entrevista

Salvador Puig: «El dia 2 d'octubre passarà el mateix que el 30 de setembre, que tot funcionarà amb normalitat»

Parlem amb el Salvador Puig, director general de l'INCAVI, sobre la Mostra de Vins i Caves de Catalunya, el referèndum de l'1 d'octubre i altres temes del sector

Michael Schachner, periodista de Wine Enthusiast: "els vins de Catalunya mai no han estat millors"

| 10/08/2017 a les 08:18h
Arxivat a: Entrevistes, Referèndum, INCAVI, Salvador Puig
Com es presenta la verema 2017 a Catalunya?

Molt sana, molt bona qualitat, més avançada del normal degut a la calor, i una quantitat que no serà superior a la mitjana, però que en funció del temps dels propers dies i setmanes i de la zona, pot atansar-se més o menys a la mitjana.

Com està el consum de vi català a Catalunya?

Després d'un ascens en el consum de vi català a casa nostra els últims anys, actualment està estabilitzat i encara lluny del que seria normal per un país vitivinícola com el nostre. Hem de passar del terç actual a que la meitat de les ampolles de vi tranquil que es consumeixin siguin de Catalunya. Cal una nova empenta.
Tot i aquesta dada numèrica que cal millorar, és evident que les activitats arreu de Catalunya al voltant del vi estan en un moment dolç, i crec poder afirmar que ho continuaran estan els propers anys.

Barcelona però segueix sent l'assignatura pendent del sector... Alguna acció de promoció per incentivar el consum a Barcelona i la seva conurbació?

Efectivament. L'àrea metropolitana segueix essent l'assignatura pendent i el model de turisme i d'oferta enogastronòmica majoritària no ajuda. De la mateixa manera que el turista que arriba a Barcelona sap que hi ha la Sagrada Família, el Barça, etc. Hauria da saber que arriba a la capital d'un país de grans vins. La iniciativa del sector elaborador de crear la Casa del Vi Català a Barcelona, pensem que és una bona idea i des del govern de la Generalitat s'hi dona suport. S'ha d'aconseguir la implicació de l'ajuntament de la ciutat. Pel que fa al consumidor català d'aquesta zona, també hi ha molt per fer, molt per explicar i promocionar. A més de la Mostra, les diferents denominacions d'origen, no paren de fer activitats a la ciutat. És una tasca que cal anar fent i que segur que anirà donant els seus fruits. L'INCAVI, en col·laboració amb altres institucions, fem constantment activitats a Barcelona.

A tal d'exemple, Hotels amb DO (6a edició l'any 2017), Born de Cançons (2015 -2017), Mercats amb DO (des del 2014), Museu d'Arqueologia de Barcelona, activitats promocionals al Palau Robert, l'Exposició "Vi català. Passat i present de futur" al Born Centre de Cultura i Memòria (desembre 2015- gener 2016), sessions de tast, etc.

Què suposa perdre la Mostra de vins i caves per les festes de la Merçè? Com van anar les negociacions?

En realitat perdem l'opció del Passeig Lluís Companys durant les festes de La Mercè. S'han estudiat altres ubicacions proposades per l'ajuntament, però hem considerat que no eren adequades, sigui per capacitat, sigui per ser més perifèriques del centre on la gent es mou aquells dies. Davant d'això s'ha preferit conservar el lloc per sobre de les dates, ja que l'Arc de Triomf és el millor lloc per portar la Mostra. Sap greu, després de 36 anys, que la Mostra deixi de ser una de les activitats importants de les Festes de la Mercè i que l'ajuntament no ho vegi així a l'hora de prioritzar els espais i les activitats.

Ens ho plantegem com una oportunitat per fer visible la Mostra de Vins i Caves amb entitat pròpia sense tenir la simultaneïtat de visitants que implicar fer la Mostra durant la festa major de Barcelona.

En definitiva, Barcelona tindrà a l'Arc de Triomf la Festa major del vi català, però serà a l'octubre.

Menys dies, també menys públic...

Finalment la Mostra es farà del 27 al 29 d'octubre. Són els únics dies que aquesta ubicació estava disponible. Un dia menys. Però esperem que no hi hagi menys públic. Farem els possibles per aconseguir que hi passi el màxim de gent.

La previsió és fer durant la setmana de la Mostra altres activitats que l'acompanyin. Amb la complicitat del Gremi d'Hotels de Barcelona, l'edició d'enguany d'Hotels amb DO es farà la mateixa setmana que la Mostra. I no només hi haurà aquesta activitat. En les properes setmanes s'aniran concretant d'altres.

 

Salvador Puig, director general de l'INCAVI, en unes vinyes del Priorat 


El pròxim 2018 se celebra el Concurs Mundial de Garnatxes a la Terra Alta. Un gran esdeveniment on ens visitaran molts periodistes d'arreu del món... Què ha fet l'INCAVI i què farà?

És un gran esdeveniment. Els jocs olímpics de la Garnatxa. I aquesta vegada s'ha aconseguit que es celebri a Catalunya, amb el lideratge de la DO Terra Alta. Des del DARP i l'INCAVI ens hi hem implicat des del primer moment i donem suport tècnic i econòmic. La consellera d'Agricultura va ser a Sardenya a recollir el testimoni del concurs per portar-lo a Catalunya. I l'INCAVI forma part de la comissió organitzadora, junt amb la mateixa DO, el consell comarcal de la Terra Alta, l'associació Terra de Garnatxes i el Consell Interprofessional de Vins del Rosselló (propietari del Concurs).

Quins beneficis pot tenir el concurs pel sector?

És una gran oportunitat per donar a conèixer, encara més, els vins de Catalunya i de la Terra Alta a tot el món.

Com respira el sector davant del referèndum? 

El sector és divers, com la mateixa societat, i per tant deuen haver-hi opinions per tots els gustos. Però no es respira massa inquietud, més aviat esperança i il·lusió, com la majoria de tots nosaltres.

Què passarà el 2 d'octubre al sector?

El dia 2 d'octubre passarà el mateix que el 30 de setembre, que tot funcionarà amb normalitat i no es pararà res. Però de ben segur que començarà un nou temps, amb noves oportunitats pel sector i pel conjunt de la societat catalana.

 

També us pot interessar

Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Javier Campo és sommelier i professor de Tecnologia de Servei a CETT-UB
01/01/1970
El concurs internacional Grenaches du Monde ha triat a la Terra Alta, i a la garnatxa catalana per extensió, com a seu per a la seva edició del 2018 | El concurs estrena el segon vídeo
01/01/1970
Un vi 100% garnatxa blanca amb una criança de 18 mesos en botes de roure de 225 litres i amb tel biològic | Criança de llarg temps en ampolla