per aprendre'n

6 consells bàsics per guardar el vi a casa en condicions òptimes

​Una vegada hem comprat el vi i ja el tenim a casa, com ho hem de fer per conservar-lo en les millors condicions?

Wine Condoms, la protecció per als amants del vi?

| 28/02/2017 a les 19:18h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, Emmagatzamar del vi, Com guardar el vi
Imatge il·lustrativa
A l'hora d'emmagatzemar el vi a casa és important tenir en compte diversos factors que fan que el vi no perdi propietats i que es conservi com cal fins al moment de consumir-lo. Us deixem unes quantes recomanacions que us ajudaran a conservar el vi en les condicions més adequades. 

1. La temperatura

-Servir el vi a una temperatura adequada és molt important, però també ho és a l'hora de guardar-lo. Una de les condicions principals que demana un vi a l'hora d’emmagatzemar-lo per un període prolongat de temps (alerta, penseu que hi ha vins que poden envellir, però no tots els vins poden guardar-se durant molt temps), és tenir una temperatura adequada i constant. Si la temperatura no és constant i els canvis no són graduals, el vi pateix, i a causa d’això pot arribar a envellir abans d’hora.

-Els vins negres tenen més problemes, si pateixen una mala gestió de la temperatura, que  els blancs.

-Per anar bé la temperatura no hauria de fluctuar mai més de 1’5 graus al dia i no més de 2’5 l’any.

-Idealment un vi s’hauria de conservar per sota dels 15 graus centígrads. Una temperatura de 12 graus, és una bona elecció. Si baixa dels 12 graus, el vi no es fa malbé, només es retarda el procés d’envelliment (els vins que ho permeten).

-Si la temperatura d’emmagatzematge no és la correcta pot causar un augment de l’activitat microbiana i els components del vi poden alterar-se.

-Si es superen els 24 graus, el vi pot començar a oxidar-se, i també pot ser que el vi es filtri a través del suro.

-Els descensos de temperatura poden provocar que s’assequi el suro i que, per tant, es comprimeixi i finalment l’aire pugui entrar a l’ampolla.

2- La humitat

-El lloc on es guarden les ampolles cal que sigui un lloc amb una mica de ventilació, fresc, i amb una humitat d’entre el 60% i el 70%.

-La humitat alta evita que el suro s'assequi i minimitza l'evaporació.

-Mireu que la humitat no augmenti molt per sobre del 70%, perquè pot fomentar el creixement de floridura i fer que les etiquetes es comencin a desenganxar.

-Podeu utilitzar un higròmetre per registrar les condicions d'humitat i emprar tècniques d'humidificació o deshumidificació segons sigui necessari.


3- La posició de les ampolles

-Si preveieu que consumireu el vi abans d’un mes podeu deixar l’ampolla en posició vertical.

-Si voleu guardar el vi per més d'un mes, ha d’estar en contacte amb el suro, per tant la posició ha de ser horitzontal. Aleshores mireu de trobar una superfície plana i poseu les ampolles en fila i tombades.

-Si el vi és blanc o és cava, o si el tap és de plàstic, podeu deixar les ampolles en posició vertical diversos mesos.

-Si les emmagatzemeu amb l'etiqueta cap amunt, serà més fàcil detectar qualsevol sediment que pugui haver-se format en el vi.

 4- La llum

-Per tal que el vi es conservi millor, és important que guardeu les ampolles en un lloc fosc, allunyeu-les de cap font de llum, sobretot de la llum del sol directa, els raigs ultraviolats poden fer que l’aroma del vi sigui desagradable.

-Si no teniu manera de que les ampolles quedin fora de l'abast de la llum, emboliqueu-les amb un drap o poseu-les dins d’alguna caixa tapada.

-Moltes de les ampolles de vi són de color verd fosc, algunes, fins i tot, tenen filtres de raigs ultraviolats inclosos en el vidre, precisament per protegir-les de qualsevol llum, però n’hi ha encara moltes, sobretot les de vi blanc i rosat que no s’embotellen amb vidre opac perquè es valora molt que a l’hora de comprar-les es pugui apreciar el color. Per això encara és més important que procureu mantenir-les a les fosques. 

-Si no podeu evitar exposar, de tant en tant, les ampolles de vi a la llum, mireu que les làmpades siguin incandescents o bé de vapor de sodi.

5- El moviment

-No mogueu el vi si és possible.

-Emmagatzemeu-lo de manera que no sigui necessari moure unes ampolles per arribar a les altres.

-Les vibracions producte del trànsit pesant, els motors o generadors poden afectar de forma negativa el vi.

6- Aïllament

- Aïlleu el vi. No l'emmagatzemeu al costat d'alguna cosa que desprengui una olor molt forta, ja que pot penetrar a través del suro i contaminar-lo. Una bona ventilació pot evitar que les olors d'humitat entrin en contacte amb el vi.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Imatge il·lustrativa
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Acord entre l’Àrea de Biodiversitat i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la Direcció de Castell del Remei per treballar en favor de la biodiversitat
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
La Denominació d’Origen Terra Alta serà l’encarregada de maridar un munt d’activitats culturals que tindran lloc en les properes setmanes a la Terra Alta.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
La votació se celebrarà el 26 de juliol a diferents llocs de l’Estat espanyol | Culminarà amb la composició del nou Ple del Consell Regulador del Cava