verema

La DO Terra Alta comença una verema "marcada per una qualitat excepcional"

La sequera ha garantit la qualitat de la major part del raïm d’enguany, ja que les vinyes velles i sobretot de varietats autòctones estan acostumades a aquesta falta d’aigua

La Terra Alta, protagonista al cicle "Biblioteques amb DO" aquest proper setembre

| 01/09/2016 a les 11:24h
Arxivat a: Denominacions d'Origen, DO Terra Alta, verema

La Denominació d’Origen Terra Alta ha començat la verema aquesta setmana, amb un retard de quasi 10 dies respecte a l’any passat. Les previsions ronden els 35-36 milions de kg de raïm, una xifra que representa la mitjana dels últims 10 anys, tot i ser inferior a la del 2015, on la producció va ser especialment important.

La sequera que està patint la comarca des de fa mesos i el mal quallat d’alguna partida de garnatxa blanca i negra, les varietats més representatives de la DO, són els principals motius d’aquest descens en la producció. El president de la DO Terra Alta, Joan Arrufí, valora la campanya com a excel·lent: “El quallat del raïm de les garnatxes tant blanques com negres aquest any ha estat una mica més clar, per tant la quantitat de quilos de garnatxa per cep serà més baix, més homogeni, i per tant la qualitat serà superior”.

Precisament la sequera és també la que ha garantit la qualitat excepcional de la major part del raïm d’enguany, ja que les vinyes velles i sobretot de varietats autòctones estan acostumades a aquesta falta d’aigua. D’altra banda, les partides més frescals i el reg de suport, un element clau per la bona maduració del raïm durant aquesta campanya, han ajudat a que la major part de les vinyes hagin arribat a la collita amb una qualitat excel·lent.
 
La verema ha arrencat amb la collita de la garnatxa blanca i el macabeu. Després de les varietats blanques vindran la parellada, la garnatxa negra i la peluda. L’última de les varietats en ser collita serà la samsó. En el cas de la garnatxa blanca, que a la Terra Alta es cull quan arriba a un mínim de 12 graus, hi ha parcel·les on la verema es divideix en dos. En aquesta primera collita que s’està portant a terme aquests dies es busca l’acidesa i la frescor del raïm. Més endavant hi haurà una segona en la qual es mirarà d’aportar volum, untuositat, estructura i complexitat aromàtica i gustativa.

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Alguns dels formadors impartint classes en vídeo
Alguns dels formadors impartint classes en vídeo
La pròxima convocatòria del curs serà el proper octubre | Alguns exalumnes ens comenten l'experiència.
Imatge il·lustrativa
Lourdes López | 1 comentari
Amb allioli a dojo, més eixutes, amb tècniques de cocció que requereixen hores, amb salses de rebost impossible.... Aquestes són algunes de les millors braves que podeu tastar a una de les ciutats més 'braveres' del món.
Imatge il·lustrativa
El periodista lloa les bondats de l'Empordà, amb els seus paisatges, pobles medievals, gastronomia i vi.