curiositats

Qui escull els vins de les companyies aèries? Quins vins hi ha?

Els auxiliars de vol de les millors companyies reben formació per a servir vins

S'ha de tenir en compte l'entorn tan particular com la cabina d'un avió a l'hora d'escollir els vins que es serviran a bord

Video del tast de vins al vol Barcelona-Bordeus d'easyjet

| 05/12/2016 a les 09:15h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, Companyies aèries i vi
Està comprovat que les circumstàncies que comporta el fet de viatjar dins d’una cabina pressuritzada, la falta d’humitat, per exemple (comparable  a la dels deserts), o la baixa pressió, afecten moltíssim els aliments que acaben per tenir un gust que dista bastant del que és habitual. Així doncs, cuinar per a un restaurant d'altura és un repte per a qualsevol cuiner.

No obstant això, actualment, gaudir d’un bon àpat a 10.000 metres d’altura, ja no és impossible. Les companyies aèries s’esforcen dia rere dia perquè, tot i els entrebancs, les experiències gastronòmiques a bord dels avions, siguin cada vegada més agradables. 

També, i no podia ser d'una altra manera, cada vegada es dóna més importància al vi que se serveix als passatgers dels vols, tant per gaudir-lo sol, com per acompanyar algun d'aquests àpats aeris.

Us informem de com duen a terme diverses companyies aèries de tot el món la tria de les seves cartes de vins. Qui escull els vins? Quin és l'origen d'aquests vins? Cada quan es canvia aquesta carta?
 

Un avió volant mentre es pon el sol Foto: Pixabay


Air France

Qui es cuida de la carta de vins de Air France és el millor sommelier del món el 2013, Paolo Basso que compta amb la col·laboració de Bettane & Desseauve autors del llibre Grand Guide des vins de France (Gran Guia dels Vins de França).

Basso renova l’oferta de vins i xampanys cada dos mesos. Selecciona els vins per la seva capacitat d’aptació a les exigències de l’entorn particular. Per tant, té en compte la pressurització, la falta d’humitat o l’aire condicionat de la cabina que poden modificar la percepció gustativa. Els tanins, els àcids i les sals minerals es perceben més intensament. En canvi l’aireació natural mentre es serveix, permet que els vins recuperin ràpidament tota la seva complexitat.

A Air France només s'ofereixen etiquetes franceses i servei de xampany per a totes les classes, des d'Economy fins a primera. Cada any serveix un milió i mig d’ampolles grans de vi, i vuit-centes mil ampolles de xampany. Els auxiliars de vol d’Air France reben formació en enologia, se’ls imparteix un curs d’iniciació sobre com servir el vi. 

A la classe Business, la carta de vins fa evident la diversitat de les vinyes franceses, amb vins de gran renom. La innovació i els vins que que més agraden a Paolo Basso són els convidats d’honor, com el Médoc Château Rollan de By 2009, per exemple. A primera, les regions estrella de França són les protagonistes: Champagne i Bordeaux amb vins de gran renom, i també els vins de Bourgogne i de la Vallée du Rhône. Champagne Krug Grande Cuvée, Saint-Emilion 1er Grand Cru Classé Château Beau-Séjour Bécot 2008, per exemple.

Lufthansa

Per seleccionar els seus vins, Lufhtansa compta amb la col·laboració d’un dels experts més coneguts internacionalment, Markus del Monego, l’únic alemany que ha aconseguit proclamar-se campió del món dels sommeliers, el 1998, i que posseeix també el prestigiós títol de Master of Wine. Juntament amb amb d’altres experts del món del vi, fa fins a dotze tastos a cegues l’any per tal de trobar vins selectes capaços de satisfer les exigències de bord, per tant té en compte les exigències dels passatgers, però també les tendències actuals.

La companyia alemanya ofereix una carta de vins amb quatre vins blancs i quatre de negres, i es renova cada mes. També fora de carta (of the beaten track) s'ofereix un negre i un blanc apart. En aquest cas es pot tractar de rareses i tipus de raïms especials, o també de vins excepcionals que només poden adquirir-se en petites quantitats.

