mercats

Catalunya, al capdavant en consum de vi a l'Estat amb 25 ampolles per persona i any

Un informe de EAE Business School radiografia el panorama actual i les perspectives del sector vinícola

L'informe parteix d'un enfocament des de la perspectiva internacional, nacional i autonòmica

6 consells bàsics per guardar el vi a casa en condicions òptimes

| 10/03/2017 a les 12:05h
Arxivat a: Mercats, Informe EAE Business School, Informe sector vinícola
Pixabay
Us presentem un informe que ha portat a terme EAE Business School que exposa dades sobre l'estat actual del sector del vi en termes de consum, producció, exportacions i tipus de raïm, i també de tendències i perspectives de futur del negoci vitivinícola, tant pel que fa a l'àmbit internacional, nacional com en l'autonòmic.

EL SECTOR A ESPANYA
Segons l'informe elaborat per EAE Business School, Espanya és el tercer productor mundial de vi, amb 37,8 milions d'hectolitres produïts el 2016, un increment del 2% respecte a la producció de l'any anterior, i l'únic país dels tres primers productors que aconsegueix incrementar aquesta producció en l'últim any. A Espanya hi ha 4.059 empreses dedicades a la producció de vi. Pel que fa al consum, Espanya se situa en 2016 en la novena posició del rànquing mundial en volum, amb 766.700.000 litres consumits, i en la desena en valor de mercat, amb 8.168,8 milions d'euros. El consum a les llars espanyoles de vi nacional es manté al voltant dels 500 milions d'euros anuals els últims vuit anys, amb variacions que no superen el 5% interanual.

Espanya segueix consolidada com la principal potència exportadora de vi dins l’àmbit mundial, amb 2.400 milions de litres a l'any 2015 (última dada registrada), un 9% més que l'any anterior, i per sobre d'Itàlia i França, amb 2.000 i 1.400 milions de litres respectivament. Aquest posicionament és a causa, principalment, d’una estratègia de competitivitat per preus, en què l'oferta per litres en termes econòmics és molt inferior als que ofereix la competència. Aquest preu el 2015 es va mantenir en 1,1 € / litre, davant dels 4,1 € / litre de França o als 3,8 € d'Itàlia.

Segons EAE, els canals de distribució del vi es poden dividir en tres grans grups: supermercats (65,7%), hipermercats (15,6%) i botigues especialitzades (7,2%). L’11,5% restant correspon a altres canals, entre els quals incloem les vendes en línia. El 2016 la meitat dels comerços en el sector d'alimentació presentaven un increment substancial de participació en aquest canal i més de la meitat van aconseguir creixements de fins a un 50%. El perfil del consumidor de canal està representat principalment per homes en un 80% tot i que la participació de la dona ha crescut en un 5% en els últims dos anys. Les denominacions d'origen més comercialitzades en línia a Espanya són Ribera del Duero i Rioja, amb un 25% i 21% respectivament.

DADES PER COMUNITATS AUTÒNOMES

Consums per CC. AA. L'informe elaborat per EAE Business School mostra que les comunitats autònomes que generen més negoci al sector són Andalusia i Catalunya, amb una despesa de 1.144 i 1.140 milions d'euros respectivament. La segueixen la Comunidad de Madrid i la Comunitat Valenciana, amb una despesa de 918 milions i 747 milions respectivament. Així, la despesa d'aquestes quatre CC. AA. representa més del 60% del total de la despesa del territori nacional. Els que menys consumeixen són Navarra amb 85 milions d'euros, Cantàbria amb 76 i La Rioja amb 38.

Pel que fa a la producció, l'informe de EAE mostra que Castilla la Mancha registra l’elaboració de vi el 2015 de 22.939 hectolitres, el 53% de la producció total del territori nacional. Extremadura és la segona comunitat productora, amb 4.051 hectolitres, el 9,3% de la producció total. El tercer productor en volum és Catalunya, amb 3.311 hectolitres, el 7,6% del total produït. Així, aquestes tres CC. AA. produeixen el 70% de vi del territori nacional. Si s'analitza el valor de la producció, les CC. AA. on el valor és més gran són Castill la Mancha amb 529,10 milions d'euros, Catalunya amb 81,96, Extremadura amb 73,68 i la Rioja amb 60.760.000 d'euros.

