perelada

Javier Suqué: "El nou celler que començem a construïr converteix Perelada en un destí turístic, cultural, gastronòmic i d'oci de primer ordre"

La família Suqué-Mateu invertirà 30 milions d’euros en un nou celler que persegueix l’excel·lència del vi

Els arquitectes de RCR, premiats amb el prestigiós Pritzker, han concebut un edifici singular, totalment integrat en l’entorn i pioner a Europa en termes de sostenibilitat

Les obres, que començaran quest mes de juny, finalitzaran el 2019.

| 19/06/2017 a les 08:10h
Arxivat a: Cellers, Perelada, Perelada Vins i Caves, Javier Suqué
Maqueta del nou celler de Perelada
Maqueta del nou celler de Perelada
En paraules de Javier Suqué, "aquest celler no només serà important per nosaltres, sino que també ho serà per l'Empordà. Crearà nous llocs de treball tant directes, entre 10 i 15, com indirectes. El nou celler tancarà el cercle i convertirà el conjunt de Peralada en un centre turístic, d'oci, cultural i gastronòmic de primer ordre".

El procés de concepció del nou celler va iniciar-se quan la família Suqué-Mateu –propietaris de Perelada– va confiar en la intuïció de l’estudi RCR i la puresa de la seva arquitectura, basada en el respecte pel paisatge preexistent i en prioritzar la vessant emocional i experiencial de l’espai resultant. “Des del principi, el nostre diàleg amb RCR va ser fluït i vam tenir la certesa que algun dia arribaríem on som ara. El fet de trobar-nos a punt d’iniciar les obres del que serà un celler pioner i innovador és una il·lusió i un orgull, però també una responsabilitat i un repte, no només perquè suposa un gran salt endavant en la cerca de l’excel·lència en el vi sinó també perquè volem situar-nos a l’avantguarda en arquitectura i sostenibilitat”, explica Javier Suqué, president de Perelada Vins i Caves.
 

Javier Suque i Rafael Aranda, a l'espai on es construirà el celler Foto: Perelada


L’estudi olotí, integrat per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, ha ideat un projecte guiat per la voluntat d’integració plena en l’entorn i de crear un edifici atemporal i, a la vegada, dotat d’una forta personalitat. El nou celler de Castell de Perelada entrarà en funcionament el 2019 i pretén ser el primer d’Europa en comptar amb la certificació ambiental i energètica LEED® BD+C, un segell desenvolupat pel U.S. Green Building Council que acreditarà la sostenibilitat i alta eficiència del seu disseny i construcció. 
Amb el nou celler ens proposem crear un edifici singular a partir d’una arquitectura que es recolza en una concepció ferma i global que cerca connexions entre l'exterior i l'interior i que permetrà aconseguir una imatge única i pròpia que identificarà tant el projecte com els vins de Perelada”, afirma Rafael Aranda.
 
Una decidida aposta pel territori que fa realitat un somni de tres generacions
Perelada Vins i Caves va néixer el 1923, quan Miquel Mateu va adquirir el conjunt monumental del Castell de Peralada
, del segle XIV, i va revitalitzar la tradicional indústria vitivinícola de l’Empordà amb la fundació de Perelada Vins i Caves a una cava on a l’Edat Mitja ja s’hi produïa vi. Avui, a poc més de cinc anys de complir el centenari de la seva fundació, Perelada es troba en un dels moments més significatius de la seva història, tota una fita per al que es considera el celler amb més pes a la DO Empordà.

Segons Suqué “aquest ambiciós projecte contribuirà a la projecció del patrimoni històric, paisatgístic i artístic de Peralada, convertint-la en una destinació de prestigi, i potenciarà l'enoturisme d'excel·lència a l'Empordà, sent capaç d’atraure tant als qui són amants del vi com als qui no ho són, però sí tenen una sensibilitat envers l’arquitectura, el disseny, la història, la cultura, la ciència...”.

"El nostre propòsit és que el nou celler de Castell de Perelada es converteixi en un referent tant a Catalunya com fora de les nostres fronteres. No només farà que el nom de Perelada es consolidi com a sinònim de l’excel·lència en el món del vi, sinó que contribuirà a la projecció i al reconeixement de la DO Empordà, que és encara ara una DO emergent tot i que amb un gran potencial. El nostre territori té molts condicionants favorables: té turisme; una oferta gastronòmica de primer nivell; un paisatge magnífic; una riquesa històrica i artística; una cultura de vi; cellers com el nostre, amb ganes de fer coses ben fetes...”, afirma l’enòleg Delfí Sanahuja, director tècnic de Perelada.