Tots els passatgers de primera tenen la possibilitat de tastar vins amb caràcter molt particular. Els auxiliars de vol no només recomanen un vi per maridar amb el menú, sinó que també ajuden els passatgers, amb una petit tast, a decidir-se per un vi o un altre.

KLM

La companyia holandesa també aposta fort per al vi. La carta de vins dels vols de KLM es fa a través d’un grup d’experts i famosos especialistes, com l’holandès Hubrecht Duijker, que juntament amb els xefs holandesos que col·laboren amb l’arerolínia, escullen destacats vins de tot el món.

El criteri de selecció és aconseguir el millor maridatge per a l’oferta gastronòmica i triar a consciència les referències que millor encaixen les subtils diferències de sabor que es produeixen a gran altura.

La revista britànica Conde Nast Traveller va donar a conèixer el rànquing de les millors cartes de vins de la classe executiva de les línies aèries. KLM va rebre una menció especial en virtut del bon gust de l’aerolínia per seleccionar vins joves. 

Alitalia

La companyia italiana ofereix als passatgers receptes culinàries italianes que culmina amb una àmplia selecció de vins italians escollits pel sommelier oficial d’Alitalia, en col·laboració amb la Fundació Italiana de Sommeliers de Roma, que forma el personal de cabina perquè pugui aconsellar als passatgers a l’hora d’escollir el vi a bord.

Alitalia va ser elegida per 28.000 viatgers freqüents i va rebre el guardó de “Millor cuina d'aerolínia” el 2014 i per cinquena vegada consecutiva, consolidant la seva posició segons la revista Global Traveler, com a millor aerolínia del món per la qualitat dels seus àpats. A aquest premi se li ha de sumar el Best In-Flight Wine Program, que Alitalia va conquistar l’octubre de 2013. 

La carta de vins de Magnifica Alitalia es renova cada tres mesos i es distribueix amb sis llengües diferents. 

Iberia

La proposta de la Classe Business Plus inclou vins dels principals cellers d’Espanya amb l’opció de vins negres, blancs i caves de les denominacions d’origen més prestigioses. Les cartes canvien per trimestres i, a més, cada mes hi ha una recomanació que fa Vinoselección, partner de la companyia.

S’ofereix la possibilitat d’adquirir cinc ampolles dels cellers d’Iberia Plus per 60 euros. Entre els vins que es van oferir aquest últim trimestre trobàvem referències tan famoses com Reserva de los Canónigos Solideo, un reserva de 2008 de la D.O Ribera del Duero, o el blanco Pozo Baión, un Albariño de las Rías Baixas fresc i afruitat.

A la carta apareixen les notes de tast i una petita introducció per entendre millor els vins que s’ofereixen. Cliqueu aquí per visitar la carta d'aquest trimestre.

British Airways

Des de l’abril de l'any 2015 British Airways ha rebut quatre premis de la revista Business Traveller  pels seus vins (pels vots emesos pels lectors de la revista i per experts professionals del vi).

Chris Cole, que és el director d'Aliments i Begudes de British Airways, deia en una entrevista que aquestes distincions il·lustren els esforços continuats de British Airways per combinar bons vins per a destinacions específiques. I va afegir: "Per als turistes que viatgen a Sud-àfrica, per exemple, el tast de vins és una de les activitats més populars. Per tant, estem orgullosos d'oferir algunes de les millors ampolles del país de destinació abans que hi posin els peus”.

A més, British Airways ha contractat un equip de xefs professionals per trobar, juntament amb els seus compradors de vi, l'equilibri perfecte entre els menús servits a bord i la selecció de vins. 

Qatar Airways

Aquesta aerolínia disposa d’una premiada carta (ha rebut premis tan reconeguts en el sector com Cellars in the Sky o Wine on the Wings) amb vins selectes de tot el món, entre els quals es serveixen alguns vins espanyols, com Viña Bujanda 2010.

La carta de vins és elaborada per experts enòlegs reconeguts com a Masters of Wine. Els sommeliers es reuneixen dues vegades l’any a Frankfurt per seleccionar els millors vins, tenint en compte la variació de sabor que poden patir en grans altituds.

