Oller del Mas

Frank Margenat: «Al costat de de Barcelona, amb una activitat turística brutal, podem apostar per fer quelcom únic i ser un referent en l'àmbit mundial»

Entrevista a Frank Margenat, propietari d'Oller del Mas

El celler ha passat d'elaborar 9000 ampolles al 2003 a 140.000 actualment

L'aposta enoturística de la finca amb un castell, zona esportiva i la construcció inminent de 30 bungalows, és el valor afegit del celler del Bages

Oller del Mas rep un 28% més d'enoturistes que el 2015

| 23/01/2017 a les 11:30h
Arxivat a: Entrevistes, Frank Margenat, Oller del Mas, vi de finca, enoturisme
Finca Oller del Mas, al Bages | Foto: Oller del Mas
El 2003 es crea la marca Oller del Mas... 
El projecte de crear la marca Oller del Mas es va iniciar l'any 2001, juntament amb el meu pare, Francesc Margenat Bori, l'Oller del Mas sempre havia produït vins fins a l'any 1978 que a causa dels baixos preus del vi i l'alça dels costos laborals van prendre la decisió de deixar d'elaborar vins i arrancar les vinyes. A causa de l'incendi de Montserrat de l'any 1986, el foc va arribar fins a molt a prop de la casa i el meu pare va decidir plantar tots els camps que envolten la casa per evitar en un futur el risc d'incendi. L'any 2003 el meu pare va morir just abans de la verema i vaig decidir continuar el projecte que havíem que fer entre els dos. Jo tenia 28 anys en aquell moment...

Quantes ampolles fèieu als inicis i quantes en feu ara?
L'any 2003 vaig començar a fer 9000 ampolles, va ser com una prova i cada any hem anat augmentant la producció d'una manera molt constant, sense voler córrer massa. Ara n'estem produint unes 140.000.

 

Frank Margenat Foto: Oller del Mas

Totes les vinyes són pròpies? Fins a quina producció voleu arribar?
Si, el concepte és mantenir l'essència de la nostra finca, ja que té unes singularitats molt especials de situació i tipus de sòl, a part de controlar nosaltres mateixos tots els processos a la vinya. En els últims 4 anys hem duplicat el número d'hectàrees de la finca, volem arribar a tenir una producció de 250.000 ampolles i allà ens plantarem. El concepte no és fer quantitat, sinó qualitat i intentar que el vi expressi el millor possible el terroir d'on prové.

Explica'ns la importància per vosaltres de ser un celler ecològic... 
Per nosaltres la importància és la responsabilitat amb el medi natural, amb la nostra terra i vegetació. Sóc la 36a generació propietària d'aquesta finca i entenc que tenim més responsabilitat que altres en mantenir la finca tal com la vaig rebre i si es pot millorar encara millor... també és important per les persones que consumeixen els nostres vins, com més naturals siguin menys afecten el nostre organisme. La tendència en general en tots els sectors és anar cap a tot el que és ecològic i sostenible, i nosaltres ja vam obtenir el certificat de la petjada de carboni amb el Petit Bernat.

I d'elaborar vins amb varietats com la picapoll?
Això és la gran aposta que hem fet en els últims anys, considerem que els nostres vins expressaran millor el nostre paisatge, sòl i climatologia amb varietats autòctones com la picapoll, mandó, samsó, sumoll, malvasia manresana... que no pas amb varietats foranes encara que algunes d'aquestes s'han integrat molt bé en el Bages. Aquestes varietats ens diferencien de la resta de zones vinícoles i ens donen identitat pròpia i diferenciació.

Què suposa elaborar un dels 5 vins de finca de Catalunya?
La responsabilitat d'estar a l'altura de la resta de vins de finca, de comunicar al públic en general el què significa ser un vi de finca, ja que avui dia encara no es coneix massa i per tant no hi ha un retorn econòmic apreciable, però és una aposta de futur important del celler. Complir aquests estàndards de qualitat és una feina del dia a dia, des de la vinya fins a tot el procés d'elaboració del vi, i una gran recompensa i responsabilitat compartir-ho amb els altres 5 cellers.

També feu vermut i cervesa artesana...
Bé, això són productes complementaris al vi, a Oller del Mas no premsem els raïms negres per fer vins, ja que volem el primer most que surt per gravetat de la mateixa tina per tal d'obtenir la millor essència dels nostres raïms. Amb tot el most que sobra fem aquests productes per tal d'aprofitar al màxim el que ens dóna la terra i fer més coneguda la marca Oller del Mas. Es tracta d'utilitzar els subproductes que no utilitzem pel vi i elaborar-ne d'altres que puguin complementar el nostre portfoli i paral·lelament la nostra marca.

No coneixem cap celler amb zona esportiva amb pistes de pàdel i de Pitch and Putt. I fa poc vam publicar que teniu llum verda per fer una trentena de bungalows a la finca. Parla'ns del projecte enoturístic... 
El vi és paisatge, natura, vinyes i a Oller del Mas tenim un entorn increïble amb unes vistes de Montserrat impressionants, estem a 40 minuts de Barcelona, amb una activitat turística brutal, tot això fa que puguem apostar per fer quelcom únic i que sigui un referent en l'àmbit mundial, gaudir d'aquest entorn, apropar a la gent al món del vi i donar-li valor afegit, això és també responsabilitat nostra. L'esport també és una altra manera d'atraure gent al món del vi, fer esport amb mesura és molt saludable, igual que el consum de vi.

Algun projecte més? 
A Oller del Mas som un equip increïble i anem evolucionant d'una manera molt rapida, hi han molts més temes damunt de la taula però no ens podem precipitar, una vegada estigui consolidat el nou projecte apareixeran més coses, però tot al seu degut temps.

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
El concurs internacional Grenaches du Monde ha triat a la Terra Alta, i a la garnatxa catalana per extensió, com a seu per a la seva edició del 2018 | El concurs estrena el segon vídeo
Ramon Francas
01/01/1970
Can Sala de Freixenet és un dels 12 caves que han assolit la nova categoria que dóna visibilitat a la més alta gamma del cava, el vèrtex de la piràmide qualitativa del sector | Tast a càrrec de Ramon Francàs
01/01/1970
Els més de 500 professionals que van assistir a l'acte van poder tastar més de 190 referències dels 35 cellers que hi van participar