varietats

La varietat parellada: coses que has de saber i 3 vins imprescindibles

La Parellada és una de les varietats tradicionals del Cava

Plantada en alçada produeix també grans vins, us en proposem 3

20 aspectes (+1) que cal tenir en compte per gaudir plenament del cava

| 03/01/2022 a les 11:58h
Especial: Formació
Arxivat a: Per aprendre'n, Parellada, Varietats
Imatge il·lustrativa

1. La primera vegada que apareix la varietat blanca parellada -amb el seu sinònim "montònec- és en un document valencià del 1465.

2. El seu gotim és gran i compacte i el gra de raïm és mitjà i de pell dura.

3. La millor qualitat la donen els terrenys a partir de 400 metres d'altitud, i amb produccions més baixes.

4. Tot i que abans estava repartida per tots els Països Catalans, ara es concentra al Penedès i als voltants. Fora del Principat podem trobar-ne en petites quantitats a Mallorca i a la zona de Castelló.

5. La varietat és de brotada primerenca i maduració tardana, fet que la fa més propensa a patir glaçades i malalties.

6. Els raïms són grossos i compactes, de grans també grossos i rodons, i amb la pell gruixuda que la fa una mica més resistent a la podridura.

7. El vi que en surt té normalment una graduació més baixa que les altres varietats blanques, i una acidesa més elevada, cosa que la fa indicada per a vins blancs de guarda i per fer cupatges amb altres varietats.

8. Aromàticament, és molt elegant, i el seu tacte és sedós malgrat l’acidesa. S'utilitza juntament amb les varietats xarel·lo i macabeu per elaborar els millors escumosos del país.

Sinònims: Aparellada, Montònec, Montònega, Montona (Mallorca), Martorella (Baix Llobregat, Anoia, Pla de Bages), Macià (Tarragona).

 

Volaina, del celler Credo

Projecte del celler Recaredo i del museu de ciències naturals de Granollers per investigar i divulgar la importància de les papallones (Volaines) i la seva relació amb el medi ambient i el canvi climàtic. Vi de parellada de mínima intervenció, fresc, elegant, i amb poc grau alcohòlic. El podeu trobar per uns 10 euros.
 

Succés Experiència Parellada


Un altre interessant celler, Succés Vinícola, situat a Barberà de la Conca (DO Onca de Barberà), que elabora vins també amb la mínima intervenció. Aquest 100% parellada destaca pel les notes de fruita blanca, cítriques i d'herbes mediterrànies. El trobareu al mercat per uns 7 o 8 euros.
 

Durona, d'Heretat Mont Rubí


Vi del celler situat a Font Rubí, emparat a la DO Penedès. Unes vinyes situades entre 500 i 700 metres d'altitud. Amb les mínimes quantitats de sulfits, el celler elabora aquest vi que ens mostra el potencial de la varietat en la seva màxima expressió. El podeu trobar per uns 12-13 euros.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Raïm macabeu de la serra de l'Ordal
Raïm macabeu de la serra de l'Ordal | Wikimedia Commons
Tot i que encara hi ha un cert grau d’incertesa sembla que l’origen d’aquesta varietat estaria a Catalunya o Aragó, d’on hauria passat a la resta de la península i al sud de França.
Boris Johnson
Boris Johnson | Wikimedia Commons
L'últim escàndol del primer ministre han estat els "Wine time Fridays", festes amb vi i una vintena de treballadors
Imatge il·lustrativa
Per tercer any consecutiu, Torres Brandy ​és la marca de brandi preferida dels bartenders segons Drinks International