Què en saps de la DO Montsant?

6 pinzellades per explicar-vos la DO Montsant

​La gran cita amb els vins blancs de Priorat, Montsant i del Món torna el 28 d’abril per la Fira del Vi de Falset

| 19/04/2017 a les 07:21h
Arxivat a: Denominacions d'Origen, DO Montsant
Sabies que a la DO Montsant s’hi elaboren majoritàriament vins negres?
Aquest fet s’explica perquè més del 90% de la producció de raïm en aquesta DO correspon a varietats negres. Entre aquestes, destaquen la garnatxa i la carinyena (o samsó), les varietats històriques del territori, les més ben adaptades a les seves condicions i les que transmeten millor la identitat d’aquesta DO.

Com són la garnatxa i la carinyena de Montsant?
Amb un perfil aromàtic molt sensual, la garnatxa negra produeix vins de gran complexitat i ben estructurats. Les notes florals i de fruita vermella i negra, i les aromes de confitura, balsàmics, especiats i cítrics són propis d’aquesta varietat.
De la carinyena se n’obtenen vins de pigmentació accentuada, aromàticament molt intensos, vins que transmeten sensacions que van de les notes florals, com les violetes, a les fruites negres, com la pruna. Els vins de carinyena tenen un grau moderat, gaudeixen d’una excel·lent acidesa i, en boca, es mostren lleugerament astringents i molt elegants.

S’hi elaboren gaires vins blancs a la DO Montsant?
I tant, n’hi ha força, però les produccions d’aquests vins són més limitades. Els blancs de Montsant s’elaboren majoritàriament amb les varietats garnatxa blanca i macabeu. 
Els vins de garnatxa blanca gaudeixen de bona acidesa i equilibri, ja siguin joves o envellits en bóta. Les aromes de fruites blanques i grogues es mostren des de la vessant més subtil a la més madura, i s’acompanyen d’un ventall de matisos on el sotabosc hi és present sovint. En boca, la sedositat i la frescor són trets força comuns en aquest tipus de vins. 
De la macabeu se’n produeixen vins secs, frescos i equilibrats, vins que se solen consumir joves i que destaquen per aromes afruitades, sovint de fruita blanca. En molts casos, el macabeu es cupeja amb la garnatxa blanca.

Quin interès té la DO Montsant?
S’acostuma a dir que el que converteix un bon vi en un gran vi és la capacitat de transmetre d’on prové, la fidelitat al seu territori d’origen. A Montsant, aquesta fidelitat es copsa en vins que parlen de com un clima de contrastos, l’orografia accidentada, la variabilitat de sòls (argiles, granit, còdols, terrenys calcaris, llicorella...), les varietats de raïm i la mà de l’home són font de matisos. 
Aquests factors incideixen en l’elaboració de vins singulars i amb identitat, vins que aporten diversitat i enriqueixen la DO i, alhora, la defineixen de manera global.

Quines dimensions té la DO Montsant?
La DO Montsant compta amb unes 1900 hectàrees de vinya, repartides en 16 pobles, la major part a la comarca del Priorat. Aquestes vinyes són treballades per més de 700 viticultors i una seixantena de cellers. Al cap de l’any es produeix una mitjana de 8 milions de quilograms de raïm i 6 milions d’ampolles.

On es comercialitzen els vins de Montsant?
A més de 40 països. De fet, l’exportació suposa al voltant del 40% de la comercialització de vins d’aquesta DO. La resta es consumeix al mercat interior, majoritàriament a Catalunya, on els darrers anys s’hi han venut la meitat de les ampolles.
 

 

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Gaia, el nou monovarietal de sauvignon blanc de Loxarel elaborat amb raïm de vinyes d’alçada i fermentat parcialment en àmfores de fang | Torna al mercat el pròxim mes de febrer amb una etiqueta renovada amb una il·lustració de l’Arca de Noé que simbolitza una segona vida
01/01/1970
La International Kulturbörse Freiburg celebra la seva 30a edició del 21 al 24 de gener
El xef francès Paul Bocuse | EP
01/01/1970
El món de la cuina es vesteix de dol per acomiadar un dels grans referents