Respecte al consum per persona, la classificació la lideren les balears amb 19,07 Lit / habitant l'any, unes 26 ampolles de 750ml per habitant; Catalunya amb 18,92 Lit / habitant any, unes 25 ampolles per habitant; i l Comunitat Valenciana, amb 18,54 Lit / habitant any, unes 24 ampolles. Els que menys consumeixen són La Rioja amb 14,88 Lit / habitant any i Extremadura amb 14,78 Lit / habitant any, unes 19 ampolles de 750 ml. per habitant respectivament.

Explotacions vitivinícoles i tipus de raïm. Per tipologia de vi, al territori nacional existeixen 941.153,82 hectàrees amb vinyes repartides en 517.615 explotacions vitícoles, i la superfície mitjana per explotació nacional és de 1,82 hectàrees; és a dir, el 80% té una superfície menor a 1 hectàrea. Castilla la Mancha, amb 433.616,1 hectàrees de vinyes repartides en 87.653 explotacions vitícoles, suposa el 48,8% de la superfície total de vinya. El segueixen Extremadura amb 88.382,22 hectàrees i 15.787 explotacions (8,7%), Castilla i León amb 75.022, 83 hectàrees i 90.428 explotacions (6,9%) i l Comunitat Valenciana amb 60.766,5 hectàrees i 21.201 explotacions (6,7 %). La comunitat autònoma que compta amb un grau de parcel·lació més gran és Galícia: de les seves 215.240 explotacions vitícoles, el 99% tenen menys d'una hectàrea.

PRINCIPALS INDICADORS MUNDIALS
L'informe elaborat per EAE Business School mostra que la producció mundial el 2016 va experimentar una caiguda del 5% fins a situar en els 259.400.000 d'hectolitres, un dels nivells més baixos dels darrers vint anys, per sota de la mitjana de 270 M hl dels últims cinc anys, i molt lluny del màxim històric de 289 M hl obtinguts en la campanya de 2013. els tres principals productors mundials són Itàlia, França i Espanya, amb el 50% de la producció total.

Estats Units, amb 22,5 M hl, manté el seu quart lloc en el rànquing dels deu primers productors mundials. Argentina i Xile, que tradicionalment ostentaven el 5è i 6è lloc, s'han vist desplaçats per Austràlia, amb la major taxa d'increment entre els principals productors, i una puixant Xina que mostra la major escalada en el rànquing passant del novè al sisè lloc davant a la campanya anterior.

Pel que fa al consum, Europa és la regió líder que més litres de vi consumeix a l'any, representant el 60% del volum del mercat (14.957,1 milions de litres), seguida de les Amèriques amb un 22% (5.364,4), Àsia -Pacífic que representa el 16% (4.008,2) i un petit, però gens menyspreable, 2% a l'Àfrica i l'Orient Mitjà que van suposar 450.800.000 de litres el 2016. Per països, Estats Units amb 3.332,8 milions de litres segueix sent el 2016 el país amb major consum, seguit de la Xina amb 2.875,2, França i Itàlia, amb 2.683,2 i 2.609,4 milions de litres respectivament. En valor de mercat, la Xina ja és el primer país dins l’àmbit mundial amb un volum de mercat de 44.724,2 milions d'euros. Estats Units ostenta la segona posició amb 39.964.000 d'euros.

Si analitzem el consum per persona, l'estudi d'EAE destaca que Itàlia és el país del món amb major consum per càpita amb 45,28 litres per persona a l'any el 2016, seguit de Portugal i França amb 40,92 i 40,27 litres respectivament. La resta de països fins a completar els deu primers llocs són també països europeus.
 

