novetats

Cellers Tarroné presenta ‘A part’, un nou vi 100% garnatxa blanca elaborat i acollit en bótes d’acàcia

Cellers Tarroné fa una aposta per la varietat autòctona de la DO Terra Alta buscant una expressió innovadora: fresca, mediterrània i floral

‘A part’ té una edició limitada de 2.222 ampolles i duu el segell de sostenibilitat i qualitat Vins Ebre Biosfera

9 medalles d'or catalanes entre 15000 vins al concurs International Wine Challenge 2017 de Londres

| 23/05/2017 a les 09:51h
Arxivat a: Vins, Bótes d'acàcia, TerraAlta, Garnatxa blanca, Cellers Tarroné
Cellers Tarroné ha tret al mercat  un nou vi 100% garnatxa blanca que completa la gamma més actual i moderna del celler, fent una aposta per la varietat autòctona de la DO Terra Alta, però demostrant la seva versatilitat amb un estil d’elaboració i criança innovadors.

A part 2016 és un vi blanc d’edició molt limitada: 2.222 ampolles, totes elles numerades, que es comercialitzaran a partir del 20 de maig, donant el tret de sortida a la 7ena festa del vins catalans que se celebrarà al Petit Celler, a Manresa. No obstant, des del dimecres 17 de maig, es pot tastar també al showroom professional de Komkal, a La Canonja (Tarragona).

El vi està elaborat amb raïms de garnatxa blanca de vinya vella amb rendiments molt baixos en sòls de panal, en un territori emparat per la DO Terra Alta i per la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, de manera que durà el segell de qualitat i sostenibilitat “Vins Ebre Biosfera”. El distintiu demostra el respecte de Cellers Tarroné pel medi ambient i pel paisatge, amb el desenvolupament de pràctiques agràries ecològiques a la vinya.

La principal novetat del vi blanc A part és l’estil d’elaboració i criança. A la verema de 2015, Cellers Tarroné ja va fer proves amb diferents bótes per veure l’evolució de la garnatxa blanca en roure francès i acàcia, amb el resultat que l’acàcia “ressaltava més el caràcter i la tipicitat de la garnatxa blanca i la forma de fer de Cellers Tarroné”, segons explica l’enòleg del celler, Lluís Marín. “L’acàcia dóna al vi aromes florals i respecta el caràcter varietal, sense maquillar-lo. L’aportació de fusta és molt subtil; l’acàcia suma fragància i elegància i permet que el vi expressi la frescor del caràcter mediterrani”, comenta.

És un vi amb cos, estructura i complexitat, com la nostra terra i la nostra gent. Creixerà amb el pas dels anys”, afirma Pere Brio, responsable tècnic del celler, conjuntament amb Imma Solé qui destaca, per altra banda, que és “un vi amb força i estructura que tindrà una evolució fantàstica en ampolla”.

Quant a l’elaboració, cal dir que una part important de la garnatxa blanca  fa la fermentació alcohòlica en bótes d’acàcia de 500 litres i una petita part en dipòsit d’acer inoxidable. Tant a les bótes com al dipòsit, el vi fa una criança de 6 mesos amb les mares. S’hi fan battonages setmanals per aconseguir un vi més cremós i sedós, amb més untuositat.

En la definició del cupatge final, Cellers Tarroné ha comptat amb la col·laboració dels sommeliers Sergi Figueras i Antonio Lopo (Thunder Wine Makers, un projecte de creació de vins a mida), que han reforçat amb el seu coneixement la creació inicial del nou vi de Cellers Tarroné.

Un disseny d’estil futurista i colors mediterranis

Quant al disseny de l’etiqueta de l’A part, l’agència GamnBcn ha seguit la línia de la gamma Punt i... i Seguit, i ha jugat amb la tipografia per fer-la protagonista de l’etiqueta, sobre colors suaus i mediterranis i formes rectes contundents. “Ens hem inspirat en el moviment artístic italià de principis de segle XX, el futurisme.

El moviment va ser molt potent dins d’aquesta tendència artística, amb un ús molt lliure de la tipografia i del color, amb superposicions atrevides de tot tipus, de formes i de colors, creant composicions molt dinàmiques. El futurisme perseguia el dinamisme i ho hem volgut traslladar a l’etiqueta d’aquest nou vi”, explica el dissenyador, Marc
Riera.

NOTA DE TAST (Sergi Figueras)

Un vi de color or blanc amb tonalitats groc palla i reflexos pàl·lids. Moviment rodó i bona densitat que s’acompanya amb una llàgrima que cau lentament per les parets de la copa.

Aromes cítriques i tocs anisats, amb un ventall aromàtic que es desplega amb la copa en moviment. Aromes florals, a fruita de pinyol com ara el préssec i la pruna. Records de pinya que donen sensacions picants i un fons càlid de terra blanca i sol. De fons, hi ha les sensacions del pas per bóta del vi, i la criança amb les mares que es mostren encara tímides. Té un nas complex i ple d’harmonia.

Untuós, dens i amb pes. Pas ferm en boca. Sedós. No deixa indiferent. Amb bona acidesa, el que dóna llargada al vi, sense aturador. Un post gust llarg i profund, en què tornen les aromes a les fruites de pinyol però amb més presència encara. Lleuger record a terra blanca i vermella i, al final, notes salines o aquella salinitat que tan especial fa la garnatxa blanca.
 

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Els editors de la revista americana Wine Spectator, tornen a tastar més de 15.000 vins de tot el món i seleccionen els TOP 100, entre els que trobem un únic representant català.
01/01/1970
El Penedès també és terra de vins negres, tant de varietats autòctones com internacionals | Us recomanem 8 referències que reflecteixen un recorregut pels diferents tipus de raïm més cultivats a la zona
Coberta llibre grans vins catalans 2018 a preus assequibles. | Cossetània edicions
01/01/1970
Per elaborar-la ha tastat 422 vins de varietats blanques, negres, denominacions d'origen o sense denominació