vins ecològics

És millor un vi ecològic que un convencional? 5 tips per saber-ne més

És més car un vi ecològic? No te tractaments? És més saludable?

Óscar Rodrigo, de l'Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech - Escola Espiells, ens ho explica

Ruta de bars per Girona, 5 locals imprescindibles

| 17/08/2016 a les 10:29h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, vins ecològics

Avui en dia hi ha un augment de consum de certs tipus de vins: ecològics, biodinàmics o naturals (mínima intervenció). No hi ha una regulació clara d’aquests vins exceptuant els ecològics, certificats i auditats per la CCPAE, així doncs per poder fer una comparativa honesta agafarem només aquests i veurem diferents creences i aspectes diferenciadors respecte als vins convencionals.
 
El vi ecològic no té tractaments
No és cert. Hi ha una normativa que regula els tractaments que es poden fer a la vinya i les pràctiques al celler, que estableix els límits per certs productes i regula l’ús de sistèmics. Però la realitat és que aquests vins no acostumen a elaborar-se sense cap tipus de tractament. Podria donar-se el cas que en rebin molt pocs, però això també pot passar a la vitivinicultura convencional. També hem de tenir en compte que els vins convencionals en tenen i estan regulats per una normativa.

Els vins ecològics són més cars?
Hauríem d'analitzar el mercat. Pot ser que en determinats mercats aquests vins tinguin un preu superior, però no és el nostre cas. Tot i que el preu d’elaboració sí que podria ser més car (tractaments, formació, raïms, etc.), el preu final als lineals no té perquè reflectir els costos d’elaboració. Les lleis de l’oferta i demanda juguen aquí un paper important. Hauríem de mirar estudis de l’OeMV, OiV, etc. La subjectivitat dels consumidors és fonamental a l’hora d’establir el preu d’un producte.

El consumidor demana cada cop més vins ecològics
Sembla que si però també depèn del mercat del que parlem. Es cert que hi ha determinats mercats, nord d’Europa per exemple, on els vins ecològics són molt demandats però de ben segur hi ha d’altres mercats i consumidors que això no ho tenen tant present. Novament hauríem de recórrer a la investigació comercial com al punt anterior. Les tendències consumistes varien d’un territori a un altre segons els perfils dels consumidors.

El vi ecològic té millor gust
Organolèpticament parlant no s’aprecien diferències significatives, depèn més de la qualitat del raïm, del clima de l'anyada, de l'elaboració i un llarg etcètera. Novament la subjectivitat del consumidor torna a ser determinant en aquest punt. Deixarem que cadascú triï aquells vins que el fan gaudir més. 

I, per últim, el que és potser més important. El vi ecològic és més saludable?
No trobem cap estudi concloent que pugui confirmar aquesta hipòtesi. Sembla raonable pensar que minimitzar els tractaments és més saludable, però no hi ha encara estudis que ho demostrin de forma irrefutable. Podríem deixar-ho en que el vi és un plaer, un aliment, cultura, celebració, un facilitador social i un llarg etcètera que no és poc.
Caldria afegir que hi ha determinats incentius que els viticultors i elaboradors troben per passar-se a l’ecològic. La demanda de raïm ecològic per part dels cellers cada cop és més rellevant, sembla que cada cop més consumidors demanden aquests productes i hi ha incentius i ajudes econòmiques per transformar la vinya i passar a produir raïm ecològic.

Webs d’interès:
http://www.magrama.gob.es/es/alimentacion/legislacion/recopilaciones-legislativas-monograficas/sector_vitivinicola.aspx
http://www.magrama.gob.es/es/alimentacion/legislacion/RE203-2012_tcm7-198568.pdf
http://www.ccpae.org/
http://www.oemv.es/esp/-oemv.php
http://www.oiv.int/
http://www.who.int/es/
http://www.demeter.es/

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

tip i cuit
P. R., 19/08/2016 a les 08:51
+3
-0
Què és aquest cursilada de "tips" en comptes de "consells"? Sent una revista de vi en català, hauríeu de tenir més cura del llenguatge i no caure en cursilades més pròpies de la revista del DiR. Aquest ús de paraules angleses sense cap necessitat és senzillament lamentable.
Sort que és per saber-ne més
nònim, 23/08/2016 a les 21:32
+0
-0
Després de llegir l'article trobo que en sé menys del que ja sabia... quina pèrdua de temps!
Sobre els comentaris
Òscar Rodrigo, 30/08/2016 a les 12:15
+0
-0
Estic d'acord amb vosaltres que potser el títol i el mot "tips" no han estat gaire encertats, la propera vegada intentarem afinar més. Gràcies.
Per una altra banda, a sota de l'article hi ha una sèrie d'enllaços on podeu consultar normativa, webs amb informació de mercats, la pàgina de l'organisme certificador d'ecològic aquí a Catalunya, la web oficial de la OMS on no he trobat cap article que confirmi que l'ecològic és més saludable, etc.
Un apunt sobre sostenibilitat
Òscar Rodrigo, 30/08/2016 a les 23:10
+0
-0
Primer de tot, m’heu de disculpar, ja que no vaig fer cap referència al tema de la sostenibilitat mediambiental. No tinc elements suficients per dir si la producció d’un vi ecològic és més sostenible que la d’un vi convencional (depèn de cada celler). A priori el vi ecològic pot semblar més sostenible ja que no fa servir sistèmics, però sí utilitza (o pot fer servir) altres productes. Així doncs dependrà de la quantitat de productes que es facin servir, així com de la utilització d’altres tècniques que es facin servir al celler, reutilització d’aigües, control de les emissions de CO2, etc. La sostenibilitat no depèn de l’etiqueta d’un vi i no només tenen efectes nocius els tractaments que es fan a la vinya, també són importants les pràctiques al celler.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
El sommelier del Celler de Can Roca participa en un tast virtual amb el Master of Wine Fernando Mora i diu que li agradaria envellir tots els vins durant cinc anys | Imagina el món que vindrà després del coronavirus: "Amb aquesta crisi existencial que tindrem a partir de ja necessites acostar-te a la idea d'espiritualitat"
Els 125 treballadors de Vallformosa estan immersos en un ERTO a l'espera de reconduir la situació
Els 125 treballadors de Vallformosa estan immersos en un ERTO a l'espera de reconduir la situació
Ramon Francàs
Les DO Empordà i Terra Alta, Cellers Baronia del Montsant i el Vinseum proposen enginyoses iniciatives
Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres, a Porrera
Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres, a Porrera | Ramon Francàs
Ramon Francàs
Durant la Setmana Santa, col·laboradors de Torres continuaran amb la fabricació dels components des de casa seva | Torres presenta un ERTO per a la seixantena de treballadors de la seva divisió d’enoturisme i gastronomia