guardar vins

Què hem de tenir en compte si volem guardar un vi?

Quin és el millor lloc per guardar els vins i què hem d'evitar perquè es guardin correctament?

20 coses que cal saber per gaudir plenament del cava

| 19/10/2021 a les 17:45h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, Temperatura del vi, com guardar els vins, La posició del vi
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Es diu que només un 1% del vi produït al món està destinat a envellir. És a dir, que el 99% restant són ampolles per beure al moment o al cap de pocs mesos.

No és que el vi caduqui, però n’hi ha que no està pensat perquè envelleixi i, per això, el pas del temps no el beneficia de cap manera. La majoria de vins, passats dos o tres anys, comencen a deteriorar-se i perden les qualitats que tenien al principi.

Però n’hi ha que sí, que evolucionen i milloren si es guarden durant anys, perquè són elaborats amb l’objectiu que madurin a l’ampolla. Per tant, la manera de guardar-los durant aquest temps és prou important, sobretot si teniu la intenció de consumir-los passats uns quants anys, i no us voleu trobar amb cap sorpresa desagradable.

Què cal tenir en compte a l’hora d’emmagatzemar un vi?



La temperatura

Un lloc idoni per guardar un vi és en una cava o en una nevera de vins. Si no en disposeu, busqueu un lloc fresc i allunyeu els vins de qualsevol font de calor. Els canvis dràstics de temperatura afecten la qualitat dels vins, en canvi els afavoreix la temperatura constant (entre 9ºC i 17 ºC). Fixeu-vos que als cellers les sales de criança acostumen a estar als soterranis per una qüestió de temperatura.

La llum

Els vins s’han d’emmagatzemar en espais foscos. La llum directa o indirecta pot produir alteracions induïdes o catalitzades per les radiacions lluminoses. Sobretot es veuen afectats els vins blancs i les ampolles que no tenen el vidre opac. Si no podeu guardar el vi en un espai totalment fosc mireu de posar-lo dins de caixes o fins i tot podeu embolcallar-lo amb un drap.

La humitat

Heu de mirar de no emmagatzemar el vi en un lloc molt sec, perquè el tap de suro es pot ressecar, fer reacció amb el vi i fer-se malbé definitivament. L’ambient d’emmagatzematge ideal ha de gaudir d’un 75% d’humitat. Si n'hi ha gaire més també és perjudicial per als taps de suro i el vi es pot malmetre. Al mateix temps, l'excés d'humitat pot contribuir a la proliferació de bacteris. Es poden fer servir tècniques d’humidificació i deshumidificació si és necessari.

El  moviment

Mireu de no moure les ampolles de vi. Fins i tot mireu d’evitar les vibracions de generadors, motors, entre altres, perquè poden afectar negativament el vi.

Les olors

Aïlleu el vi de qualsevol producte que pugui despendre una olor forta, perquè pot colar-se a través del tap de suro, si és el cas, i contaminar-lo. Una bona ventilació sempre és una bona opció.

La posició

Hi ha diverses opinions respecte a la posició en què s’ha de guardar un vi. Actualment hi ha una tendència que s’està imposant que és la de poder guardar els vins blancs (sobretot si el tap és de rosca o sintètic) i els caves en vertical, mentre que es recomana que els negres estiguin en horitzontal per mantenir la humitat del tap de suro. S'ha escrit molt sobre el tema i no sembla massa clar. En tot cas, si els paràmetres anteriors de llum, temperatura, humitat, etc. són els correctes, horitzontal o vertical seran també bones opcions.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

COMENTARIS

GUARDAR CORECTAMEN EL VI
FELIPE, 20/10/2021 a les 10:18
+0
-0
SOY POSEEDOR DE UNAS BOTELLAS DE VINO TINTO , DE UNA ANTIGUADAD DE MAS DE 70 AÑOS Y HAN ESTADO SIEMPRE EN POSICIÓN ORIZONTAL, Y ESTAN PERFECTAS.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Bruno Colomer, enòleg de la gamma alta de Codorníu Ars Collecta
Bruno Colomer, enòleg de la gamma alta de Codorníu Ars Collecta
Raventós Codorníu ofereix uns packs de tastos virtuals on els enòlegs ens guien el tast
Imatge il·lustrativa
Després de tastar 1.248 referències, tres escumosos han obtingut la puntuació més alta
Imatge il·lustrativa
Joc de Cartes TV3
Xavi Bassa | 1 comentari
"De macabeu negre, amb el poc que n’hi ha no se n’hauria de llençar ni una gota...."