cellers

10 meravelles arquitectòniques del món del vi

El món del vi i l'arquitectura moltes vegades casen a la perfecció. Us mostrem algunes de les bodegues més espectaculars del planeta.

«The Queen of Cork» o l'art dels taps de suro

| 23/03/2017 a les 19:08h
Arxivat a: Per aprendre'n, Cellers del món, Cellers impressionants, arquitectura
1- Celler Cooperatiu de Gandesa
 
El Celler Cooperatiu de Gandesa és considerat com una de les catedrals del vi, catalogat Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i una de les Set Meravelles de Catalunya, escollides l'any 2007.

La Cooperació Agrícola de Gandesa, fundada el 1919, va encarregar la construcció del celler a l'arquitecte modernista Cèsar Martinell, deixeble d'Antoni Gaudí i de Puig i Cadafalch. Hi domina la volta catalana i el totxo massís vist, i estava decorat amb ceràmiques de Joan Nogués, desaparegudes durant la Guerra Civil.

A  l'exterior, destaquen els dos dipòsits, disposats de tal manera com si fossin dues torres flanquejant el cos central de l'edifici. La simplicitat de l'obra, la seva adequació per a l'elaboració de vi i alhora la bellesa plàstica que destil·la són els elements fonamentals del celler, que va funcionar durant més de vuitanta anys. Actualment ja no s'hi vinifica (hi ha un altre celler més nou), està dedicat a rebre visites i explicar la història de la cooperativa i del modernisme.
 

2- Marquès de Riscal, La Rioja, Espanya

El complex, situat a Elciego (Àlaba), està compost per l'antic celler de Marqués de Riscal (1858), una dels més antics de La Rioja, així com un nou edifici dissenyat per l'arquitecte canadenc, Frank O. Gehry, i que acull l'Hotel Marquès de Riscal, a Luxury Collection Hotel, l'Spa Vinothérapie® Caudalie, dos exclusius restaurants assessorats pel xef de la Rioja, Francis Paniego, i també un centre de reunions, conferències i banquets.

3- O. Fournier, Mendoza, Argentina

El celler d' O. Fournier, als peus de la serralada del Andes, és un celler equipat amb l'última tecnologia. Posseeix una capacitat de 1,2 milions de litres en atuells d'acer inoxidable, roure i ciment, que van des dels 6.500 als 25.000 litres de capacitat. El celler ha estat dissenyat per treballar amb la llei de la gravetat i minimitzar així l'ús de bombes mecàniques.

La cava subterrània pot albergar fins a 2.800 bótes de roure a temperatura i humitat constants. A causa de l'obsessió de Celler i Vinyes O. Fournier per la contínua millora dels vins, s'ha instal·lat un innovador laboratori amb capacitat per fer microvinificacions.
 

4- Bodegas Portia, Ribera del Duero, Espanya

Portia és l'únic celler del món dissenyat pel famós i prestigiós arquitecte britànic Sir Norman Foster. El disseny té forma d'estrella de tres puntes que emergeix de la terra al voltant d'un nucli central que articula el conjunt. Situat exactament a la localitat de Gumiel de Izán, en un petit turó, la ubicació és del tot estratègica, accessible des de la Nacional I, de manera que les puntes apareixen parcialment enterrades de forma natural.

Totes les ales de l'edifici són destinades a un pas del procés de creació del vi. La fermentació (en dipòsits d'acer). La criança, en bótes de roure americà i francès, i finalment l'envelliment en ampolles. Les ales que contenen les bótes i els ampollers estan parcialment enterrades per afavorir l'envelliment del vi, mentre que l'ala de fermentació es troba exposada, per afavorir l'alliberament de diòxid de carboni.

Foster va afegir una particularitat a l'exterior; la carretera que puja fins a la part superior de la tremuja per poder descarregar els raïms recollits. Al nucli central a més hi ha la botiga, la sala de tast, un auditori, les sales de reunions i el restaurant.
 

5- Celler López de Heredia

El celler López de Heredia és un dels més antics de La Rioja. Situat a la localitat de Haro, a l'Alta Rioja, gaudeix de certa grandiositat i solidesa. No en va també rep el nom de "Catedral del Vi". Les instal·lacions del Cellers López de Heredia Viña Tondonia SA s'assenten sobre una superfície total de 53.076 metres quadrats, dels quals 19.718 són edificats, i 3.433, 41 metres quadrats de celler subterrani. Al costat, la part més nova és l'anomenat "pabellón de visitantes", una construcció modular metàl·lica situada al pati i que és l'accés dels visitants al celler.
 