Les previsions indiquen que, a partir de 2018, Estats Units deixa el primer lloc a la Xina com a major consumidor mundial. Respecte a la taxa de creixement mitjà en el consum per persona al llarg dels anys 2000-2019, destaquen principalment països asiàtics: Xina (14%), Indonèsia (12%), Taiwan (9%), Filipines (7%) , Vietnam (6%), Tailàndia (6%) i Singapur (5%); dos països de la regió de les Amèriques: Colòmbia (9%) i Mèxic (8%); i una cridanera Nigèria a l'Àfrica amb un 6% de creixement.

CONCLUSIONS GENERALS

Segons Juan José Hierro, investigador de l'Strategic Research Center d'EAE i autor de l'informe, "amb la producció més baixa en 20 anys, el sector incrementa el seu valor de mercat gràcies a la creixent demanda en països on la classe mitjana està disposada a pagar preus més alts. Xina, inicia el seu lideratge en consum ".

Silvia Xancó, investigadora de l'Strategic Research Center d'EAE i autora de l'informe, diu ”Espanya és un dels principals productors de vi, un petit luxe a l'abast de tots".

Finalment Carlos Andonegui, investigador de l'Strategic Research Center d'EAE i autor de l'informe, comenta que "El mercat del vi espanyol continua sent un dels pilars referents i punters del país, amb una demanda interna constant i una demanda dels mercats estrangers en alça , en què a poc a poc s'està deixant de competir per preu i es comença a afegir valor al producte nacional. El futur dels productors vitivinícoles es troba en les vendes en línia, tant és així, que la meitat dels comerços locals de venda de vi en línia estan pronosticats a créixer almenys en un 50% en aquest any. "

Resum de l'informe:

-Espanya és el tercer productor mundial de vi, amb 37,8 milions d'hectolitres produïts en 2016, un increment del 2% respecte a la producció de l'any anterior.

-Espanya segueix consolidada com la principal potència exportadora dins l’àmbit mundial, amb 2.400 milions de litres a l'any 2015.

-A Espanya hi ha 4.059 empreses dedicades a la producció de vi.

- Pel que fa al consum, Espanya se situa en 2016 en la novena posició del rànquing mundial en volum, amb 766.700.000 de litres consumits, i en la desena en valor de mercat, amb 8.168,8 milions d'euros.

- Les comunitats autònomes que generen més negoci al sector són Andalusia, Catalunya, Madrid i la Comunitat Valenciana, amb una despesa de 1.144, 1.140, 918 i 747 milions d'euros.

-Els que més consumeixen són balears amb 19,07 Lit / habitant a l'any, unes 26 ampolles de 750ml per habitant; Catalunya amb 18,92 Lit / habitant any, unes 25 ampolles per habitant; i Comunitat Valenciana, amb 18,54 Lit / habitant any, unes 24 ampolles.

-Castilla la Mancha registra una elaboració de vi el 2015 de 22.939 hectolitres, el 53% de la producció total del territori nacional, seguit d'Extremadura i Catalunya.

-La producció mundial el 2016 va experimentar una caiguda del 5% fins a situar-se en els 259,4 milions.

-La producció mundial el 2016 va experimentar una caiguda del 5% fins a situar en els 259.400.000 d'hectolitres, un dels nivells més baixos dels darrers vint anys, per sota de la mitjana de 270 M hl dels últims cinc anys, i lluny del màxim històric de 289 M hl obtinguts en 2013.

-Els tres principals productors mundials són Itàlia, França i Espanya, amb el 50% de la producció total.

-Estats Units, amb 3.332,8 milions de litres, és el país amb major consum en 2016, seguit de la Xina i França.

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 15 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Els editors de la revista americana Wine Spectator, tornen a tastar més de 15.000 vins de tot el món i seleccionen els TOP 100, entre els que trobem un únic representant català.
01/01/1970
El Penedès també és terra de vins negres, tant de varietats autòctones com internacionals | Us recomanem 8 referències que reflecteixen un recorregut pels diferents tipus de raïm més cultivats a la zona
Coberta llibre grans vins catalans 2018 a preus assequibles. | Cossetània edicions
01/01/1970
Per elaborar-la ha tastat 422 vins de varietats blanques, negres, denominacions d'origen o sense denominació