Verema

La DO Pla de Bages avança de manera inèdita la verema

La meteorologia també farà que la producció es vegi reduïda entre un 20 i un 25% respecte d'un any normal

Abadal 3.9 rep el prestigiós reconeixement «vi de finca»

, AVinyó | 18/09/2017 a les 09:30h
Especial: Verema
Arxivat a: Els vins de la setmana, verema, vi, DO Pla de Bages
Una vinya d'Abadal, a Horta d'Avinyó, on s'està fent la verema
Una vinya d'Abadal, a Horta d'Avinyó, on s'està fent la verema | Estefania Escolà
La falta de precipitacions i les altes temperatures han provocat que els cellers de la DO Pla de Bages s'hagin vist obligats a avançar uns deu dies la verema. Aquest anticipi al Bages no és cap excepció, ja que s'ha hagut de fer a la majoria de zones vinícoles de Catalunya, però en canvi sí que és un fet inèdit en aquesta comarca on mai abans s'havia hagut d'avançar tant temps la verema. Per altra banda, l'enòleg i tècnic de la DO Pla de Bages, Miquel Palau, ha explicat a l'ACN que, per culpa també de la meteorologia, la producció d'aquest any es veurà reduïda entre un 20 i un 25% respecte d'un any normal i es calcula que, en total, es recollirà un milió de quilos de raïm. Palau ha assegurat que, enguany, la qualitat del raïm és "excel·lent", ja que gairebé no s'han hagut de fer tractaments fitosanitaris. La verema s'allargarà fins a mitjans d'octubre.

La DO Pla de Bages calcula que, en total, enguany es recollirà un milió de quilos de raïm, una xifra similar a la de l'any passat, però que representa entre un 20 i un 25% menys que en un any amb unes condicions climàtiques normals. Les causes que expliquen aquesta davallada de la producció són les altes temperatures i la falta de precipitacions, però aquest any també s'hi sumen les glaçades tardanes que hi van haver a finals de la passada primavera. 

Qualitat del raïm excel·lent

Malgrat la davallada de la producció, Palau ha explicat que, enguany, la qualitat del raïm és "excel·lent", ja que gairebé no s'han hagut d'utilitzar tractaments fitosanitaris. "Quan no hi ha humitats ni boires no cal fer tractaments fitosanitaris perquè no hi ha risc d'incidència de fongs, parteixes d'un raïm amb un estat molt bo", ha explicat. 

Inversions per fer front a la fauna salvatge

Una de les característiques de les vinyes del Bages és que estan envoltades de boscos i això els hi aporta uns trets diferencials, però també comporta un problema, ja que la incidència de la fauna salvatge -sobretot del porc senglar i el cabirol- és molt gran, fins al punt que s'ha convertit en un problema i és una qüestió que preocupa fortament als cellers de la DO Pla de Bages. 

"Deixar les vinyes sense protegir és pràcticament impensable perquè això vol dir no collir", ha explicat Palau. Per aquest motiu, cada viticultor ha hagut de prendre les mesures que ha considerat oportunes com, per exemple, tancar les finques amb malles cinegètiques. Una solució que requereix una gran inversió, però que, de moment, ha demostrat ser força efectiva. En el cas d'Abadal, que gestiona unes 50 hectàrees de vinya, aquest any s'han invertit uns 150.000 euros per fer tancats.

Els reptes de la DO Pla de Bages

La DO Pla de Bages està formada per un total de catorze cellers i té una superfície d'unes 550 hectàrees de vinya. Cada any produeix entre 800.000 i 850.000 ampolles de vi. Entre els reptes de futur de la DO, Palau ha explicat que hi ha la millora de la comercialització. "Hi ha una competència brutal, actualment es fan vins molt bons a tot el territori i el Bages ha de seguir buscant un forat per ser més reconegut tan a nivell nacional, estatal com internacional", ha afegit. 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
'L'enoturisme per a invidents ha estat un repte i també una gran satisfacció', expliquen des de Sumarroca
"L'enoturisme per a invidents ha estat un repte i també una gran satisfacció", expliquen des de Sumarroca | Vive4all
El celler del Penedès ofereix visites adaptades a tots els públics i apropa el seu model d’enoturisme responsable i sostenible a persones amb discapacitats físiques i visuals.
Imatge il·lustrativa
"La Fredat 2016 té un perfil una mica menys assolellat, més fresc i àcid, que permet portar la confitura de les seves fruites amb lleugeresa", explica la Estefanía Garcés, sommelier.
Imatge il·lustrativa
"Glops s’ha proposat diverses vegades a la televisió pública catalana... ja fem aquella gala, no podem parlar de vi tan sovint perquè és un tema tabú, és una droga legal."