guardar vins

Què hem de tenir en compte si volem guardar un vi?

El millor lloc per guardar els vins perquè no perdin la qualitat

Què hem d'evitar perquè es guardin correctament?

Val la pena guardar el vi molts anys?

| 24/11/2016 a les 17:45h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, La posició del vi, com guardar els vins, Temperatura del vi
Es diu que només un 1% del vi produït al món està destinat a envellir. Això vol dir que el 99% de les ampolles de vi que comprem són per beure al moment o al cap de poc temps. 

No és que el vi caduqui, però n’hi ha que no està pensat perquè envelleixi i, per això, el pas del temps no el beneficia de cap manera. La majoria de vins, passats dos o tres  anys, comencen a deteriorar-se i perden les qualitats que tenien al principi.

Però n’hi ha que sí,  que evolucionen i milloren si es guarden durant anys, perquè són produïts amb l’objectiu que madurin a l’ampolla. Per tant, la manera de guardar-los durant aquest temps és prou important, sobretot si teniu la intenció de consumir-los passats uns quants anys, i no us voleu trobar amb cap sorpresa desagradable.

Què cal tenir en compte a l’hora d’emmagatzemar un vi?

La temperatura
Un lloc idoni per guardar un vi és en una cava. Si no en disposeu, busqueu un lloc fresc i allunyeu els vins de qualsevol font de calor. Els canvis dràstics de temperatura afecten la qualitat dels vins, en canvi els afavoreix la temperatura constant (entre 9ºC i 17 ºC).

La llum
Els vins s’han d’emmagatzemar en llocs foscos. La llum directa o indirecta pot produir alteracions induïdes o catalitzades per les radiacions lluminoses. Sobretot es veuen afectats els vins blancs i les ampolles que no tenen el vidre opac. Si no podeu guardar els vi en un espai totalment fosc mireu de posar-lo dins de caixes o fins i tot podeu embolcallar-lo amb un drap.

La Humitat
Heu de mirar de no emmagatzemar el vi en un lloc molt sec, perquè el tap de suro es pot ressecar, fer reacció amb el vi i fer-se malbé definitivament. L’ambient d’emmagatzematge ideal ha de gaudir d’un 75% d’humitat. Si n'hi ha gaire més també és perjudicial per als taps de suro i el vi es pot malmetre. Al mateix temps, l'excés d'humitat pot contribuir a la proliferació de bacteris. Es poden fer servir tècniques d’humidificació i deshumidificació si és necessari.

El  moviment
Mireu de no moure les ampolles de vi. Fins i tot mireu d’evitar les vibracions de generadors, motors, entre altres, perquè poden afectar negativament el vi.

Les olors
Aïlleu el vi de qualsevol producte que pugui despendre una olor forta, perquè pot col·lar-se a través del tap de suro, si és el cas, i contaminar-lo. Una bona ventilació sempre és una bona opció.

La posició
Hi ha diverses opinions respecte la posició en què s’ha de guardar un vi. Actualment hi ha una tendència que s’està imposant que és la de poder guardar els vins blancs (sobretot si el tap és de rosca o sintètic) i el caves en vertical, mentre que es recomana que els negres estiguin en horitzontal per mantenir la humitat del tap de suro.

També us pot interessar

01/01/1970
Lauren Mowery, reconeguda periodista experta en vi, va assistir a l'Espai Priorat aquest mateix 2017 i el 13 de juny va publicar una llista dels vins que van cridar-li més l'atenció
01/01/1970
Durant un mes i mig, gairebé 2.300 barcelonins han triat les tres millors pizzes de la ciutat entre un ventall de 20 pizzeries i pizzers seleccionats per l'organització | El certamen ha estat organitzat per les autores del bloc SiamoTutteBlogger.com, Angela Visco i Lucia Marra
01/01/1970
Recomanem 6 grans vins negres per encarar les vaques magres de principis d'any | 6 vins que valen més del que costen

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Gaia, el nou monovarietal de sauvignon blanc de Loxarel elaborat amb raïm de vinyes d’alçada i fermentat parcialment en àmfores de fang | Torna al mercat el pròxim mes de febrer amb una etiqueta renovada amb una il·lustració de l’Arca de Noé que simbolitza una segona vida
01/01/1970
La International Kulturbörse Freiburg celebra la seva 30a edició del 21 al 24 de gener
El xef francès Paul Bocuse | EP
01/01/1970
El món de la cuina es vesteix de dol per acomiadar un dels grans referents