cava

El millor escumós segons la crítica americana és un cava...

The Wine Advocate -Robert Parker, el crític més influent dels Estats Units- atorga 95,5 punts al Turó d’en Mota 2005

La collita 2005 veu la llum després de 10 anys de criança a les caves

Aprendre a tastar vins escumosos. Consells bàsics per a neòfits

| 01/11/2016 a les 13:25h
Arxivat a: Els vins de la setmana, Turó d'en Mota 2005, The Wine Advocate, Recaredo, Robert Parker
Imatge il·lustrativa
La capçalera nord-americana The Wine Advocate – Robert Parker ha atorgat 95,5 punts a Turó d’en Mota 2005 de Caves Recaredo i situa de nou a aquest cava de terrer com a l’escumós més ben valorat de la seva guia. En paraules de Luis Guitiérrez, tastador oficial de la prestigiosa revista per a Espanya, Xile i Argentina, Turó d’en Mota representa “el cim del cava” amb una filosofia basada en una única vinya plantada el 1940 sobre sòls extremadament calcaris, una anyada, una única varietat (xarel·lo) i una criança d’un mínim de 10 anys sobre les lies.

La vinya de Turó d’en Mota –situada al Coster del riu Bitlles, a l’Alt Penedès– va produir 3.984 ampolles el 2005 amb uns rendiments de 31 hectolitres per hectàrea (el màxim permès pel Consell Regulador del Cava va ser de 80 hl/ha). Es tracta de la sisena anyada que veu la llum d’ençà que a l’octubre del 2008 sortís a la venda la primera ampolla de Turó d’en Mota 1999 i es convertís en el primer cava de vinya única de la història.

L’ordre de les collites de Turó d’en Mota depèn del potencial de criança de cada anyada i no pas d’un criteri estrictament cronològic. “2004 és extraordinària i ens demanava paciència i temps de criança per expressar-se amb total harmonia i plenitud”, detalla Ton Mata, director i enòleg de Recaredo. Per aquesta raó, 2005 s’anticipa al 2004 i es consolida com a una collita històrica de personalitat intensa i vibrant. “En boca és excel·lent, profund i mineral. Es tracta d’un vi que tot i la llarga criança encara es manté viu i, m’atreviria a dir, que fins i tot jove”, descriu Luis Gutiérrez.

Sobre la vinya...

Plantada l’any 1940 i conduïda en vas, la vinya Turó d’en Mota és propietat de Recaredo. Està situada al Coster del riu Bitlles –orografia que dota de coherència i personalitat el projecte vinícola de Recaredo–, a l’extrem nord-occidental de Sant Sadurní d’Anoia, al Penedès més oriental, a la falda nord d’un turó anomenat Turó d’en Mota, del qual pren el seu nom. Els seus sòls són de textura franca-llimosa (equilibri de sorres llims i argiles) i es caracteritzen per ser molt evolucionats a causa d’un horitzó càlcic amb importants acumulacions de carbonats en forma de nòduls, pedres formades a partir de les concentracions de calç en el sòl.

Sobre la collita 2005...

Collita condicionada pels capricis de la pluja escassa i unes temperatures extremes a l’hivern. Es tracta d’una anyada d’un altíssim nivell, de gran expressivitat i gran concentració, amb indicadors de maduresa (pH de 2.96) i acidesa immillorables (7,4 d’àcid tartàric). Veremem sempre a mà per preservar el raïm en excel·lents condicions per a l’elaboració de llargues criances.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

Millor escumós
Josep María Martínez Fernàndez, 01/11/2016 a les 22:48
+4
-0
Fa temps que no en vec cava de Recaredo ,petó el primer cop que el vaig provar em va impactar molt tot i que ni soc gran degustador de cava .
Feliçitacions doncs, i seguiu per aquest camí .
EL MITJOR SENSE DUPTE
Isabel martínez, 02/11/2016 a les 17:23
+1
-2
Fa molts anys que pren cava
I em feia molt mal el cap
No premià vaig descobrir
RECAREDO i mai més cap molèstia sempre juan amb preguntat sempre dic Recaredo si no tenen pren un altre cosa
FELICITATS
Xarel.lo
Manuel Duran, 27/06/2017 a les 12:38
+0
-0
Si el millor Cava es fa amb Xarel·lo per que ancara s'utilitzen varietats francesas?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Tomàs Molina, Miguel A. Torres i els guardonats amb els I Premis Torres & Earth al voluntariat.
Tomàs Molina, Miguel A. Torres i els guardonats amb els I Premis Torres & Earth al voluntariat.
Miguel A. Torres entrega els I Premis Torres & Earth al Voluntariat i insta a fer més accions per frenar l’escalfament global
Imatge il·lustrativa
La XXIII edició se celebrarà els dies 4, 5 i 6 d’octubre a Sant Sadurní d’Anoia
Imatge il·lustrativa
El passat cap de setmana, 5.740 persones van passar per la VII edició de la #festaveremaoller | ​El dilluns 16, el celler va organitzar la jornada professional per a clients i amics amb el tradicional sopar de verema i enguany amb una assistència rècord de 1.060 persones