BARCELONA

​El govern de Colau vol prohibir el consum de fruita tallada a la Boqueria

"El que no volem és que la gent hi vagi menjant dins", afirma la regidora Montserrat Ballarín

L'Ajuntament prepara un paquet de mesures per recuperar el mercat per als barcelonins

, Barcelona | 10/02/2017 a les 11:05h
Arxivat a: Actualitat, Montserrat Ballarín, Gala Pin, Ajuntament de Barcelona, Boqueria, Barcelona, Jaume Collboni, terrasses, porxos de la Boqueria, turisme, mercats
Unes turistes aquest dijous davant d'una parada que ven fruita tallada
Unes turistes aquest dijous davant d'una parada que ven fruita tallada | Adrià Costa
La imatge de turistes menjant fruita tallada i altres productes al mercat de la Boqueria de Barcelona està en el punt de mira de l'Ajuntament. La intenció del govern d'Ada Colau és prohibir el consum immediat en el recinte, i exigir que els productes elaborats que es venguin a les parades estiguin envasats, embolcallats i precintats. "El que no volem és que la gent vagi menjant per dins de la Boqueria", ha afirmat aquest dijous la regidora de Mercats, Montserrat Ballarín.

Aquestes iniciatives formen part d'un paquet de 29 mesures que l'Ajuntament prepara amb l'objectiu, segon el tinent d'alcalde, Jaume Collboni, que la Boqueria "sigui un mercat de Barcelona per als barcelonins fonamentalment". Algunes de les iniciatives per posar-hi ordre implicaran modificar l'Ordenança de Mercats o elaborar un nou Reglament intern de funcionament de l'equipament, cosa que el consistori vol presentar per a l'aprovació inicial en un màxim de sis mesos.

Els productes que s'ofereixin a les parades hauran de ser elaborats en el mateix establiment o proveïdor de la matèria primera, i es fixarà un percentatge mínim de productes frescos que ha de tenir cada parada, per garantir l'equilibri entre el producte tradicional i elaborat, però el govern no l'ha volgut concretar encara.
 

Una pancarta a favor de les terrasses de la Boqueria, aquest dijous. Foto: Adrià Costa


A més, pretén acabar amb els bars encoberts al recinte, és a dir, aquelles parades que posen el menjar perquè es pugui consumir in situ. Segons Ballarín, hi ha una desena de bars, i no se'n permetrà més, de manera que pretenen preservar un mercat de productes de proximitat "sense que bars i productes elaborats siguin depredadors de tots els espais". 

Més control per fer efectiu el veto als grans grups

També vol ampliar el veto i el control ja existent als grans grups durant els divendres i els dissabtes, i ara tindran prohibit entrar durant tot el dia els formats per més de 15 membres. Per això s'augmentaran els vigilants de seguretat privada i els agents cívics, ja que ara per ara molts grups es divideixen abans d'entrar al mercat i llavors tornen a anar junts a l'interior.

Des de l'abril del 2015 estava en vigor un decret per impedir els grans grups els divendres i dissabtes fins a les 15.00h, cosa que, segons Ballarín: "Ha tingut efectes però menys del que ens hauria agradat". L'increment del control es concretarà amb més 1.000 hores més d'agents de seguretat privada, fins a les 18.000 anuals, i la contractació d'agents cívics, iniciativa que podria estar en marxa abans de Setmana Santa.

Inversió de 3,5 milions per millorar les instal·lacions

El consistori preveu invertir a la Boqueria 3,5 milions d'euros en el període 2017-19, cosa que inclou una rentada de cara de les instal·lacions amb un nou paviment, un nou sistema de recollida de fums i l'ampliació dels passadissos, fent que algunes parades es traslladin. Les obres es podrien fer a principis del 2018, i podrien implicar tancar el mercat al voltant d'una setmana.

Un altra qüestió que té pendent de solucionar l'Ajuntament en el mercat és el conflicte amb les terrasses dels portals. Segons la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, treballen perquè s'apliqui "un únic criteri" per als establiments de dins del mercat i dels porxos, i ha explicat que els locals de fora han presentat una proposta d'ordenació que el govern ara estudia.

CiU i el PP discrepen de les mesures anunciades

Des de l'oposició, el portaveu de CiU a l'Ajuntament, Joaquim Forn, ha advertit que fomentar el menjar per emportar-se a la Boqueria "ocasionarà més problemes en el seu entorn", ja que el govern de Colau ha plantejat prohibir el consum de productes en el seu interior. El regidor del PP Javier Mulleras ha defensat que aquestes mesures "ni afronten ni resolen els grans problemes del mercat", com la massificació turística i les terrasses dels porxos.
 

La terrassa del bar Pinotxo de la Boqueria, aquest dijous. Foto: Adrià Costa

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
És tracta d’un reserva de 5 varietats, de raïms procedents de les vinyes pròpies situades al voltant del celler.
Francesc Nicolás al Vertigo Wine Bar.
Francesc Nicolás al Vertigo Wine Bar. | Jordi Bes
Jordi Bes
El cofundador del Vertigo Wine Bar explica com s'ho han fet per, en plena pandèmia, assumir un local de Barcelona en traspàs i transformar-ne la carta de vins | S'hi poden prendre les 350 referències que ja tenien en distribució i 40 de xerès a copes: "Excepte a Jerez, no crec que hi hagi enlloc a Espanya que tingui una oferta així"
D'esquerra a dreta, Joan Soler (DO Pla de Bages). Pilar Just (DO Montsant), Sergi Cortés (Cupatges), Xavier Pié (DO Catalunya) i Joan Huguet (DO Penedès)
D'esquerra a dreta, Joan Soler (DO Pla de Bages). Pilar Just (DO Montsant), Sergi Cortés (Cupatges), Xavier Pié (DO Catalunya) i Joan Huguet (DO Penedès)
Sergi Cortés
Parlem amb els presidents de les denominacions d'origen Montsant, Penedès, Catalunya i Pla de Bages.
Joel Castanyé de La Boscana de Bellvís
Joel Castanyé de La Boscana de Bellvís
Sergi Cortés
Proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Entrevistem al xef Joel Castanyé, del restaurant La Boscana de Bellvís, amb 1 estrella Michelin.