Magnum. I aquesta degradació lenta dels compostos fenòlics per oxigen, afavoriria un millor envelliment del vi.
 

El vi és un producte viu, i algunes reaccions que poden tenir lloc dins de l'ampolla són nocives (bacteris, llevats, microorganismes, oxidació). Aquests accidents tindran menys probabilitats de desenvolupar-se com més gran sigui l’ampolla. Els bacteris que poden no ser beneficiosos per al vi de tindran moltes menys possibilitats de desenvolupar-se en un Nabuchodonosor (15 litres) que en una ampolla més petita: la massa preval sobre els bacteris.

De fet, en un article publicat aquest agost passat, anomenat ‘Does bottle size matter?’ (‘És important la mida de les ampolles?’) que publicava Jancis Robisnon a la seva pròpia revista, una de les periodistes i crítica de vi més respectades dins del món del vi, explicava que una de les raons per les quals els productors de vi no utilitzen ampolles de 375 cl, per exemple, és perquè el vi hi envelliria massa ràpid. Per tant, sembla que sí, que com més gran és l’ampolla de vi, més lent és l’envelliment d’aquest vi. 

Seguint aquest línia, amb la idea d’explorar la teoria de que els vins envelleixen més bé en una ampolla gran,  Jancis Robinson en el mateix article explicava que l’equip darrere La Coinsellante de Chateau Pomerol els va proposar de fer un tast a cegues d’un dels seus vins, però de diferents anyades (1985, 1990, 2001, 2005 i 2009) i amb ampolles diferents, per comparar el vi procedent d'una ampolla estàndard de 75 cl i una Magnum. Els van donar per tastar de més vell a més jove, i segons la crítica de seguida es va fer evident, era per tant fàcil detectar, que en cada cas l’ampolla de 75 cl era la primera mostra i la de Magnum la segona. La conclusió a què van arribar va ser que en collites realment més velles (1985, 1990) el vi de la Magnum estava més ben conservat i era molt millor. Però en canvi, pel que fa  a les collites de 2001, 2005 i 2009 el vi va resultar ser molt més interessant en el format de 75 cl. perquè els tanins en la Magnum van fer que els vins més joves (2001,2005, 2009) fossin poc evolucionats encara per poder gaudir-los.

Per tant, tot sembla indicar que sí, que el vi en una ampolla gran té un sabor diferent. O potser és més precís dir que les ampolles grans afavoreixen l'expressió dels vins amb el pas del temps.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
El celler reafirma així la seva aposta pels Grans Reserves ecològics | Singular amplia la gamma dels monovarietals com Milesimé, Milesimé Rosé i Blanc de Noirs
Ampolles de rom falsificades intervingudes per la Guàrdia Civil
Ampolles de rom falsificades intervingudes per la Guàrdia Civil | GC
El gènere arribava a través de dipòsits fiscals als Països Baixos i es comercialitzava a través de dipòsits fiscals i distribuïdores espanyoles
Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 1 comentari
Alguns supermercats tenen una bona representació de vins catalans a bons preus. En Xavi Ayala n'ha tastat uns quants i n'ha escollit cinc que no passen de 6 €
El celler que Llopart té a Subirats aposta per un enoturisme sostenible que té com a principal premissa  la preservació de l'entorn.
El celler que Llopart té a Subirats aposta per un enoturisme sostenible que té com a principal premissa la preservació de l'entorn. | Llopart
El segell Safe Travels, gestionat per Turisme de Barcelona, permet als viatgers reconèixer empreses amb protocols normalitzats de mesures de seguretat i prevenció Covid-19