Hi ha una anècdota sobre la companyia protagonitzada per l’expert James Cluer que diu que per determinar l’efecte de l’altitud sobre els vins, va pujar al capdamunt del Kilimanjaro amb nou ampolles algunes de les quals formen part de la carta de vins: Château Monbousquet Saint-Emilion Grand Cru 2007 i un Kopke Tawny Port 1974, del portugués valle del Douro.

La revista britànica Condé Nast Traveller va situar Qatar Airways a la quarta posició del rànquing de les companyies aèries amb millors cartes de vins a la classe executiva. 
 

Ferran Centelles dirigint un tast a la companyia easyjet durant el vol Barcelona - Burdeus Foto: Cupatges


Singapore Airlines

La companyia fa temps que va apostar per a una gastronomia de qualitat, i  això inclou servir a bord, i per a totes les classes, els millors vins i xampanys de tot el món (són dels pocs que ofereixen Dom Perignon). 

La selecció es fa a través d’un equip experts enòlegs de prestigi internacional: Jeannie Cho Lee (la primera asiàtica en ser guardonada amb el títol de Master of Wine), Michael Hill Smith (president regional d’Austràlia per als Decanter World Wine Awards) i Oz Clarke, un dels paladars més fins del món del vi. Junts busquen els millors maridatges per als plats que creen vuit prestigiosos xefs de diversos països, que treballen conjuntament amb els de la companyia per oferir una selecció de plats única.

La revista Conde Nast traveller va situar en segon lloc la companyia dins del rànquing de companyies amb les millors cartes de vins a la classe executiva. 

America Airlines

American Airlines també aposta fort per als vins a bord. Recentment la companyia ha augmentat la l'oferta de vins a les cabines Premium i compten amb noves referències de negres i blancs en la seva primera classe internacional.

L'expert en vins Ken Chase viticultor i vinicultor de reputació internacional, selecciona referències de tot el món amb especial atenció a les possibilitats de maridatge que ofereixen i a les diferències ètniques i culturals de cada destinació.

American Airlines ofereix una carta de vins molt diferent en funció dels països i continents on vola, per això, la selecció és gran.

La revista Condé Nast Traveller va destacar de la companyia l'èmfasi posat en la presència de petits productors a la carta i va col·locar la companyia a la tercera posició del rànquing.

Emirates

Emirates compta amb un grup d'experts que estableix relacions directes amb vinicultors per escollir els vins. Es compren petites partides de vins de qualitat, a vegades fins i tot abans que s'hagin embotellat i posat a la venda. La carta de vins canvia d'una ruta a l'altra, s'ofereixen vins del nou món i del vell, de grans cellers, però també de petits productors. 

Els passatgers poden tastar més de seixanta vins, xampanys i portos d'onze països diferents. Espanya, per exemple, contribueix amb vuit referències. La companyia té previst invertir a llarg termini més de cinc-cents milions en vins.

Dues dades curioses: la primera, Emirates té algunes ampolles en un celler de la Borgonya que no arribaran al seu punt òptim fins d'aquí una dècada; i la segona, la companyia planifica amb molta antelació els vins que es serviran en cada ruta, fins i tot ho saben amb quatre anys d'antelació.

La revista Condé Nast Traveller va situar Emirates a la primera posició del rànquing de les companyies aèries amb millors cartes de vins a la classe executiva. 

També us pot interessar

Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

Marca Escanya
Anònim, 05/12/2016 a les 14:01
+0
-0
Excepte un cava Segura Viudas, tota la resta vins no catalans. Ni un ni mig. Anem-nos-en.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
El 100% de la recaptació serà donada a l'Hospital Sant Joan de Déu
01/01/1970
Els editors de la revista americana Wine Spectator, tornen a tastar més de 15.000 vins de tot el món i seleccionen els TOP 100, entre els que trobem un únic representant català.
01/01/1970
El Penedès també és terra de vins negres, tant de varietats autòctones com internacionals | Us recomanem 8 referències que reflecteixen un recorregut pels diferents tipus de raïm més cultivats a la zona