curiositats

​A quina temperatura hem de beure un vi?

Hem de prendre els vins negres a temperatura ambient? I els blancs i els caves, després d'una hora de congelador? Us donem alguns consells bàsics per beure els vins a una temperatura correcta.

Quina és la manera més ràpida de refredar una ampolla?

| 10/11/2016 a les 18:27h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, temperatura del vi
Les temperatures de servei dels vins són determinants perquè desenvolupin tot el seu potencial. El vi més car, guardat en excel·lents condicions, pot resultar desagradable si el prenem a una temperatura poc correcta.

Contràriament al que es creu, una temperatura més elevada ajudarà, en termes generals, a apreciar les aromes. A més, augmenta la percepció dels sucres, dels àcids i dels alcohols.
Per contra, el salat, l’amarg i la sensació d’astringència són majors a temperatures més baixes. Un vi blanc molt àcid, per exemple, resulta desagradable als 18ºC, és acceptable amb 14ºC i proporciona una sensació de frescor a 10ºC. 

El mitjà més adequat per refredar el vi és la clàssica glaçonera amb gel i aigua, també si es tracta de negres. Si disposeu de poc temps, una mica de sal a l'aigua refredarà més de pressa els vins. Compte amb els vins negres a "temperatura ambient", ja que aquesta sovint és massa elevada.

A quina temperatura hem de servir els vins?

Podem seguir aquest esquema (molt genèric) per escollir les temperatures de servei: 
- ​Escumosos joves: 6ºC
- Escumosos amb llargues criances (caves grans reserves): 8º-10ºC 
- Dolços joves: 6ºC
- Dolços amb criança o amb elaboracions especials: 8º-10ºC
- Blancs joves: 6º-8ºC
- Blancs fermentats i/o criats en fusta o amb elaboracions especials: 8º-10ºC fins arribar a 12ºC en casos especials.
- Negres joves i de maceració carbònica: 14ºC
- Negres amb criança: 16ºC
- Negres amb llargues criances (reserves, grans reserves): 16º-18ºC

També us pot interessar

01/01/1970
Lauren Mowery, reconeguda periodista experta en vi, va assistir a l'Espai Priorat aquest mateix 2017 i el 13 de juny va publicar una llista dels vins que van cridar-li més l'atenció
01/01/1970
Durant un mes i mig, gairebé 2.300 barcelonins han triat les tres millors pizzes de la ciutat entre un ventall de 20 pizzeries i pizzers seleccionats per l'organització | El certamen ha estat organitzat per les autores del bloc SiamoTutteBlogger.com, Angela Visco i Lucia Marra
01/01/1970
Recomanem 6 grans vins negres per encarar les vaques magres de principis d'any | 6 vins que valen més del que costen

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
El concurs internacional Grenaches du Monde ha triat a la Terra Alta, i a la garnatxa catalana per extensió, com a seu per a la seva edició del 2018 | El concurs estrena el segon vídeo
Ramon Francas
01/01/1970
Can Sala de Freixenet és un dels 12 caves que han assolit la nova categoria que dóna visibilitat a la més alta gamma del cava, el vèrtex de la piràmide qualitativa del sector | Tast a càrrec de Ramon Francàs
01/01/1970
Els més de 500 professionals que van assistir a l'acte van poder tastar més de 190 referències dels 35 cellers que hi van participar