actualitat

​Xarel·lisme i desencontres

5 xarel·los ecològics imprescindibles...

| 12/09/2017 a les 17:53h
Especial: Destacat Cupatges! El més llegit
Arxivat a: Actualitat, xarel·lo
El 15 de juny passat desembarcava a la Monvínic Store de Barcelona el nou Territori Xarel·lo. O sigui, desembarcava amb el seu primer acte públic la nova aliança de sis cellers del Penedès per "mostrar-nos el treball que petits productors pioners estan realitzant des de fa anys en aquesta regió mediterrània entorn de la recuperació i la revaloració d'aquesta varietat xarel·lo". Els socis d'aquest nou grup de vitivinicultors són Ramon Parera i Jordi Arnan (Celler Pardas de Torrelavit), Enric Soler (Cal Raspallet Viticultors de Sabanell, de Font-rubí), Ramon Jané i Toni Carbó (Mas Candí de Les Gunyoles, d'Avinyonet del Penedès), Toni Carbó (La Salada de Les Parellades d'El Pla del Penedès), Joan Rubió (Cal Tiques de Santa Margarida i els Monjos) i Marcelo Desvalls (Finca Viladellops). 

En sortir de Monvínic Store Ramon Parera m'argumentava com un dels seus trets diferencials el fet que tots sis cellers han estat creats pels seus actuals responsables. Jo, la veritat, trobo aquest argumentari absurd. Què té a veure quantes generacions hi hagi darrere un projecte si aquest és interessant i prestigiós? Recaredo no forma part d'aquest grup primigeni, com tampoc Alemany i Corrio, Esteve i Gibert, Can Descregut, Sicus, Heretat Mont Rubí, Avgvstvs i tants d'altres que estan treballant extraordinàriament bé amb el xarel·lo.

Podríem dir (i que ningú se m'enfadi) que alguns dels elaboradors més guais del Penedès han volgut marcar territori. En tenen tot el dret, tot i que al Penedès sempre estem igual, sense una unitat d'acció ni gaire bonrotllisme entre els elaboradors. Això també val per als organitzadors d'actes i per un Consell Regulador de la DO Penedès que fins ara ha fet ben poc per enamorar aquests projectes més petits però de gran prestigi.

La majoria dels membres de Territori Xarel·lo (tots menys Mas Candí) no participarien dies després, el 26 de juny, a la tercera edició de la Cimera del Xarel·lo feta al ja esgotat marc de l'ermita de Santa Maria de Foix. Tots (menys Joan Rubió, que encara no tenia vi al mercat), havien participat en l'anterior edició de la Cimera. En aquesta molt bona tercera edició de la Cimera hi havia més de 90 referències vinícoles de 33 cellers d'arreu del Penedès que van atraure uns 400 assistents, tots ells professionals. En aquest Penedès on potser s'ha fet un gra massa amb tant de xarel·lo (saben que també hi ha grans malvasies de Sitges, macabeus i fins i tot chardonnays i incroccios manzoni al Penedès, per no parlar de les varietats negres?).
 

Assistents a la darrera edició de la Cimera del Xarel·lo


Per acabar de rematar el quadre dels infortunis xarel·listes, el Claustre de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès acollia el 17 de juny la novena edició de la Nit del Xarel·lo d'Olga Guasch, que va reunir una vintena de vins de 12 cellers. Simultàniament es feia a Cunit la cinquena edició de la Xarel·lada al Penedès Marítim de Carme García Cazorla, la que s'anuncia com l'única festa del xarel·lo a tocar del mar. És que no hi ha més dies? Tots els actes amb xarel·los s'han de fer al juny?

Ara bé, com va dir l'escriptor francès Jean Anouilh, les preocupacions acaben per menjar-se les unes a les altres, i al cap de deu anys, un se n'adona que segueix vivint. I d'aquí a 100 anys, tots calbs. Però no creuen que al Penedès es poden fer millor les coses?

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 15 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

Negres del Penedés
Josep Mª Moré, 14/09/2017 a les 17:51
+0
-0
Domenech i Vidal fa un Negre CULTIVARE, sota el meu parer, excelent, d´aquellls que donen prestigi a un DO. També hi es en blanc

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Els editors de la revista americana Wine Spectator, tornen a tastar més de 15.000 vins de tot el món i seleccionen els TOP 100, entre els que trobem un únic representant català.
01/01/1970
El Penedès també és terra de vins negres, tant de varietats autòctones com internacionals | Us recomanem 8 referències que reflecteixen un recorregut pels diferents tipus de raïm més cultivats a la zona
Coberta llibre grans vins catalans 2018 a preus assequibles. | Cossetània edicions
01/01/1970
Per elaborar-la ha tastat 422 vins de varietats blanques, negres, denominacions d'origen o sense denominació