Ferran Centelles

Ferran Centelles radiografia la varietat Xarel·lo i en destaca els seus preferits a jancisrobinson.com

​«l'any 2000 quan vaig entrar a l'equip d'elBulli, la carta no tenia cap xarel·lo 100%. Al 2011, quan va tancar el restaurant, ja oferiem més de 10 xarel·los 100%...»

Sis sommeliers, sis Penedès

| 12/09/2017 a les 18:19h
Arxivat a: Opinió, Ferran Centelles, jancisrobinson.com, Xarel·lo
Imatge il·lustrativa
Per encàrrec de la crítica anglesa Jancis Robinson, Ferran centelles ha fet un article de tast de xarel·los analitzant el perquè de la seva hegemonia pel que fa a vins blancs del Penedès i d'Alella -pansa blanca-. 

De la varietat en general, destaca que "no em sembla gaire perfumada. Sovint dóna aromes a fruites blanques, cítriques (taronja, llimona) amb tocs anisats i de fonoll". Parla de vins lleugers i delicats. Amb finals lleugerament amargs. I posa com exemples d'elegància i delicadesa El Fanio d'Albet i Noya i el Cantallops d'AT Roca, tots dos 2015.

De la família dels fermentats o criats amb fusta, destaca l'Aspriu 2013 de Celler Pardas, el Xarel·lo Pairal 2013 de Can Ràfols del Caus i el Nun Vinya dels Taus 2014 d'Enric Soler.

Fa èmfasi del potencial d'envelliment de la varietat -Gramona va fer estudis rellevants sobre el seu contingut en resveratrol, antioxidants i compostos fenòlics- i sense ser un gran seguidor de l'escena del vi natural, escriu que el sorpren el Tallarol 2016 d'Alta Alella, i el Finca Parera Sassó 2015.

Fa una menció especial per l'Espenyalluchs 2014, del que diu que obté la màxima puntuació que ha posat mai a un vi blanc d'Espanya, i el defineix com un vi de classe mundial, i segueix lloant altres vins fets amb xarel·lo; Principia Mathematica 2015, Electio Xarel·lo 2013, Mas dels Clavers Selecció 2014, Pardas Xarel·lo 2013, Rupestris 2015, Terroja 2014, Vinyes Singulars 2015, Can Descregut Vermell 2014, L'Equilibrista Blanc 2015, So Serè 2015, Clot del Roure 2014, Sicus Sons Xarel·lo 2016, AA Cau d'en Genis 2016 i Gramona Font Jui 2014.

L'article continua amb un tast d'una cinquantena de xarel·los que el sommelier, tant en el seu format de vins tranquils, com amb format escumosos i fins i tot un xarel·lo dolç de Parató.

 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
El projecte, amb una primera onada de 1000 entrevistes a consumidors, ha estat possible gràcies al patrocini de 6 denominacions d’origen catalanes | El Baròmetre aporta indicadors estadístics per conèixer què pensa el consumidor i poder actuar estratègicament amb accions encertades
Imatge il·lustrativa
25 cellers participaran en el showroom juntament amb La Cuina de l'Empordanet i La Cuina del Vent
Imatge il·lustrativa
La visita al celler forma part de la gira que la colla castellera està realitzant per la costa oest d’Estats Units dins dels actes de la ‘San Francisco Catalan Week’