Gastronomia

El xef Artur Martínez, a favor dels vins de quilòmetre zero

El propietari del restaurant Capritx, amb una estrella Michelin, considera que "falta compromís" amb els productes de proximitat i de la comarca

| 26/05/2017 a les 18:44h
Arxivat a: Els vins de la setmana, Artur Martínez, Capritx, vi, gastronomia, productes de proximitat
El vi 'Cinc quarteres', fet al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. | D. B.
El xef Artur Martínez, del restaurant Capritx, l'únic de Terrassa - i del Vallès Occidental - amb una estrella Michelin, s'ha mostrat molt crític amb el fet que "pràcticament cap bar, restaurant i botiga de la meva ciutat tingui, aposti, difongui o vengui vins de la comarca".

Martínez afirma que cal fer autocrítica i començar "a dir les seves coses pel seu nom". Segons el xef, "falta compromís" amb els productes de proximitat, una estima i defensa que sí que fan altres territoris, mentre que "a casa nostra menyspreem i marginem els que treballen a contracorrent perquè puguem tenir una genètica gastronòmica pròpia i de qualitat".

"Estic cansat de parlar amb ells i que es queixin del poc recolzament que reben dels professionals locals, tret d'alguns pocs que porten temps apostant i creient", afirma el cuiner, tot criticant la passivitat i la indiferència de molts restauradors i botigues respecte els productes més coneguts, "generalment de pitjor qualitat i que no aporten cap valor afegit".

El xef del Capritx afirma que "el preu és competitiu, la qualitat molt bona... però res", i fa una crida a valorar "el que ens envolta" i a donar un pas endavant perquè els cellers de la comarca puguin tirar endavant i, de retruc, que Terrassa i el Vallès tinguin més potencialitat territorial. 

Martínez afirma que l'aposta pels productes locals potser animaria més "somiadors" a emprendre altres projectes vitícoles, com ja han fet els tres exemples que menciona i que formen part de la carta de vins del seu restaurant: la família Esteve (Ca l'Esteve, Castellbisbal), la família Morral (Ullastrell) i la família Garriga (Cinc Quarteres, Vall d'Horta, Sant Llorenç Savall), que precisament presenta la primera anyada dels seus vins aquest diumenge.

Segons diu, paradoxalment, els vins de Can Morral es venen "més a Barcelona que a Terrassa", i defensa el glocalisme: "pensar globalment i actuar localment", tot animant als terrassencs a demanar, als establiments habituals, els vins de proximitat. "Ja saps: si jo l'estiro fort per aquí, i tu l'estires fort per allà...", acaba dient Martínez.

 

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Ramon Francas
01/01/1970
Separat en dos volums, el Ramon Francàs presenta el més nou d'aquest 2017 | En aquesta segona radiografia el mercat de vins tranquils pel que fa a les novetats més importants.
01/01/1970
La mostra, que inclou obres d’artistes de reconegut prestigi, ja es va poder veure el passat mes d’octubre al Reial Cercle Artístic de Barcelona