El nou celler, amb un sol nivell de construcció, ocuparà més de 18.200 m2 que, gairebé en la seva totalitat, seran d’obra nova. La seva ubicació serà a una parcel·la contigua a “la Granja”, una edificació rural d’aires palatins projectada el 1941 per Adolf Florensa –gran impulsor de la reforma del nucli antic de Barcelona que es va iniciar als anys vint– i situada sobre una plataforma elevada uns 10 metres respecte a la resta de la parcel·la.

La concepció de l’espai interior també suposa un repte des del punt de vista arquitectònic ja que l’absència de pilars farà possible que una edificació de 18.200 metres quadrats sigui totalment diàfana, la qual cosa afavorirà la seqüència lineal i sense interrupcions del flux de treball, un aspecte primordial per als impulsors del projecte. Un altre tret rellevant serà el de les grans entrades de llum que il·luminaran naturalment la totalitat de la nau.

Les noves instal·lacions tindran capacitat per a donar l’entrada a 2.700.000 kg de raïm i per produir a la vora d’1.900.000 litres de vi i 2.240.000 ampolles. Al mateix temps que la producció, la divulgació de la cultura del vi i la venda del producte adquiriran una gran importància, convertint el celler en un equipament emblemàtic d’interès enoturístic enfocat a degustacions, visites i oferta de lleure. 

Així doncs, en el marc del programa funcional compartiran estructura una gran nau i les seves imponents tines amb un espai públic per als visitants. El celler donarà cabuda a diferents ambients i ha estat pensat per propiciar que el seu recorregut segueixi el flux de treball, aconseguint que durant la visita a Perelada es pugui apreciar amb tot detall el procés d'elaboració. A l’àrea de producció s’hi trobaran tres cellers diferenciats: el de vins blancs i negres, el de vi de finques i el dedicat al vi de la finca Garbet i els vins experimentals, on tot el procés tindrà un caire més artesanal.
 

El primer celler de vins construït amb la certificació LEED® BD+C d’Europa

LEED® (Leadership in Energy & Environmental Design) és un sistema de certificació d’edificis sostenibles, desenvolupat pel U.S. Green Building Council, que es basa en incorporar als projectes aspectes relacionats amb l'eficiència energètica, l'ús d'energies alternatives, la millora de la qualitat ambiental interior, l'eficiència del consum d'aigua, el desenvolupament sostenible dels espais exteriors i la selecció de materials. Aquesta certificació, d'ús voluntari, té com a objectiu avançar en la utilització d'estratègies que permetin una millora global en l'impacte mediambiental de la indústria de la construcció.

L'abast de la certificació LEED® BD+C (Building Design and Construction) que pretén aconseguir el nou celler de Perelada inclou el nou centre de producció, la rehabilitació dels edificis de “la Granja” i els exteriors de la parcel·la, amb un conreu de raïm de dues hectàrees.
Cal destacar que tot el disseny arquitectònic ha estat pensat per reduir el consum energètic de l'edifici. Tant el celler com “la Granja” comptaran amb un nivell elevat d'aïllament tèrmic. A més, els fonaments del celler s'utilitzaran per obtenir energia geotèrmica: els pilots faran d'intercanviadors tèrmics amb el terreny, cosa que farà reduir considerablement els consums energètics de calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària. 

Un altre dels punts clau del disseny sostenible del projecte és la gestió de l'aigua de pluja mitjançant un dipòsit pluvial i una xarxa de drenatge que facilita la infiltració de l'aigua cap el subsòl dins de la pròpia parcel·la, afavorint el cicle hídric natural i reduint tant el consum d’aigua potable com la saturació del clavegueram i les depuradores en cas de pluja.
El plantejament sostenible també està present als exteriors de la parcel·la, maximitzant l'espai obert amb sòls permeables i d’ombra amb espècies vegetals autòctones o adaptades al clima mediterrani. El projecte també incorpora criteris ambientals en qüestions com la selecció de materials o la qualitat de l’aire interior.


Presentació del nou celler de Perelada - Versió llarga from Perelada on Vimeo.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Vídeo amb les impressions dels participants
Vídeo amb les impressions dels participants
01/01/1970
Resum en vídeo de la Cavacursa de Giró Ribot | Enguany ha comptat amb més de 360 participants, que van gaudir d’una jornada festiva tot i el mal temps
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Llopart obté el reconeixement de les Flandes dels Casots com a Paratge Qualificat dins la DO Cava
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
El vi icona de Domènech.Vidal, reconegut amb el Spanish Wine Trophy del concurs International Wine Challenge