per aprendre'n

6 consells bàsics per guardar el vi a casa en condicions òptimes

​Una vegada hem comprat el vi i ja el tenim a casa, com ho hem de fer per conservar-lo en les millors condicions?

Wine Condoms, la protecció per als amants del vi?

| 16/03/2023 a les 09:22h
Especial: Formació
Arxivat a: Per aprendre'n, Emmagatzamar del vi, Com guardar el vi
Imatge il·lustrativa
Són diversos factors els que influeixen a l'hora d'emmagatzemar el vi a casa. És important tenir-los en compte perquè el vi no perdi propietats i que es conservi com cal fins al moment de consumir-lo. Us deixem sis consells força bàsics que us ajudaran a conservar el vi en les condicions més òptimes. 

1. La temperatura

Servir el vi a una temperatura adequada és molt important, però també ho és a l'hora de guardar-lo. Una de les condicions principals que demana un vi a l'hora d’emmagatzemar-lo per un període prolongat de temps (alerta, penseu que hi ha vins que poden envellir, però no tots els vins poden guardar-se durant molt temps), és tenir una temperatura adequada i constant. Si la temperatura no és constant i els canvis no són graduals, el vi pateix, i a causa d’això pot arribar a envellir abans d’hora.

Els vins negres tenen més problemes, si pateixen una mala gestió de la temperatura, que  els blancs.

Per anar bé la temperatura no hauria de fluctuar mai més de 1’5 graus al dia i no més de 2’5 l’any.

Idealment un vi s’hauria de conservar per sota dels 15 graus centígrads. Una temperatura de 12 graus, és una bona elecció. Si baixa dels 12 graus, el vi no es fa malbé, només es retarda el procés d’envelliment (els vins que ho permeten).

Si la temperatura d’emmagatzematge no és la correcta pot causar un augment de l’activitat microbiana i els components del vi poden alterar-se.

Si es superen els 24 graus, el vi pot començar a oxidar-se, i també pot ser que el vi es filtri a través del suro.

Els descensos de temperatura poden provocar que s’assequi el suro i que, per tant, es comprimeixi i finalment l’aire pugui entrar a l’ampolla.

2- La humitat

El lloc on es guarden les ampolles cal que sigui un lloc amb una mica de ventilació, fresc, i amb una humitat d’entre el 60% i el 70%.

La humitat alta evita que el suro s'assequi i minimitza l'evaporació.

Mireu que la humitat no augmenti molt per sobre del 70%, perquè pot fomentar el creixement de floridura i fer que les etiquetes es comencin a desenganxar.

Podeu utilitzar un higròmetre per registrar les condicions d'humitat i emprar tècniques d'humidificació o deshumidificació segons sigui necessari.


3- La posició de les ampolles

Si preveieu que consumireu el vi abans d’un mes podeu deixar l’ampolla en posició vertical.

Si voleu guardar el vi per més d'un mes, ha d’estar en contacte amb el suro, per tant la posició ha de ser horitzontal. Aleshores mireu de trobar una superfície plana i poseu les ampolles en fila i tombades.

Si el vi és blanc o és cava, o si el tap és de plàstic, podeu deixar les ampolles en posició vertical diversos mesos.

Si les emmagatzemeu amb l'etiqueta cap amunt, serà més fàcil detectar qualsevol sediment que pugui haver-se format en el vi.

 4- La llum

Per tal que el vi es conservi millor, és important que guardeu les ampolles en un lloc fosc, allunyeu-les de cap font de llum, sobretot de la llum del sol directa, els raigs ultraviolats poden fer que l’aroma del vi sigui desagradable.

Si no teniu manera de que les ampolles quedin fora de l'abast de la llum, emboliqueu-les amb un drap o poseu-les dins d’alguna caixa tapada.

Moltes de les ampolles de vi són de color verd fosc, algunes, fins i tot, tenen filtres de raigs ultraviolats inclosos en el vidre, precisament per protegir-les de qualsevol llum, però n’hi ha encara moltes, sobretot les de vi blanc i rosat que no s’embotellen amb vidre opac perquè es valora molt que a l’hora de comprar-les es pugui apreciar el color. Per això encara és més important que procureu mantenir-les a les fosques. 

Si no podeu evitar exposar, de tant en tant, les ampolles de vi a la llum, mireu que les làmpades siguin incandescents o bé de vapor de sodi.

5- El moviment

No mogueu el vi si és possible.

Emmagatzemeu-lo de manera que no sigui necessari moure unes ampolles per arribar a les altres.

Les vibracions producte del trànsit pesant, els motors o generadors poden afectar de forma negativa el vi.

6- Aïllament

Aïlleu el vi. No l'emmagatzemeu al costat d'alguna cosa que desprengui una olor molt forta, ja que pot penetrar a través del suro i contaminar-lo. Una bona ventilació pot evitar que les olors d'humitat entrin en contacte amb el vi.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Codorníu homenatja el seu creador, Josep Raventós Fatjó, en commemoració dels 150 anys del primer cava
Imatge il·lustrativa
Maridem un vi blanc jove de la DO Catalunya amb formatge d'ovella de llet crua
Imatge il·lustrativa
PRODECA
Catalunya exporta els seus vins i cava a 157 mercats mundials: Alemanya és segon destí mundial i primer destí d’Europa, amb un valor importat de 71,39M€ l’any 2022
Imatge il·lustrativa
Un dels actes estel·lars serà un sopar de gala en un dels indrets més espectacular i significatius de la comarca: l’Església del Poble Vell de Corbera