vilarnau

Imatge il·lustrativa

Vilarnau i la fusta de castanyer

L'aposta per la fusta de castanyer de Vilarnau ha convertit el vi i el cava Capricis en 2 dels xarel·los més atractius del mercat

Visita a Caves Vilarnau

Saps quins són els 100 cellers més premiats del món? N'hi ha de catalans?

| 02/12/2016 a les 07:00h
Arxivat a: Cellers, Capricis, Eva Plazas, Damià Deas, Vilarnau

Eva Plazas, enòloga del Celler


Fa pocs dies vam poder gaudir d'una jornada a Vilarnau per posar en valor el castanyer i el seu fruit, la castanya. Poques vegades el món del vi ofereix un regal com aquest, amb la saviesa en el relat de l'Eva Plazas i el Damià Deas -enòloga i enòleg i director general de les caves-. Emblemes ja del celler, els seus xarel·los fermentats en bótes noves de castanyer són la prova de l'excel·lent comportament de la varietat amb aquest tipus de fusta. 
L'activitat; un passeig per la finca, trepitjant vinya, un tast de diferents xarel·los i un dinar a les caves, amb la castanya com a eix principal, servit pel xef Alberto Durà Rodríguez, de l'estrellat restaurant Angle by Jordi Cruz.
 

Alberto Durà Rodríguez, xef de l'Angle by Jordi Cruz


Plantejament, nus i desenllaç
El plantejament; mesurar la petjada carbònica, orientar tots els vins cap a l'ecologia -el Capricis 2016 ja té certificació ecològica i en tindran tots els que es vinifiquen actualment-, l'aprofitament de l'aigua o l'autoabastiment d'energia amb caldera de biomassa.
El nus; la fermentació i criança en roures de castanyer dels boscos del Montseny, un arbre que hem de cuidar si no volem que desaparegui del nostre país, i l'ànim de recuperar varietats de la zona -garnatxa, subirat parent, xarel·lo...-. El desenllaç; el Vilarnau Brut Rosat, els Capricis, el Subirat Parent Brut Reserva... amb una producció sobre el milió i mig d'ampolles.

Vins tastats
Vilarnau Brut Rosat, 3 vins de xarel·lo, un jove sense fusta, un fermentat en bótes de roure francès i un amb castanyer, el cava Capricis i el cava Subirat Parent.
 

Vilarnau Brut Rosat
Un cava reserva, de la collita del 2014, amb més de 18 mesos de criança. Fet amb 85% de trepat i un 15% de pinot noir. Amb un color intens i pujat -potser hauríem de començar a distingir entre color vermell mediterrani i color vermell continental-, amb notes de fruita vermella tipus cirera madura que donen equilibri amb el punt dolç que té en boca.

3 vins 100% xarel·lo
Vi jove:
 El primer amb certificació CCPAE. Molt varietal, amb aromes de fruita blanca, préssec, notes cítriques i un toc vegetal de fonoll. Mentolat. Greixós i untuós -es nota el mes i mig de treball de lies- i amb bona acidesa.

Xarel·lo fermentat en bóta nova de roure francès: Després de fermentar durant 20 dies, es fa bastonejament cada setmana. Aromes de la fusta especiades. Més tannicitat i sensació secant en boca. Manté la frescor i l'acidesa, amb un final amarg típic de la varietat. Aquest vi no sortirà es comercialitzarà al mercat, només s'utilitzarà per a fer proves amb la bóta de roure.

Xarel·lo fermentat en bóta de castanyer: El més diferent, i el millor. La fusta li aporta notes molt interessants respectant la fruita de la varietat. Aromes de fruita blanca amb notes de camamilla, mentolats i tabac de pipa. Estarà a la bóta fins el proper abril, quan marcarà més encara les notes de regalèssia, especiades i de castanya torrada.

Cava Capricis de Vilarnau 2013: Candidat a Cava de Paratge. Un 25% del xarel·lo ha fermentat i ha criat 6 mesos en bótes de castanyer. El cava recorda molt el seu germà, el vi que porta el mateix nom. Aromes de fruita blanca, balsàmics, mentolats i camamilles. Tocs fumats de castanya torrada. Molt fresc i amb bona acidesa.

Cava Subirat Parent Reserva Brut 2014: Més de 15 mesos de criança. Una de les sorpreses del dia. Un cava extremadament aromàtic. Notes molt tropicals de mangos, litxis i flor de saüc. Força sec en boca, manté una acidesa que el fa molt fresc.
 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

COMENTARIS

PERSONALITAT
Manuel Duran, 03/12/2016 a les 18:57
+0
-0
Tot lo que sigui donar personalitat a un vi em sembla molt be
Preu vi
Jrp, 16/06/2017 a les 15:46
+0
-0
El preu del vi,es un tema tabú.
No es correcta que el preu es triplique a un restaurant .Obliga a buscar preu en lloc de calitat.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.