
Gramona Enoteca 2001, un dels caves més emblemàtics de les Caves Gramona de Sant Sadurní d’Anoia, elaborat amb un 75% de xarel·lo i un 25% de macabeu i amb una criança en rima de 168 mesos, ha situat per primera vegada un cava entre els vins amb màxima puntuació de la Guia Peñin.
L’edició 2017 d’aquesta guia atorga 99 punts al Gramona Enoteca 2001 classificant-lo com el millor vi espanyol ex-aequo amb un amontillado.
Només 4 vins -un xerès i 3 vins negres- en 27 anys d'història de la guia, que mai ha atorgat un 100, han aconseguit aquesta puntuació.
Aquesta fita s’uneix a l’èxit que també ha obtingut aquest any el Gramona Enoteca 2001 en el tast a cegues que va celebrar la revista The World of Fine Wine, una de les revistes de vins anglosaxones més reconegudes i on va ser considerat com el millor cava. En aquest tast, on entre d’altres tastadors hi havia el campió del món de sommeliers i reconegut “xampanyòfil”, Andreas Larsson, el Master of Wine Andrew Jefford i el professor Jesus Barquin, van concloure que “els amants del xampany s’estan perdent aquest vi mediterrani que pot assolir la mateixa noblesa que el seu veí francès”.