vi i tecnologia

Les noves tecnologies al servei del vi

Coravin, Oenoview, D-Vine, Idosens Solo, Vitirover i Multiplex, sis invents tecnològics centrats en el món del vi

Hem d'utilitzar .cat o .com? Serveixen els dominis .wine o .barcelona?

| 09/06/2017 a les 09:10h
Arxivat a: Vi i tecnologia, Oenoview, Multiplex, Noves tecnologies i vi, Vitirover, Coravin, Idosens Solo, D-Vine
Tots sabem que durant l'última dècada l'evolució tecnològica ha avançat a passos de gegant i que l'ús d'aquests avenços està produint canvis significatius en tots els àmbits. Dins el món del vi no podia ser d'una altra manera i, per tant, també podem ser observadors de l'arribada de nous aparells i noves aplicacions que són pensades per conservar les ampolles de vi en estat òptim, o per millorar el rendiment de les vinyes. A continuació us en deixem uns quants exemples.

Oenoview 

Oenoview, és una tècnica de fotografia per satèl·lit que permet, a partir de diferents colors, observar la maduresa del raïm, i també fer mapes del vigor dels ceps, i per tant, ajuda a veremar en el moment més òptim.

Aquests mapes assenyalen exclusivament l’activitat clorofíl·lica de les fulles dels ceps i s’han convertit en indicadors precisos indispensables per a alguns grans vins. També gestionen la fertilització a la primavera, el manteniment dels sòls i la poda a l’hivern i la verema a finals d’estiu o a la tardor. Sembla, per tant, que és un aparell  ultraeficient per a l'enòleg, que tot i aquesta gran ajuda tecnològica no pot obviar l’anàlisi al laboratori i el tast, que segueixen sent fonamentals.



D-vine

Una altra innovació tecnològica relacionada amb el món del vi, que ve de França,  i presentada a la fira anual de tecnologia (CES) de Las Vegas és la D-vine, una màquina –que seria com la Nespresso del vi- inventada per l'empresa jove Nantes-10 vins. És un aparell que serveix monodosis de vi, una copa vaja, a la temperatura adequada i la quantitat d’oxigen justa.

El vi es ven en flascons d’uns 100 ml cadascun que s’insereixen a la màquina (igual que les càpsules de cafè) que reconeix l’ampolla de vi i el serveix a temperatura i oxigenació adequada segons el tipus de vi.



Coravin

El Coravin, creat pel nord-americà Greg Lambrecht, és una mena de pistola equipada amb una agulla que perfora el tap i que permet beure's un copa sencera sense necessitat d'obrir l'ampolla. El sistema protegeix el vi de l’oxidació i manté el suro a lloc mentre que el líquid flueix.

L’invent és interessant en el cas, sobretot, de tenir ampolles de grans vins que desitgeu gaudir al màxim sense haver d’obrir-los, perquè preveieu que no us l’acabareu, o perquè us ve de gust tastar diversos vins durant un mateix àpat, per exemple.





Idosens Solo
 

L’aplicació Idosens Solo està dissenyada específicament per poder controlar el celler des del mòbil amb l’objectiu de permetre que el vi es conservi de la manera més òptima possible. Es pot fixar a l’entrada del celler i en cas que la porta s’obri avisa directament al telèfon a través de SMS, per tant, també evita possibles intents de robatori. I, sobretot,  controla la temperatura i el nivell d’humitat del celler per a la bona conservació dels vins.
 
Multiplex 
 

Multiplex, aquest aparell que sembla una aspiradora, detecta en només uns minuts el nivell d'antocianina (pigments que atorguen el color al raïm) i la quantitat de polifenols (grup de substàncies presents sobretot en els productes que s'obtenen d'algunes espècies vegetals), substàncies que presenten una gran capacitat antioxidant i que ofereixen nombrosos beneficis per a la salut.

Es tracta d'un sensor òptic portàtil que mesura aquestes substàncies esmentades a través de l'emissió d'espectres de llum (4 canals UV, blau, verd i vermell) que fan reaccionar els raïms. Les dades són recollides pel sensor donant resultats precisos sobre la quantitat de polifenols, antocianines i clorofil·la. Les mesures que se’n treuen permeten saber aproximadament el temps que els raïms necessiten per estar en el seu punt òptim de maduració i obtenir el màxim nivell.

Vitirover

Vitirover està pensat per atacar les males herbes que proliferen entre les files de ceps. Aquest aparell, que funciona amb energia solar, es guia remotament a través d'un telèfon intel·ligent. Una mena de robot petit llisca a peu de cep i acaba amb les males herbes. D'aquesta manera s'evita l'ús d'herbicides químics. També va guanyar el premi especial del jurat en l'últim Gran Premi d'Innovació. 

 

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
El concurs internacional Grenaches du Monde ha triat a la Terra Alta, i a la garnatxa catalana per extensió, com a seu per a la seva edició del 2018 | El concurs estrena el segon vídeo
Ramon Francas
01/01/1970
Can Sala de Freixenet és un dels 12 caves que han assolit la nova categoria que dóna visibilitat a la més alta gamma del cava, el vèrtex de la piràmide qualitativa del sector | Tast a càrrec de Ramon Francàs
01/01/1970
Els més de 500 professionals que van assistir a l'acte van poder tastar més de 190 referències dels 35 cellers que hi van participar