novetats

​Varietal 500 presenta quatre vins que són l’expressió de les vinyes d’alçada del Penedès

La nova anyada recull una bona complexitat aromàtica i de color en dos blancs, un negre i un Clàssic Penedès

​El nou ancestral A Pèl de Loxarel surt al mercat

| 11/04/2017 a les 10:19h
Arxivat a: Vins, Varietal 500, Vinyes d'alçada, DO Penedès

L’enòleg Josep Mitjans, la periodista especialitzada en enoturisme i sommelier Ruth Troyano, i el promotor de Varietal 500, Lluís Figueras, presentaran el 20 d’abril els nous vins de la collita 2016 de Varietal 500: el Nou de +500, Cau del Roig, Sot del Cel, i Niu d’Estel, que acaben de sortir al mercat. Els quatre vins, elaborats amb varietats tradicionals que responen de forma òptima en vinyes d’alçada (entre 500m i 700m) presenten les característiques pròpies del seu lloc d’origen.

La maduració lenta i tranquil·la que donen les nits fresques i els dies calorosos a la zona més alta del Penedès, amb sòls pobres, principalment argilosos, garanteixen vins amb més acidesa, amb molt bona complexitat aromàtica i color. 

L’any 2016 va ser un any més sec de l’habitual, amb una reducció de la producció del 30%, però amb una bona qualitat del raïm. En el cas de les varietats més tardanes, les pluges de final d’estiu i principi de tardor van ajudar a augmentar lleugerament la quantitat sense afectar la qualitat. La verema es va fer a mà i va concloure a mitjans d’octubre. 

L’enòleg Josep Mitjans assegura que el seu objectiu amb aquests vins és transmetre “l’expressió del territori” i considera que les vinyes d’alçada són un bon element per introduir el paisatge a l’ampolla.

El projecte Varietal 500 es fonamenta en dos conceptes clau: la viticultura, ja que totes les vinyes que es fan servir per a l’elaboració d’aquests vins són vinyes d’alçada, conreades per agricultors professionals de l’Agrupació d’Agricultors del Pla de Manlleu; i la vinicultura, ja que l’enòleg, Josep Mitjans, és un ferm defensor de l’aplicació de mètodes naturals en l’elaboració dels vins i va reintroduir al Penedès, de forma innovadora, les àmfores d’argila per afinar els vins.

El projecte Varietal 500 va néixer de l’elaboració del Nou de +500 per part de l’Agrupació d’Agricultors del Pla de Manlleu l’any 2009. A partir de 2013 es professionalitza la distribució i la comercialització, i Varietal 500 comença a elaborar els seus propis vins a partir de varietats molt ben aclimatades a la zona d’alçada. 

L’Agrupació reuneix unes 30 famílies amb unes 400 hectàrees de vinya d’alçada, seguint les pràctiques d’excel·lència en el conreu de la vinya i garantint els criteris de sostenibilitat, ecologia, amb llevats autòctons i una producció limitada de 20.000 ampolles. 

Un dels objectius del projecte Varietal 500 és fer territori i donar valor a un paisatge marcat   per les cabanes de pedra seca i les torres de guaita, on el bosc i l’entorn natural tenen un pes específic molt important. La història de la zona, a la frontera del riu Gaià, reafirma els lligams del paisatge amb el conreu de la vinya des del segle X.

La presentació tindrà lloc el 20 d’abril al Club Verema i  Collita (plaça Joanic 1-3, Barcelona), a partir de les 19.00h. 

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
El concurs internacional Grenaches du Monde ha triat a la Terra Alta, i a la garnatxa catalana per extensió, com a seu per a la seva edició del 2018 | El concurs estrena el segon vídeo
Ramon Francas
01/01/1970
Can Sala de Freixenet és un dels 12 caves que han assolit la nova categoria que dóna visibilitat a la més alta gamma del cava, el vèrtex de la piràmide qualitativa del sector | Tast a càrrec de Ramon Francàs
01/01/1970
Els més de 500 professionals que van assistir a l'acte van poder tastar més de 190 referències dels 35 cellers que hi van participar