Gastronomia

El xef Artur Martínez, a favor dels vins de quilòmetre zero

El propietari del restaurant Capritx, amb una estrella Michelin, considera que "falta compromís" amb els productes de proximitat i de la comarca

| 26/05/2017 a les 18:44h
Arxivat a: Els vins de la setmana, Artur Martínez, Capritx, vi, gastronomia, productes de proximitat
El vi 'Cinc quarteres', fet al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt.
El vi 'Cinc quarteres', fet al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. | D. B.
El xef Artur Martínez, del restaurant Capritx, l'únic de Terrassa - i del Vallès Occidental - amb una estrella Michelin, s'ha mostrat molt crític amb el fet que "pràcticament cap bar, restaurant i botiga de la meva ciutat tingui, aposti, difongui o vengui vins de la comarca".

Martínez afirma que cal fer autocrítica i començar "a dir les seves coses pel seu nom". Segons el xef, "falta compromís" amb els productes de proximitat, una estima i defensa que sí que fan altres territoris, mentre que "a casa nostra menyspreem i marginem els que treballen a contracorrent perquè puguem tenir una genètica gastronòmica pròpia i de qualitat".

"Estic cansat de parlar amb ells i que es queixin del poc recolzament que reben dels professionals locals, tret d'alguns pocs que porten temps apostant i creient", afirma el cuiner, tot criticant la passivitat i la indiferència de molts restauradors i botigues respecte els productes més coneguts, "generalment de pitjor qualitat i que no aporten cap valor afegit".

El xef del Capritx afirma que "el preu és competitiu, la qualitat molt bona... però res", i fa una crida a valorar "el que ens envolta" i a donar un pas endavant perquè els cellers de la comarca puguin tirar endavant i, de retruc, que Terrassa i el Vallès tinguin més potencialitat territorial. 

Martínez afirma que l'aposta pels productes locals potser animaria més "somiadors" a emprendre altres projectes vitícoles, com ja han fet els tres exemples que menciona i que formen part de la carta de vins del seu restaurant: la família Esteve (Ca l'Esteve, Castellbisbal), la família Morral (Ullastrell) i la família Garriga (Cinc Quarteres, Vall d'Horta, Sant Llorenç Savall), que precisament presenta la primera anyada dels seus vins aquest diumenge.

Segons diu, paradoxalment, els vins de Can Morral es venen "més a Barcelona que a Terrassa", i defensa el glocalisme: "pensar globalment i actuar localment", tot animant als terrassencs a demanar, als establiments habituals, els vins de proximitat. "Ja saps: si jo l'estiro fort per aquí, i tu l'estires fort per allà...", acaba dient Martínez.

 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Il·lustració d'Estefanía Garcés
Il·lustració d'Estefanía Garcés | @naturaljuice_bcn
L'Estefanía Garcés ens explica com es fan els vins de maceració carbònica i quines diferències hi ha amb els vins joves
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 2 comentaris
Segons el cap d'enologia del Grup Freixenet, el primer en tocar físicament una ampolla Freixenet és el consumidor quan la treu de la caixa
Imatge il·lustrativa
La Generalitat destina 1 milió d'euros a incentivar l'ús d'aquest most en l'elaboració d'escumosos