cellers

Aliances per la terra viatja al Goetheanum (Suïssa), bressol mundial de la biodinàmica

L'associació, encapçalada per Jaume Gramona, assisteix a les conferències internacionals sobre agricultura biodinàmica al Goetheanum, a Dornach (Suïssa), al santuari de la biodinàmica, construït per Rudolf Steiner

​El Cava entra en set prestigioses escoles d’hoteleria de Suïssa

| 23/02/2017 a les 18:16h
Arxivat a: Actualitat, Aliances per la Terra, Biodinàmica, Gramona
L’associació de viticultors Aliances per la Terra, encapçalada per Jaume Gramona, assisteix a les conferències internacionals sobre agricultura biodinàmica celebrades al Goetheanum, a Dornach, Suïssa. Aquest edifici és el santuari de la biodinàmica, el qual va ser construït per Rudolf Steiner, el fundador d’aquesta corrent antroposòfica universal.

El motiu principal de la visita van ser les jornades en matèria d’agricultura biodinàmica que se celebren anualment per aquestes dates a Dornach i que giren entorn a una temàtica específica. Enguany l’eix central va ser la creació del sòl fèrtil, un tema plenament d’actualitat entre la pagesia, que veu com a través de la desertització, la urbanització i l’erosió es redueix la superfície agrícola a escala mundial. De manera més específica es va parlar sobre el desenvolupament de la fertilitat a la granja -entesa com a un organisme que inclou la totalitat de la finca-, l’humus i el cultiu, la fertilització i el compostatge o la fertilitat del sòl i els preparats biodinàmics.

Segons Jaume Gramona, impulsor de l’associació, “aquest viatge va suposar, a banda de l’aprenentatge i la reflexió, el convenciment de tots els membres d’Aliances sobre que la biodinàmica es construeix entre tots i que, afortunadament, no estem sols, sinó que hi ha molts viticultors d’arreu del món molt preparats i convençuts que la posen en pràctica dia a dia i des de fa molts anys.” I afegeix que “només un 5% de l’agricultura controlada es treballa sota els preceptes de la biodinàmica, per tant, hem de seguir treballant perquè aquest percentatge augmenti, i perquè aquesta filosofia i manera de treballar la terra es converteixin en una dinàmica el més estesa possible”.

A banda de les conferències, que van tenir lloc a la sala principal de l’edifici amb capacitat per a 1000 persones, es van fer tallers, seminaris i trobades dirigides a grups de treball especialitzats. Per la seva banda, els membres d’Aliances per la Terra van participar en la reunió de viticultors biodinàmics que va conduir l’investigador i especialista en aquest tipus de vitivinicultura Georg Meissner, segons el qual “la fertilitat del sòl es crearà si afavorim la biodiversitat”.

Rudolf Steiner el creador d’aquesta societat antroposòfica universal, el Goetheanum, és el fundador de l’agricultura biodinàmica, un mètode de treball que va més enllà de l’agricultura ecològica i que vol treballar amb les energies de la vida a partir de la recerca de l’equilibri entre l’home i la natura, afavorint la salut del sòl i les plantes. Els adobs en aquesta agricultura s’elaboren mitjançant un sistema propi a partir de fems compostats i es refusen els que tenen origen químic. S’utilitzen preparats amb herbes medicinals i preparats minerals com a additius del compost i com a aspersions al camp. També és específic d’aquest sistema l'ús d'un calendari astronòmic.

Els membres d’Aliances per la Terra consideren molt valuosa l’adquisició d’aquest coneixements apresos aquests dies per a la pràctica agrícola de les seves 124h, ubicades totes al Penedès i dins la DO Cava. Tot i que el més rellevant, és que aquest viatge ha suscitat l’interès d’altres pagesos de la comarca per entrar a formar part d’Aliances per la Terra. I és que aquesta associació està oberta, des de la seva creació, a noves incorporacions, tan d’agricultors com d’altres cellers afins a aquesta filosofia i forma de treball.

Aliances per la Terra

Aliances per la Terra és una agrupació de dotze viticultors que segueix una filosofia de treball respectuosa amb l’entorn. Congreguen, sota uns mateixos principis i uns mateixos fins, una gran extensió de vinya biodinàmica dins la D.O. Cava, amb un total de 124 hectàrees ubicades al Penedès. Els seus membres fundadors han seguit el camí iniciat per Gramona en una evolució gradual i natural, primer en agricultura ecològica i després en biodinàmica, o el principal objectiu de vivificar la terra i el paisatge al que pertanyen. Gramona ha establert una relació a llarg termini amb tots ells, mitjançant els Contractes de Vida de Vinya –un paradigma avui en dia únic de contractes de terra-, que pretenen establir una relació almenys tant llarga com és la de la vida a la vinya.

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 15 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
El concurs internacional Grenaches du Monde ha triat a la Terra Alta, i a la garnatxa catalana per extensió, com a seu per a la seva edició del 2018 | El concurs estrena web i vídeo
01/01/1970
Comercial Masoliver organitza diferents activitats de la mà del xef Jordi Juncà, cuiner del Restaurant Ca l'Enric amb una Estrella Michelin, el xocolater Jordi Ferrer i el cocteler Gerard Ruiz
01/01/1970
L'agenda 2018 presenta nous vins, noves botigues i com a novetat, restaurants amb una bona selecció de vins catalans | La segona edició de l’agenda dels vins catalans, enguany és en català i en anglès | La il·lustradora Anna Rubio dona color a les imatges dels vins,botigues i restaurants