6- Vik (Xile)

Enclavat entre les muntanyes, envoltat de valls i dels Andes, el celler Vik va ser pensat per produir un impacte mínim en el paisatge. Compta amb un innovadora i avançada tecnologia, i un disseny únic.  

El sostre transparent de tela extensible, per exemple, permet l'entrada de llum natural, i per tant, propicia l'operació del celler sense la utilització de llum artificial. També, a l'entrada del celler hi ha una plaça tota d'aigua que flueix al llarg de tot l'espai per una pendent de dos graus, que proporciona un element addicional de refredament. Els camins construïts a la plaça permeten als visitants gaudir d'un paisatge aquàtic.

Com que gran part de l'edifici està situat sota terra, el vi es refreda de manera natural durant el procés d'elaboració, i manté una temperatura constant de 57 graus utilitzant l'amplitud tèrmica natural de la vall.
 

7- Celler Asterisk, Beijing

Asterisk és un edifici que combina una sala d'exposició de vins, un restaurant i un celler. L'edifici, revestit de fusta, va ser dissenyat per Sako. S'administra en cinc blocs o ales funcionals. El celler ocupa el soterrani, on els materials dominants són el maó vermell, amb pals i bigues de fusta, i els vins disposats en forma de pantalla a les parets.

Els murs exteriors lleugerament inclinats sobre cadascuna de les ales refina la forma exterior de l'edifici de cinc braços: una estrella de mar enmig de la vinya. Un ambient exclusiu amb accés directe a la producció i degustació del vi.
 

8- Dominus Estate (Napa Valley)

El celler Dominus Estate s'ubica al nord de San Francisco, a Califòrnia. Es divideix en tres unitats funcionals: la sala de cisternes, la cambra de barriques i el magatzem, totes vinculades a les diferents fases de l'elaboració del vi. Des de fora, un no pot percebre l'elaboració del vi. Des de dins, l'edifici evoca l'ambient d'antics cellers europeus.

L'edifici té una disposició lineal, d'aproximadament 110 metres de llarg per 25 d'ample, amb un pont a l'eix principal, i a part de ser una estructura utilitària s'ha convertit en una icona del vi de Napa Valley.

La construcció de l'edifici vol ser una reminiscència del paisatge de França i l'arquitectura de Chateau Petrus prop de Bordeus, d'on provenen els descendents propietaris del celler californià.
 
9- L'AND vineyards (Portugal)

Situat a la zona vinícola d'Alentejo, a quaranta-cinc quilòmetres de Lisboa, el celler L'AND està envoltat de set hectàrees de vinyes. L'edifici és un hotel, un spa de Caudalie (basat en la vinoteràpia), un restaurant (el xef del qual té una estrella Michelin) i un celler equipat amb tots els requisits de la tecnologia moderna. És blanc com la calç, amb l'objectiu de recuperar les construccions típiques de la zona.
 

10- Celler Zuccardi, Argentina

El Celler Zuccardi Vall d'Uco situat al Paratge Altamira, a Mendoza (Argentina), és un nou establiment que va ser desenvolupat per a l'elaboració de vins de terroir amb l'objectiu de fer un producte que reflecteixi la identitat única i particular de la regió. Un edifici integrat a l'entorn, construït amb materials del lloc, que reflecteix la identitat de la zona on està assentat i amb un perfil sostenible. Compta amb atuells i sectors de criança amb formigó i bótes gràcies als quals disposa d'una capacitat d'elaboració de 600 mil litres i una capacitat total de celler de 970 mil litres.
 
El restaurant Pedra Infinita Cuina és una de les atraccions de l'àrea de turisme del nou celler de Família Zuccardi. L'establiment conjuga una proposta gurmet amb una ambientació que aconsegueix una integració amb la vinya i les muntanyes, que s'observen a través d'amplis finestrals.
 

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
El concurs internacional Grenaches du Monde ha triat a la Terra Alta, i a la garnatxa catalana per extensió, com a seu per a la seva edició del 2018 | El concurs estrena el segon vídeo
Ramon Francas | 1 comentari
01/01/1970
Can Sala de Freixenet és un dels 12 caves que han assolit la nova categoria que dóna visibilitat a la més alta gamma del cava, el vèrtex de la piràmide qualitativa del sector | Tast a càrrec de Ramon Francàs
01/01/1970
Els més de 500 professionals que van assistir a l'acte van poder tastar més de 190 referències dels 35 cellers que hi van participar