cellers

Cellers Unió, la cooperativa de les cooperatives

20 cooperatives associades i 6 denominacions d'origen agrupa el centre logístic de Vilallonga del Camp, a Tarragona

Un gran treball tant a la vinya com al celler permet a la cooperativa elaborar vins de molta qualitat que comercialitza tant a Catalunya com al mercat exterior

Roureda Reserva, de Cellers Unió, estrena imatge

| 23/07/2016 a les 08:39h
Arxivat a: Reportatges, Cellers Unió, Celler Poboleda, Vi de Vila, Perlat, Els Guiamets, llicorella
No fa massa temps enrera les cooperatives catalanes s'associaven amb volum, amb litres de vins. Formaven un teixit associatiu que complia una funció social cabdal a Catalunya perquè agrupava centenars de famílies entorn de la producció vinícola. Però no s'associaven amb marques de vins reconeguts que competien al nivell dels vins amb segell, amb denominació d'origen. Avui, el vi de cooperativa ja no és sinònim de vi de poca qualitat, i no ho és gràcies a projectes com el de Cellers Unió.

L'any 1942 es constituïa Cellers Unió en un gran acte al teatre modernista Fortuny de Reus, 40 anys després de la fundació de la primera cooperativa catalana. Avui, 70 anys després, Unió és un referent al sector pel que fa a la producció de vi de qualitat a Catalunya.
 
 
Oli, vi i fruits secs agrupen 186 cooperatives locals al voltant d'Unió Corporació Alimentària i Cellers Unió n'és la seva divisió de vins. Les xifres no deixen indiferent; parlar de Cellers Unió és parlar de 20 cooperatives de vins associades per elaborar i comercialitzar més de 10 milions d'ampolles emparades en 6 denominacions d'origen. Vins de qualitat amb DO Tarragona, DO Terra Alta, DO Montsant, DOQ Priorat, DO Catalunya i DO Cava. 20 milions de litres de vi anuals, 10 milions d'ampolles, 4.400 Ha de vinya, 12.000 bótes...

Vilallonga del Camp, a Tarragona, és el centre neuràlgic de Cellers Unió. A part de recepcionar i avaluar les veremes dels cooperativistes associats, fa també de laboratori principal i és el centre logístic des d'on s'embotella tot el vi excepte els vins de la DOQ Priorat, que ho fan al celler Poboleda. Després d'avaluar els raïms, se separen per qualitats i els que ho necessiten fan la criança en bótes -d'un a tres anys-, franceses i americanes.
 

Tot i que exporten un 65-70% de la producció als principals països consumidors -Europa, Rússia, Estats Units, Mèxic, Japó, Taiwan o Xina-, Catalunya manté un pes important de la comercialització, i va a l'alça. Es poden trobar àmplies games dels seus vins als lineals de les millors botigues, els millors restaurants i, també, a moltes grans superfícies; Bon Preu, Miquel Alimentació, Carrefour o El Corte Inglés.

Cellers Unió, amb Josep Anton Llaquet al capdavant de la divisió enològica, no només compleix la funció social del teixit cooperativista, sinó que també investiga, experimenta, cuida als seus viticultors exigint-los un compromís constant amb la qualitat, i s'adapta als nous consumidors de vins elaborant marques atrevides. La gamma d'Unió està feta majoritàriament amb varietats autòctones, buscant un públic transversal que compra vins -i caves!- amb la millor relació qualitat preu, no pretensiosos però si qualitativament excel·lents.
 

La gamma de vins de Cellers Unió és extensa i s'agrupa en una vintena de marques. Llicorella i Tendral al Priorat, Perlat i Dairo al Montsant, Reina Elionor i Clos del Pinell a la Terra Alta o Roca Mora i Masia Pubill amb DO Catalunya són alguns exemples de les marques més reconegudes.

Vins tastats:

Llicorella Blanc, Vi de Vila
DOQ Priorat

El Vi de Vila identifica aquells vins elaborats només amb vinyes d'una mateixa població. En aquest cas es tracta d'un 100% Pedro Ximenes provinent de vinyes de més de 40 anys de la vila de Poboleda. És un vi que no ha passat per fusta però amb un gran treball de criança sobre lies en dipòsits de polímer. Segons el seu artífex -i enòleg en cap de Cellers Unió- Josep Anton llaquet, "s'ha intentat treure el màxim d'expressió de la varietat Pedro Ximenes amb un vi jove".
Sorprenen les aromes tropicals de la varietat, els cítrics i la fruita blanca (pera i poma). Greixós en boca, cremós i amb un postgust llarg i amb records balsàmics.
 
Llicorella Negre, Vi de Vila
DOQ Priorat

Un vi fet amb Garnatxa i Samsó de la vila de Poboleda, amb produccions inferiors a 1 kg de raïm per cep. Dos mesos de criança en bóta de roure són suficients per aconseguir molta carnositat en boca i per arrodonir els tanins i convertir-los en madurs. En nas, molta fruita negra i vermella, amb la mineralitat típica de la llicorella.
El seu germà gran, el Llicorella Clàssic 2012, ha obtingut enguany la medalla d'or al concurs Vinalies.
 

També us pot interessar

Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.