escumosos

Torres presenta Esplendor de Vardon Kennett, el primer escumós de la família a Catalunya

Procedent de les seves vinyes d’altura, el nou vi manté el caràcter de l’anyada, del terreny i de les varietats

Aprendre a tastar vins escumosos. Consells bàsics per a neòfits

| 31/10/2016 a les 12:58h
Arxivat a: Cellers, Esplendor de Vardon Kennet, escumós, Torres
La família Torres presenta el seu primer vi escumós elaborat a Catalunya amb el mètode tradicional: Cuvée Esplendor 2013 de Vardon Kennett. Neix de vinyes pròpies d’altura, situades al Penedès a més de 500 metres sobre el nivell del mar, que el doten d’una frescor i elegància excepcionals. Conformen el cupatge les varietats pinot noir i chardonnay, amb un petit percentatge de xarel·lo, meticulosament seleccionades i veremades a mà. Després d’un envelliment en ampolla de 30 mesos, aquest nou escumós d’autor surt ara al mercat amb una petita producció dirigida especialment a la restauració i a botiga especialitzada.

Segons Mireia Torres, responsable tècnica del projecte i cinquena generació: "Hem volgut elaborar un vi escumós amb un estil molt particular, prioritzant la frescor i l’elegància des de la feminitat. És un projecte realment únic, molt especial, que obre la porta a una nova concepció de vins escumosos de gran qualitat".

Esplendor de Vardon Kennett, un cuvée Extra Brut del 2013, és fresc i vivaç, reflex fidel de l’anyada, del terreny i de les varietats utilitzades. L’any 2013 va ser una anyada atípica al Penedès, amb més pluges del que és habitual i un període estiuenc sec i fresc, que va afavorir una lenta maduració del raïm. L’altitud de les vinyes va contribuir també a la qualitat dels vins base: el pinot noir, fresc i aromàtic, dóna cos al cupatge, mentre que el chardonnay i el xarel·lo aporten una bona acidesa, amb aromes de fruites blanques i notes cítriques.

Aquesta primera anyada va fer la fermentació malolàctica en la seva totalitat, suavitzant l’elevada acidesa original que van comportar les temperatures fredes del 2013. Altres aspectes a destacar són la utilització de llevats autòctons en el procés de vinificació, seleccionats pel mateix equip tècnic; una primera fermentació parcial en bóta, que aporta certa complexitat al vi, i una segona fermentació en ampolla d’acord amb el mètode tradicional. Tot això dóna com a resultat un vi de bombolla fina, elegant, fresc i equilibrat, amb un gran potencial d’envelliment.

Homenatge a Vardon Kennett, un britànic amb arrels al Penedès 

Per a Miquel Torres Maczassek, director general de Cellers Torres i cinquena generació: "Els grans vins neixen de vinyes úniques amb històries singulars que sempre han estat allà i només cal que siguin rescatades de l’oblit”. La de Vardon Kennett és justament una d’aquestes històries.

El nou celler consagrat a l’elaboració de vins escumosos de qualitat i ubicat a la finca de Santa Margarida d’Agulladolç de la família Torres, a l’Alt Penedès, ha volgut retre homenatge a aquest ciutadà britànic que va residir en aquesta propietat a principis del segle XIX, adoptant el seu nom.

Fill d’una històrica família de comerciants marítims, Daniel Vardon Kennett va néixer el 1781 a l’illa de Guernsey (Canal de la Mànega). En un dels seus viatges, va arribar a Barcelona, on va quedar captivat pels seus vins i la seva cultura. Aleshores va decidir dedicar-se al comerç i a l’exportació de vins locals amb destí a Anglaterra i a Saint Peter Port (Guernsey). Anys més tard, Vardon Kennett es va casar amb la barcelonina María Francisca de Ferrer i va iniciar una nova vida entre vinyes. Va morir als 54 anys d’edat, sense descendència. Les seves restes descansen a la capella romànica de Santa Margarida d’Agulladolç, on una làpida conserva les últimes paraules que li va dedicar a la seva esposa.

El disseny de l’ampolla rememora el passat marítim de Vardon Kennett. De motlle exclusiu, les seves línies sinuoses i relleus remeten a les onades del mar, de la mateixa manera que l’etiqueta, amb lletres negres ribetejades en or, recorda per les seves ondulacions a una petxina. L’escut que reprodueix l’etiqueta és l’original de la finca, encara visible a la façana principal. El celler on s’elabora Esplendor ha estat construït respectant la integritat arquitectònica dels edificis antics i la seva harmònica relació amb l’entorn, i conté els equips necessaris per a l’elaboració de vins escumosos, així com una petita cava per a l’envelliment. També compta amb un espai d’exposició i tast que permetrà rebre visitants en un futur pròxim.
 

L'escumós surt al mercat amb un preu aproximat de venda al públic de 34 €.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala
Us proposem cinc vins negres molt ben fets, amb preus imbatibles, i fàcils de trobar a qualsevol supermercat.
Imatge il·lustrativa
Celler Masroig presenta la segona edició del seu Room Escape virtual per gaudir del celler des de casa vostra durant aquests temps de restriccions.
Imatge il·lustrativa
Ruth Troyano
Trobem una sèrie de retalls que son rases de vinya i d’altres arbres fruiters i al seu interior hi va aflorar molt de material antic, amb centenars de fragments ceràmics... | Podem afirmar que a les comarques de Lleida hi ha evidencia de traces agrícoles ibèriques