novetats

​Es presenten els nous vins de la collita 2016 de Varietal 500

Els quatre nous vins són l'expressió de les vinyes d'alçada del Penedès

La nova anyada recull una bona complexitat aromàtica i de color en dos blancs, un negre i un Clàssic Penedès

​«Amb cada varietat que es perd el món és una mica més gris i la nostra mentalitat una mica més tancada» Joan Soler, president de la DO Pla de bages

| 26/04/2017 a les 18:11h
Arxivat a: Vins, DO Penedès, Varietal 500, Vinyes d'alçada
L’enòleg Josep Mitjans, la periodista especialitzada en enoturisme i sommelier Ruth Troyano, i el promotor de Varietal 500, Lluís Figueras, han presentat els nous vins de la collita 2016 de Varietal 500: el Nou de +500, Cau del Roig, Sot del Cel, i Niu d’Estel, que acaben de sortir al mercat. Ho van fer dijous passat en un acte celebrat al Club Verema i Collita, a Barcelona.

Els quatre vins, elaborats amb varietats tradicionals que responen de forma òptima en vinyes d’alçada (entre 500m i 700m) presenten les característiques pròpies del seu lloc d’origen. La maduració lenta i tranquil·la que donen les nits fresques i els dies calorosos a la zona més alta del Penedès, amb sòls pobres, principalment argilosos, garanteixen vins amb més acidesa, amb molt bona complexitat aromàtica i color.

L’any 2016 va ser un any més sec de l’habitual, amb una reducció de la producció del 30%, però amb una bona qualitat del raïm. En el cas de les varietats més tardanes, les pluges de final d’estiu i principi de tardor van ajudar a augmentar lleugerament la quantitat sense afectar la qualitat. La verema es va fer a mà i va concloure a mitjans d’octubre. L’enòleg Josep Mitjans assegura que el seu objectiu amb aquests vins és transmetre “l’expressió del territori” i considera que les vinyes d’alçada són un bon element per introduir el paisatge a l’ampolla.

El projecte Varietal 500 es fonamenta en dos conceptes clau: la viticultura, ja que totes les vinyes que es fan servir per a l’elaboració d’aquests vins són vinyes d’alçada, conreades per agricultors professionals de l’Agrupació d’Agricultors del Pla de Manlleu; i la vinicultura, ja que l’enòleg, Josep Mitjans, és un ferm defensor de l’aplicació de mètodes naturals en l’elaboració dels vins i va reintroduir al Penedès, de forma innovadora, les àmfores d’argila per afinar els vins.

El projecte Varietal 500 va néixer de l’elaboració del Nou de +500 per part de l’Agrupació d’Agricultors del Pla de Manlleu l’any 2009. A partir de 2013 es professionalitza la distribució i la comercialització i Varietal 500 comença a elaborar els seus propis vins a partir de varietats molt ben aclimatades a la zona d’alçada.

L’Agrupació reuneix unes 30 famílies amb unes 400 hectàrees de vinya d’alçada, seguint les pràctiques d’excel·lència en el conreu de la vinya i garantint els criteris de sostenibilitat, ecologia, amb llevats autòctons i una producció limitada de 20.000 ampolles.

Un dels objectius del projecte Varietal 500 és fer territori i donar valor a un paisatge marcat per les cabanes de pedra seca i les torres de guaita, on el bosc i l’entorn natural tenen un pes específic molt important. La història de la zona, a la frontera del riu Gaià, reafirma els lligams del paisatge amb el conreu de la vinya des del segle X.

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Ramon Francas
01/01/1970
Separat en dos volums, el Ramon Francàs presenta el més nou d'aquest 2017 | En aquesta segona radiografia el mercat de vins tranquils pel que fa a les novetats més importants.
01/01/1970
Javier Campo és sommelier i professor de Tecnologia de Servei a CETT-UB
01/01/1970
El concurs internacional Grenaches du Monde ha triat a la Terra Alta, i a la garnatxa catalana per extensió, com a seu per a la seva edició del 2018 | El concurs estrena el segon vídeo