DO EMPORDÀ

Espolla | Jordi Meli

​Consorci dels Aspres d’Empordà, promoció i protecció del paisatge

El Consorci dels Aspres d’Empordà és un ens públic de caràcter local creat l’any 2012 amb l’objectiu de promocionar, millorar i protegir el paisatge per assolir un desenvolupament social i econòmic sostenible del seu territori.

Nou vídeo promocional de la gastronomia de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

| 17/10/2016 a les 09:56h
Arxivat a: Enoturisme, Consorci dels Aspres d’Empordà, DO Empordà
L’integren els Ajuntaments de Cantallops, Capmany, Espolla i Sant Climent Sescebes, quatre municipis d’entre 324 i 612 habitants de l’Alt Empordà, sobre una superfície total de 114 km2.
 

Requesens Foto: ​Consorci dels Aspres d’Empordà


El Consorci es dedica a la promoció del seu paisatge a través del seu web, de les xarxes socials -Facebook, twitter i instagram-, de l’edició de materials de difusió, de la representació dels ajuntaments en altres ens comarcals i nacionals de turisme i medi ambient, etc. En els propers mesos s’obrirà una nova ruta de senderisme La ruta dels Aspres i l’Albera que permetrà enllaçar en una ruta circular els quatre pobles, a través dels turons dels Aspres i les muntanyes de l’Albera.

El territori dels Aspres d’Empordà

El Consorci pren el nom de la unitat de paisatge dels Aspres, tal com la defineix l’Observatori del Paisatge de Catalunya en el seu Catàleg del Paisatge de les Comarques Gironines. Es tracta d’un paisatge de relleu ondulat, de transició entre el Pirineu més oriental i la plana empordanesa. Hi destaquen els pobles dominats pels seus campanars i el mosaic de boscos i conreus, entre els que destaquen les vinyes i els olivars.
 

Menhir de la Murtra, Sant Climent Foto: ​Consorci dels Aspres d’Empordà


Els termes municipals de Cantallops, Espolla i Sant Climent s'enfilen també per la unitat de paisatge de Salines-Albera del mateix Catàleg. Es tracta en aquest cas dels vessants més muntanyosos del Pirineu. El seu paisatge és dominat pels boscos, molt diversos, mediterranis i fins i tot centreeuropeus allà on la humitat del mar -la costa es troba a menys de 13 km del poble d’Espolla, el més oriental dels quatre- i a l’altitud de la muntanya -que assoleix els 1.175m al Puig de Pradets, també a Espolla- ho provoca.

Arreu d’aquest territori, es reparteixen monuments megalítics en forma de dòlmens i menhirs, testimoni de l’ocupació mil·lenària d’aquestes terres. La major part d’aquestes restes daten del neolític mitjà o superior, i per tant poden tenir entre 5.000 i 5.500 anys d’antiguitat.
A la zona de contacte entre ambdues unitat, allà on els pendents comencen a permetre-ho, també hi destaquen nombrosos petits estanys d’inundació temporània, que aporten al territori un notable increment de biodiversitat, i per tant un alt valor natural.

S’accedeix a qualsevol dels quatre pobles d’aquest territori en cotxe, a través de la carretera N-II des de l’oest i el sud, bé sigui des de França o des de Figueres, o per la GI-603 que porta dels pobles de la costa a l’interior. També s’hi pot accedit pel col de Banyuls venint de la costa vermella nord-catalana.

Per fer-hi estada, cada poble disposa de possibilitats diverses, sobretot allotjaments rurals, però també hotel, càmping i pensions, així com restaurants i les tradicionals societats locals per entaular-se.
Les possibilitats de practicar el senderisme i el cicloturisme són infinites, així com el turisme de natura i cultural, amb la riquesa anteriorment esmentada. El principal actiu turístic però, són les vinyes i els cellers que obren les seves portes als visitants.
D’altra banda, tot i que es troba al terme municipal de la Jonquera, Cantallops és la porta d’accés al Castell de Requesens, imponent construcció erigida al cim d’una muntanya, a 512 m d’altitud, i que domina des dels peus de l’Albera el conjunt de l’Alt Empordà.
 

Espolla Foto: ​Consorci dels Aspres d’Empordà


La vinya i els cellers dels Aspres d’Empordà

La vinya forma part del paisatge dels Aspres d’Empordà des de temps immemorials, no en va, el conreu de la vinya arribà a la península de mans dels grecs a través de l'Empordà.
Les varietats tradicionals són les Garnatxes blanca, roja o negra, que aquí s'anomenen Lledoners, i la Carinyena o Samsó, tot i que el consell regulador de la DO Empordà també accepta altres varietats. S’elaboren així vins blancs, rosats i negres, però també són molt característics alguns vins dolços, entre els que destaca la tradicional Garnatxa de l'Empordà.

Als municipis dels Aspres d'Empordà s’hi troben la major part (un 40%) dels cellers de la DO Empordà, a més d’alguns cellers no adscrits al consell regulador. Capmany és el municipi amb més cellers adscrits, concretament nou.

Els cellers de l'entorn són els següents:
• Aldea de Buscarós (Capmany)
• Can Torres (Sant Climent Sescebes)
• Carriel dels Vilars (Espolla)
• Castillo de Capmany (Capmany)
• Celler Arché Pagès (Capmany)
• Celler Cooperatiu d’Espolla (Espolla)
• Celler Marià Pagès (Capmany)
• Celler Martí Fabra (Sant Climent Sescebes)
• Cellers Santamaria (Capmany)
• Masia Serra (Cantallops)
• Oliveda (Capmany)
• Oliver Conti (Capmany)
• Pere Guardiola (Capmany)
• Setzevins Celler (Espolla)
• Terra Remota (Sant Climent Sescebes)
• Vinyes d’Olivardots (Capmany)
• Vinyes dels Aspres (Cantallops)

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.