Celler Capçanes

​Nit de les Garnatxes de Capçanes: 1 varietat, 4 sòls, 4 vins

Des de fa 10 anys el Celler de Capçanes celebra el primer divendres de maig, coincidint amb la Fira de Vins de Falset, la Nit de les Garnatxes

Saps què és un vi kosher? 10 requisits per produïr un vi segons la llei jueva

| 13/10/2016 a les 10:32h
Arxivat a: Vins, Celler Capçanes, ​Nit de les Garnatxes

La Nit de les Garnatxes és una festa que transforma el Celler de Capçanes en un espai festiu on es pot gaudir de degustacions de vins i gastronomia, de música i altres mostres artístiques. Tradicionalment, en aquesta festa era l'única ocasió on es podien tastar per separat els quatre vins elaborats amb la garnatxa procedent de les millors vinyes del celler, a partir dels quals es fa el cupatge d'un dels seus vins més emblemàtics, el Cabrida.

L'any 2015 van decidir embotellar i comercialitzar aquests quatre vins per separat, possibilitant així l'experiència de poder gaudir de quatre vins elaborats de manera idèntica amb raïms de garnatxa procedents de quatre sòls diferents: calcari, llicorella, panal i argila.

Amb una presentació atractiva i moderna, donat que les quatre ampolles estan embolicades amb un paper que conté un còmic, aquests quatre vins s'han elaborat fermentant les garnatxes en bótes de roure francès de 500 l., on també hi fan la fermentació malolàctica. Posteriorment tenen una criança de 4 mesos en bótes noves de roure francès de 228 l de torrat lleuger i mig.

La garnatxa és una de les varietats de raïm que millor permet identificar en el tast les característiques del terrer on ha estat conreada, allò que en diem el paisatge a la copa. En apropar-nos les copes de vi al nas, tot i que les aromes de fruites negres i del bosc ben madures fan de fil conductor ja podem constatar unes primeres diferències entre els quatre vins: en el sòl de panal ens dóna el vi on les aromes afruitades hi són més presents; el sòl de llicorella ens aporta unes aromes plenes de matisos, on al costat de la fruita hi trobem notes balsàmiques de regalèssia; el sòl d'argila la fruita està ben acompanyada de notes de sotabosc mediterrani; en el vi provinent del sòl calcari, les aromes de fruites van de la mà d'altres aromes florals: rosa, flor del taronger i violeta.

Al tastar-los és on cadascú pren més personalitat pròpia, el vi de la garnatxa de sòl de panal és el més franc i el més apte per a tots els públics. Fresc i llaminer convida a repetir una vegada i una altra. El vi procedent del sòl de llicorella és el més musculós. Volum, estructura, intensitat i caràcter mineral. El sòl d'argila ens dóna el vi més rústic, amb el taní més marcat. Com diuen els seus elaboradors, un vi salvatge. I el calcari ens dóna el vi més subtil, complex i persistent. Fresc i afruitat, equilibrat i d'agradables tanins. El més elegant.
Una varietat, quatre sòls i quatre vins, que si es tasten tots junts constitueixen un exercici molt interessant per conèixer com una mateixa varietat, en aquest cas la garnatxa negre, pot arribar a expressar-se de maneres tan diferents en funció del sòl on ha estat plantada.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
Trenta mesos de criança i agricultura ecològica per a un gran escumós a preu molt raonable
Imatge il·lustrativa
L’increment de 2019 en comparació al de 2018 ha estat de 8,48%, el més alt des de 2015 | Catalunya ha aconseguit per primera vegada el superàvit comercial durant el 2019
Imatge il·lustrativa
El Corpinnat està elaborat amb un xarel·lo molt madur, amb una parellada fresca i més 60 mesos de criança