Opinió

Un celler a casa

​«No és rar que tota persona afeccionada als vins hagi sospesat en un moment o altre la possibilitat de tenir un celler propi, a casa. Altres pot ser que ja el tinguin...»

| 21/02/2017 a les 11:19h
Arxivat a: Opinió, Un celler a casa, Màrius Fuertes
No és rar que tota persona afeccionada als vins hagi sospesat en un moment o altre la possibilitat de tenir un celler propi, a casa. Altres pot ser que ja el tinguin. En qualsevol cas l'objectiu principal no s'acaba amb el fet de disposar d'un proveïment de vins més o menys variat, sense haver de sortir al carrer. Cal també que això representi una ajuda per gaudir més de l'afició.

Perque el fet de muntar un celler domèstic no es converteixi en un trencaclosques de complexitat excesiva i no demani més dedicació de la que s'està disposat a donar-li, serà bo tenir presents una sèrie d'aspectes bàsics.

Si el que hom desitja és tenir un estocatge de vins per anar-los consumint quan vinguin bé, les condicions a tenir en comte són simples. Si, en canvi, la intenció passa per guardar vins amb l'objectiu de que s´acabin de criar a les nostres mans, fet que acostuma a anar lligat amb el pas d'alguns anys, les necessitats i el rigor seran superiors sobretot pel que fa a condicions físiques del local, al seguiment de l'evolució dels diferents productes i a les condicions econòmiques del mercat a cada moment.

De considerable importància és que aquest celler segueixi uns criteris mínims de racionalitat (ajustat a les nostres possibilitats de consum per evitar que un excés d'ampolles ens obligui a haver-les de llençar), ordre (cal saber en cada moment de què es disposa), representativitat (tenir un vi per a cada un dels nostres moments) i netedat (les teranyines, els fongs i la pols només són vàlides per a les fotos de cellers antics).

Les condicions físiques i ambientals són concretes i indispensables. La posició de les ampolles ha de ser vertical per a tots els vins tranquils, escumosos o dolços que ja estiguin llestos per a consumir. Estirats hi posarem només els vins de guarda. Els arguments que porten a aquesta manifestació encara minoritària són de caràcter eminentment tècnic i avui ja àmpliament comprovats. La resposta al perquè encara conviuen les opinions ‘ampolla dreta’ amb ‘ampolla estirada’ actualment encara precisa un discurs llarg i complexe. De totes maneres i per no haver de caure en l´acte de fe, convido a provar-ho a qui llegeix i a veure com evoluciona diferent un mateix vi conservat en posició vertical i horitzontal. A tall ambiental la temperatura ha de mantenir-se constant entre els 14 i els 16 ºC, la humitat relativa entre el 60 i el 75%, la il.luminació ha de ser ocasional i escassa, les vibracions mínimes i les olors inexistents.

Finalment no es pot oblidar que els vins tenen una vida bastant més curta del que tradicionalment s'ha dit. Els millors vins negres i poquíssims blancs ben conservats poden arribar fins als deu o dotze anys, amb fantàstiques excepcions malauradament molt escasses.

De totes maneres, si en aquest moment no disposem de les condicions esmentades per al celler particular, no s'escau amoïnar-se. Tenir vi a casa perquè ens porti problemes i s'acabi fent malbé no té cap sentit. Un alternativa correcta és trobar una botiga de confiança, dirigida per especialistes, que ens proveeixi periòdicament de les ampolles que necessitem per passar el mes. Així de senzill.

Les neveres de vins s'han perfeccionat molt últimament i en podem trobar aptes per a totes les butxaques. Per tant, una de les opcions correctes seria comprar una vinoteca.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
Convocada pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya per impulsar la recerca infermera amb impacte social | Cava Bertha ha produït un cava solidari i els beneficis de la seva venda es destinaran al finançament d’aquest projecte
Imatge il·lustrativa
Els vins Domènech.Vidal (DO Penedès) patrocinen un any més la secció Brot del Most Festival dedicada als curtmetratges
Imatge il·lustrativa
Després de l'èxit del Tast de Primavera, el celler proposa un segon maridatge dins el Cicle de Maridatges Gastronòmics de Temporada | Experiències gastronòmiques a on s'hi conjuga vi, territori i una proposta de dinar basada en plats de la zona amb productes propis de l'època de l'any