cellers

Nou Projecte de Biodiversitat Implantat a Raventós i Blanc

La finca Raventós i Blanc és una de les finques més antigues del món en mans d'una mateixa família

Raventós i Blanc va iniciar l’any 2013 juntament amb Auberria - empresa del Pirineu que des de fa més de 20 anys es dedica a l’estudi de l’entorn natural i la seva difusió - un PROJECTE DE BIODIVERSITAT a la seva finca

Segura Viudas, nova entitat de custòdia de SEO-BirdLife

| 24/05/2017 a les 11:42h
Arxivat a: Cellers, Projecte de Biodeversitat, Raventós i Blanc
Imatge il·lustrativa
Raventós i Blanc és una finca sostenible agrícolament i una de les finques agrícoles més antigues del món en mans d’una mateixa família des de fa més de 500 anys. Amb el pas del temps s’ha convertit en un autèntic refugi de biodiversitat on els espessos boscos, el llac, el riu i les riberes vessen de vida i converteixen aquestes 90 hectàrees en un gran paratge natural.

A principis del S.XX, l’entrada de la industria química en l’agricultura i la conversió de les propietats agrícoles en monocultius, va provocar una degradació de la fertilitat del sòl i una reducció de la biodiversitat de l’ecosistema.

El compromís de Raventós i Blanc amb la tradició -treballen la finca amb tracció animal- i amb el patrimoni natural i històric de la finca, els ha empès a voler recuperar aquells passats perduts i fomentar la biodiversitat amb mesures senzilles però efectives, com per exemple, la col·locació de caixes-niu, refugis i menjadores.

Amb la col·locació d’aquest material ajuden a la protecció i a l’augment de la biodiversitat animal, com ocells, ratpenats i papallones diürnes. Moltes de les especies a les que afavoreixen son insectívores, controladores naturals de les plagues i malalties més freqüents a les vinyes. Amb la seva protecció, duta a terme durant anys, afavoreixen la integració de l’agricultura ecològica.

El principal objectiu es facilitar aliment durant els mesos d’hivern, seguretat i lloc de nidificació a diverses espècies de fauna, sobretot ocells i insectes benefactors. L’acció més rellevant ha estat la col·locació de caixes-niu per a diverses espècies d’ocells.

Moltes masses forestals tenen un dèficit de cavitats naturals als arbres, especialment aquelles que són més joves o que han estat més aprofitades per la mà de l’home. Les caixes-niu supleixen aquelles cavitats, i col·locant-les s’afavoreix la reproducció de moixons insectívors com les mallerengues i els raspinells. També se n’ha col·locat per a petits rapinyaires nocturns com el xot i el mussol comú, amb la finalitat d’afavorir la nidificació d’aquests depredadors naturals de petits rosegadors i insectes. La distribució d’aquests elements s’ha fet dins les masses restals i la xarxa de camins de la finca Raventós i Blanc.

La gran majoria d'espècies d'ocells estan protegides pel seu gran benefici a l’agricultura per les tasques que fan dins els sistemes orgànics: pol·linització, control de plagues i manteniment dela fertilitat del sòl. També s’afavoreixen diverses espècies de ratpenats i papallones, així com esquirols.

Han col·locat una càmera de fotorampeig per fer seguiment i identificar la fauna que pels seus hàbits resulta més difícil d’observar (especialment mamífers). A grans trets els principals resultats d’aquestes accions són:

. Control biològic d’insectes que afecten l’agricultura i el conreu.

. Ambientals, ja que milloren l’hàbitat agro forestal.

.  Augment de la riquesa faunística d’espècies protegides.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Lauren Mowery, reconeguda periodista experta en vi, va assistir a l'Espai Priorat aquest mateix 2017 i el 13 de juny va publicar una llista dels vins que van cridar-li més l'atenció
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Durant un mes i mig, gairebé 2.300 barcelonins han triat les tres millors pizzes de la ciutat entre un ventall de 20 pizzeries i pizzers seleccionats per l'organització | El certamen ha estat organitzat per les autores del bloc SiamoTutteBlogger.com, Angela Visco i Lucia Marra
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Recomanem 6 grans vins negres per encarar les vaques magres de principis d'any | 6 vins que valen més del que costen

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
L'entrada de l'estiu arriba amb la calor i els escumosos rosats són bons aliats per aquestes èpoques de l'any | Recomanem 10 vins rosats amb bombolles perfectes per a l'aperitiu i per acompanyar àpats com amanides, arrossos i mariscs.
Imatge de la Mostra de Vins i Caves de catalunya al passatge Lluís Companys
Imatge de la Mostra de Vins i Caves de catalunya al passatge Lluís Companys | INCAVI
Ramon Francàs
01/01/1970
L’AVC diu que el govern municipal d’Ada Colau està ara més receptiu davant el projecte del Catalan Wine House | Valentí Roqueta diu que la iniciativa necessita d’un horitzó d’estabilitat política a mig termini
01/01/1970
A l’espera que els seus vins obtinguin la certificació Demeter que garanteixi que són fruit de l’agricultura biodinàmica