cett

​Les cartes de vi

Com han de ser les cartes de vi d'un restaurant?

El Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT-UB ens ho explica

Recordeu que teniu descomptes als cursos de sommelieria del CETT si sou lectors de cupatges.cat

​Què és un sommelier?

| 14/08/2016 a les 08:41h
Especial: Formació
Arxivat a: Per aprendre'n, ​Les cartes de vi, Formació, CETT
Són moltes, de fet masses, les vegades que el comensal detecta sense ser un expert en la matèria, errors o deficiències en les cartes de vins que presenten a taula cambrers o sommeliers.

En qualsevol tipologia d'establiment de restauració, és obvi que una carta contribueix a projectar la imatge que l'establiment vol donar a la seva clientela o futurs clients, però, malauradament les cartes tacades, arrugades i amb faltes ortogràfiques estan a l'ordre del dia. Com és possible que els responsables de restaurants inverteixin milers i milers d'euros en el disseny d'interiors, l'ambientació del local, la imatge corporativa i en canvi, no estigui a l'alçada una de les principals eines de comunicació que sempre acabarà sent consultada pel seu client?

És aquí on intervé la figura del sommelier que un cop ha seleccionat els vins i altres begudes que vol oferir, ha de garantir que el format i el contingut de la carta de vins estigui en consonància amb l'estil del restaurant. Però, ¿què ha de fer constar el sommelier en una carta de vins?. Pot fer ús de tot un ventall d’informació, alguna imprescindible i d’altra que serà complementària i també interessant pel client.
 

Carta de vins dissenyada per Freepik

Que hauríem de fer constar en la nostra carta?

* El nom del vi, és a dir, la marca comercial. 
* El nom del celler o nom del viticultor/elaborador
* La Denominació d´Orígen o zona vinícola, on podem incloure subzones o pobles.
* L’anyada del vi que canvia amb freqüència, i possiblement una de les informacions menys actualitzada d’una carta de vins.
* El preu del vi que s’ha de mostrar de forma ben clara, i que en moltíssimes ocasions ajuda a prendre la decisió final.

Evidentment, la claredat de l’oferta i dels preus, ens projecten una bona imatge del nostre restaurant, però també cal tenir en compte com dissenyar la carta de vins, en funció, per exemple de:

* Tipus de local, la seva ambientació i decoració
* Perfil dels clients: turistes, locals, de negocis, estudiants ...
* Oferta gastronòmica: tradicional, creativa ...
* Situació, entorn i ubicació: rural, urbà, prop de la mar / muntanya, en zones vinícoles..

Bé, amb aquestes línies hem volgut apropar-vos a una sèrie d’aspectes a tenir en compte, però si voleu endinsar-vos més en aquest món, des del Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT-UB tenim diferents formacions que segur s’adeqüen a les vostres necessitats tant per aquells que volen iniciar-se en la viticultura com per aquells que vulguin professionalitzar i ampliar els seus coneixements especialitzats. 
Els cursos que es presenten són el Curs d’Iniciació a sommelier (CU10IS), el Curs de Sommelier Semipresencial (EBEC15) i el Curs Superior de Sommelier (EBEC15). Recorda, que per ser lector de cupatges.cat gaudeixes d’un 10% de descompte en la matrícula de les diferents formacions utilitzant el codi que trobaràs al costat de cada una d’elles.

També us pot interessar

Criança del cava
Criança del cava | pixabay
Alicia Andreu
01/01/1970
Acabeu d'obrir un vi i està picat? Oxidat? Passat, mal envellit o mal conservat? A continuació us expliquem els signes que indiquen que al vi li passa alguna cosa. Després ja és cosa vostra si decidiu llençar-lo o si preferiu beure-us-el igualment
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
01/01/1970
La mini casa s'ha instal·lat al celler Artcava, a Avinyonet del Penedès | Els promotors volen instal·lar-ne una a cada DO vitivinícola catalana | Passar-hi una nit s’ofereix per 129 euros, sense televisió, WiFi ni cortines
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
01/01/1970
T'agraden els vins blancs amb certa potència? Amb cos i volum? Et recomanem sis vins blancs que, per la seva fermentació en bóta, són especials

COMENTARIS

Cartes de vi sense raïm
Vic75, 17/08/2016 a les 19:38
+0
-0
Un altre aspecte essencial que deixen de banda moltes cartes de vins és el tipus de raïm i el percentatge d'aquest en el cupatge (inclús el 100% si es monovarietal).

Moltes vegades es dona per fet el tipus de raïm habitual segons la D.O. però no és la primera vegada que haig de consultar app's de base de dades de vins per aconseguir la dada abans d'escollir el vi al restaurant.

Per qué passa això mateix en etiquetes de vins que expliquen les notes de cata però no possen el cupatge?
preferències
Anònim, 22/08/2016 a les 19:56
+0
-0
Si puc triar, sempre em decanto per un garnatxa.
Carta digital
Anònim , 08/05/2017 a les 23:26
+0
-0
La millor sol.lució penso que passa per la carta digital. Mireu de descartar aquesta app per iOS.
www.owine.es

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Un dels objectius és ajustar rendiments reglamentaris, que per a la DO Terra Alta són de 8.000 quilos/hectàrea en les varietats negres, i 10.000 quilos/hectàrea pel que fa a les blanques
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Acord entre l’Àrea de Biodiversitat i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la Direcció de Castell del Remei per treballar en favor de la biodiversitat
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
La Denominació d’Origen Terra Alta serà l’encarregada de maridar un munt d’activitats culturals que tindran lloc en les properes setmanes a la Terra Alta.