cellers

Nou Projecte de Biodiversitat Implantat a Raventós i Blanc

La finca Raventós i Blanc és una de les finques més antigues del món en mans d'una mateixa família

Raventós i Blanc va iniciar l’any 2013 juntament amb Auberria - empresa del Pirineu que des de fa més de 20 anys es dedica a l’estudi de l’entorn natural i la seva difusió - un PROJECTE DE BIODIVERSITAT a la seva finca

Segura Viudas, nova entitat de custòdia de SEO-BirdLife

| 24/05/2017 a les 11:42h
Arxivat a: Cellers, Projecte de Biodeversitat, Raventós i Blanc
Raventós i Blanc és una finca sostenible agrícolament i una de les finques agrícoles més antigues del món en mans d’una mateixa família des de fa més de 500 anys. Amb el pas del temps s’ha convertit en un autèntic refugi de biodiversitat on els espessos boscos, el llac, el riu i les riberes vessen de vida i converteixen aquestes 90 hectàrees en un gran paratge natural.

A principis del S.XX, l’entrada de la industria química en l’agricultura i la conversió de les propietats agrícoles en monocultius, va provocar una degradació de la fertilitat del sòl i una reducció de la biodiversitat de l’ecosistema.

El compromís de Raventós i Blanc amb la tradició -treballen la finca amb tracció animal- i amb el patrimoni natural i històric de la finca, els ha empès a voler recuperar aquells passats perduts i fomentar la biodiversitat amb mesures senzilles però efectives, com per exemple, la col·locació de caixes-niu, refugis i menjadores.

Amb la col·locació d’aquest material ajuden a la protecció i a l’augment de la biodiversitat animal, com ocells, ratpenats i papallones diürnes. Moltes de les especies a les que afavoreixen son insectívores, controladores naturals de les plagues i malalties més freqüents a les vinyes. Amb la seva protecció, duta a terme durant anys, afavoreixen la integració de l’agricultura ecològica.

El principal objectiu es facilitar aliment durant els mesos d’hivern, seguretat i lloc de nidificació a diverses espècies de fauna, sobretot ocells i insectes benefactors. L’acció més rellevant ha estat la col·locació de caixes-niu per a diverses espècies d’ocells.

Moltes masses forestals tenen un dèficit de cavitats naturals als arbres, especialment aquelles que són més joves o que han estat més aprofitades per la mà de l’home. Les caixes-niu supleixen aquelles cavitats, i col·locant-les s’afavoreix la reproducció de moixons insectívors com les mallerengues i els raspinells. També se n’ha col·locat per a petits rapinyaires nocturns com el xot i el mussol comú, amb la finalitat d’afavorir la nidificació d’aquests depredadors naturals de petits rosegadors i insectes. La distribució d’aquests elements s’ha fet dins les masses restals i la xarxa de camins de la finca Raventós i Blanc.

La gran majoria d'espècies d'ocells estan protegides pel seu gran benefici a l’agricultura per les tasques que fan dins els sistemes orgànics: pol·linització, control de plagues i manteniment dela fertilitat del sòl. També s’afavoreixen diverses espècies de ratpenats i papallones, així com esquirols.

Han col·locat una càmera de fotorampeig per fer seguiment i identificar la fauna que pels seus hàbits resulta més difícil d’observar (especialment mamífers). A grans trets els principals resultats d’aquestes accions són:

. Control biològic d’insectes que afecten l’agricultura i el conreu.

. Ambientals, ja que milloren l’hàbitat agro forestal.

.  Augment de la riquesa faunística d’espècies protegides.
 

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
El celler familiar encapçala el rànquing mundial que publica la revista britànica Drinks International
01/01/1970
La feina d'aquest grup d'ànecs consisteix en anar d'un cantó a l'altre de les vinyes, i en controlar la població de cargols i qualsevol plaga que se'ls creua pel camí
01/01/1970
Ambdues empreses signen un extens acord de cooperació internacional