DO Empordà

​La DO Empordà preveu una verema excel·lent lleugerament superior a l’any passat

La verema s’avança a l’Empordà entre una setmana i deu dies a causa de les altes temperatures registrades durant els últims mesos

Aquest any s’ha posat en marxa l’Agrupació de Defensa Vegetal de la DO Empordà que coordina accions per treballar la vinya de forma més sostenible

150 persones tasten vins de la DO Empordà al cim del Puigmal

| 15/08/2017 a les 10:34h
Especial: Verema 2017
Arxivat a: Denominacions d'Origen, DO Empordà
Els cellers de la DO Empordà han començat avui dilluns la verema del 2017 que s'allargarà fins al proper mes d'octubre. Tot i que depèn de la zona i de la varietat, la verema s’ha iniciat en general entre una setmana i deu dies abans respecte a campanyes anteriors. El cicle vegetatiu de la vinya s’ha avançat a causa de les altes temperatures de la primavera. Les varietats primerenques, com el moscatell de gra petit, són les primeres que es colliran però el gruix de la producció es veremarà durant el mes de setembre.

Les previsions de la DO Empordà apunten que la producció d’enguany serà lleugerament superior a la de l’any passat, aproximadament un 5%. La collita, que inicialment es preveia molt abundant, ho serà menys a causa principalment de dos episodis metereològics extrems que han afectat la vinya els últims mesos: la intensa gelada de l’abril i la forta pedregada del juny.  Les dades de producció definitives no es coneixeran fins a finals d’octubre, ja que les condicions metereològiques de les properes setmanes marcaran l'evolució de la maduració del raïm i determinaran el volum final de la verema 2017. La mitjana de producció de la denominació és d’uns 60.000 hectolitres anuals.

Un any més, l’estat sanitari de les vinyes és excel·lent a causa de l’òptima climatologia de la campanya que està permetent arribar a la verema amb el 100% del fruit sa. Aquesta fet permet ser molt optimista respecte a les bones aptituds enològiques del raïm, que s’espera repercuteixen en una molt bona qualitat dels vins de la verema del 2017.
 
Accions en xarxa per aplicar una viticultura més sostenible

Aquest 2017 s’ha posat en en marxa l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de la DO Empordà que principalment assessora els viticultors per aplicar mètodes més racionals i sostenibles en el tractament de les vinyes. L’ADV de la DO Empordà és un servei d’assesorament tècnic de la vinya que rep el suport del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura. L’agrupació permet coordinar els treballs dels tècnics de la zona emparada, un treball en xarxa que aporta més coneixements als viticultors per treballar la vinya d’una manera més precisa i respectuosa amb la salut humana i el medi ambient.

Una de les línies de treballs més avançades de l’ADV de la DO Empordà és el control i seguiment de plagues i malalties de la vinya per aplicar mètodes alternatius als productes químics. Un dels exemples d’aquestes accions és la campanya de lluita contra el cuc del raïm (Lobesia botrana) amb la participació de bona part dels viticultors empordanesos que ja utilitzen tècniques de confusió sexual com a sistema alternatiu als productes químics.

Actualment, hi ha a Catalunya un centenar d’associacions de defensa vegetal actives que tenen com a objectiu lluitar de forma col·lectiva contra els agents nocius dels vegetals, aplicant una gestió integrada de plagues que promogui l’ús de mètodes alternatius a la lluita química i l’ús sostenible dels productes fitosanitaris.

Festa de la Verema

Coincidint amb l'inici de la collita, la DO Empordà ha anunciat la localitat que acollirà enguany la Festa de la Verema 2017 que tindrà lloc el 2 de setembre i que se celebrarà a Cadaqués. Al llarg del mateix cap de sertmana, es programaran a la localitat diverses activitats paral·leles com un maridatge de vi i música a la Societat l'Amistat; una visita o un dinar marida al celler Martín Faixó o una ruta històrica per Cadaqués amb tast de vi DO Empordà. Totes les activitats es poden consultar al web www.doemporda.cat

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 15 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
El concurs internacional Grenaches du Monde ha triat a la Terra Alta, i a la garnatxa catalana per extensió, com a seu per a la seva edició del 2018 | El concurs estrena web i vídeo
01/01/1970
Comercial Masoliver organitza diferents activitats de la mà del xef Jordi Juncà, cuiner del Restaurant Ca l'Enric amb una Estrella Michelin, el xocolater Jordi Ferrer i el cocteler Gerard Ruiz
01/01/1970
L'agenda 2018 presenta nous vins, noves botigues i com a novetat, restaurants amb una bona selecció de vins catalans | La segona edició de l’agenda dels vins catalans, enguany és en català i en anglès | La il·lustradora Anna Rubio dona color a les imatges dels vins,botigues i restaurants