cava i xampany

Les 5 principals diferències entre el cava i el xampany

En què es diferencien un cava i un xampany?

Sovint escoltem que agrada més un o altre per ser més "delicat", "elegant" o per "tenir millor relació qualitat-preu"... ¿Què hi ha de cert en totes aquestes afirmacions?

20 coses que cal saber per gaudir plenament del cava

| 16/09/2016 a les 08:04h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, Xampany, Cava
Imatge il·lustrativa
Al contrari que les 11 denominacions d'origen catalanes de vi, que pertanyen a l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Departament d'Agricultura), el cava està regulat pel "Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente".

És per això que tot i que el cava es produeix principalment a Catalunya -el centre de producció més important és Sant Sadurní d'Anoia-, també existeixen elaboradors arreu d'Espanya; a la Rioja, a Extremadura, a València, a Alaba, a Navarra... 

El xampany es produeix a la Xampanya, una zona de clima continental prop de París, al nord-est de França. En ciutats com Reims o Épernay es concentra gran part de la producció.
 

Principals diferències entre el cava i el xampany:

1- El Clima:
És una de les diferències més notables. Mentre que el cava és producte d'un clima mediterrani amb moltes hores de sol, poca pluja i unes temperatures mitges de 15 a 17 graus, a la Xampanya la temperatura no puja dels 10 o 11 graus de mitjana, amb molta més pluja i menys hores de sol. Això fa que el producte francès sigui molt més àcid i se li hagi d'afegir sucre per contrarestar l'acidesa.

2- El Raïm: Les varietats autoritzades per fer xampany són tres; pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Els raïms pinot són varietats negres que estaran poc temps en contacte amb les pells durant l'elaboració. La chardonnay és una varietat blanca. 
Les varietats típiques del cava són totes blanques; xarel·lo, macabeu i parellada, tot i que el consell regulador ha anat autoritzant altres varietats; chardonnay, malvasia, garnatxa, monastrell o trepat. Podem dir en termes generals que el xampany prové normalment de la barreja de raïms blancs i negres, mentre que el cava -en línies generals i excloent els caves rosats-, es fa amb varietats blanques.

3- Elaboració: Tant el cava com el xampany es produeixen sota l'anomenat mètode "champagnoise"; la segona fermentació i la criança es fan dins l'ampolla, fet que produeix l'aparició de carbònic -el diòxid de carboni és el causant de les bombolles del cava-, de manera natural. Al xampany però, se li afegeix sucre al most abans de fermentar per neutralitzar la gran acidesa del raïm. Aquest procés d'addició de sucre es coneix amb el nom de xaptalització.

4- Anyades: Una altra diferència rellevant són les anyades. Mentre que el cava s'elabora amb raïm d'una sola anyada, el xampany acostuma a barrejar diferents veremes. Els xampanys d'una sola anyada són molt preuats, només s'elaboren en grans anyades i s'anomenen Millesimé.

5- Criança: La DO Cava exigeix un mínim de 9 mesos de criança en ampolla pels caves més joves, mentre que el xampany necessita 15 mesos per reglamentació. Sempre parlant en termes generals, el cava necessita menys anys de criança que el xampany per assolir el seu estat òptim.

S'ha d'esmentar que tot i que el xampany sempre ha gaudit de més bona "premsa" que el cava pel que fa a la qualitat, els últims anys han servit per constatar que moltes empreses elaboradores de caves estan competint al mateix nivell qualitativament.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

COMENTARIS

Es el mateix
xampany, 17/09/2016 a les 14:03
+10
-6
No confonguis el personal , es el mateix producte , i de fet se'n havia dit sempre Xampany , vegeu fotos d'epoca i de fins fa quatre dies . Fins que per interesos comercials , es va prohibir que el mot de Xampany figurés a les ampolles elaborades a Catalunya , aleshores s'optà erroniament per renunciar al nom tradicional de Xampany i subtituir-lo per cava , confonent el continent amb el contingut , i així ens ha anat . Malgrat això continuo dient-ne Xampany.
Opinió d'un abstemi (abans, però, catador de begudes diverses alcohoòliques)
JRRiudoms, 18/09/2016 a les 12:36
+1
-5
Ni xampany ni cava: blanquette de Limoux!

Atentament, i bona setmana
O sigui que el xampany
Monsieur Puturru, 18/09/2016 a les 13:49
+6
-3
Es fa barrejant vins, i dic vins perquè no conec cap raïm que aguanti més d'un any. Per tant, es barregen vins, als quals se'ls ha hagut d'afegir sucre perquè si no allò no fermenta ni per intercessió divina. En canvi, a cas anostra la xaptalització està PROHIBIDA, i és lògic, perquè és "fer trampa".

Tot i l'afegitó de sucre, el resultat és àcid com el dimoni... i dieu que hi ha gent que paga per això? Mon dieu. Són bojos aquests gals! Mai m'havia agradat gaire el xampany francès: ara ja sé per què.

No n'hi ha cap
Anònim, 20/09/2016 a les 12:05
+10
-1
Cava és una espanyolada acceptada pels productors catalans de xampany. Enterrem-la per sempre!


FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Ferran Adrià i Ferran Centelles presenten el tercer volum del Sàpiens del Vi | El conjunt de l’obra és presentada com “l’enciclopèdia del vi més important de la història” | El xef advoca per la creació a Catalunya d’un Basque Culinary Center de les begudes
Imatge il·lustrativa
Homenatge, Allier, Blanc de Noirs i Rosé completen la gamma premium Núria de Claverol
Imatge il·lustrativa
El celler Llopart va acollir la presentació del llibre il·lustrat per Pilarín Bayés i amb text de Manel Cervera “Llopart, família de viticultors” coincidint amb la festa del Most Solidari 2019 | La família Llopart va recollir 5000 euros que donarà a la Fundació Amics Joan Petit –Nens amb Càncer,