vi i gastronomia

Ruta de bars per Girona, 5 locals imprescindibles

L'Alicia Andreu proposa 5 establiments gironins amb una l'oferta gastronòmica i de vins per sorprendre

Ruta pels millors bars de vins de Barcelona (II)

| 11/07/2016 a les 09:25h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Reportatges, Vi i Girona, vi, restaurants, Girona
Deia Josep Pla que quan va veure Girona per primera vegada des de l’arc de la seva tartana i entrant per Pedret, va rebre una fuetejada, “que va ser el primer gran xoc de la meva vida”. La Girona vella és summament atractiva, impacta. En els últims anys, a l’atractiu impertèrrit d’aquesta part de la ciutat, si heu pogut passejar-vos-hi, us n’haureu adonat que s’hi suma l’atractiu d’uns quants restaurants i bars, la majoria amb terrasses a peu de carrer, des d’on es pot observar aquesta monumentalitat que tant va captivar Pla.

Nosaltres hem visitat alguns d’aquests establiments, i us voldríem compartir tot el que ens ha semblat interessant, com el tipus de cuina que s’hi pot trobar i sobretot el vi que s’hi ofereix. Aquesta vegada n’hi ha cinc, de bars o de restaurants. 

1. Plaça del Vi 7
 

Comencem a l’emblamàtica plaça del Vi, on podem trobar el bar de vins Plaça del Vi 7, que va obrir les portes el 5 de gener de 2012. Ofereix cuina de mercat, amb una acurada selecció de productes frescos, de la mà del gironí David Freijonil: des de tapes (uns 5-6€), remenats, truites, carpaccio , sonsos fregits, ous a la mimosa o d’altres plats més elaborats, com pot ser una escórpora, per posar alguns exemples. Una carta doncs, que dóna joc: podeu anar-hi a prendre una copa de vi, acompanyar-la amb una tapa o un plat per compartir, i potser es dóna el cas que hi acabeu sopant, mai se sap.

A l’hora d’escollir el vi teniu la possibilitat de ser assessorats per Roger Viusà, sommelier i propietari del restaurant (segon millor sommelier del món el 2008). La carta de vins de la Plaça del Vi 7 vol ser “diferent, diversa, atrevida, curiosa, arriscada.” Compten amb unes 400 referències de vins entre vins nacionals i vins d’arreu, amb una clara aposta pels vins naturals, entre un 80% i 90%.

Pretenen cert dinamisme a l’hora d’oferir el vins: per això la carta dels vins a copes es canvia cada quinze dies: blancs (6); negres (6); dolços (4-5) i escumosos (1). Els preus van dels 2’5 € als 6 €.

Podeu entaular-vos a dins, en un espai càlid i agradable, més íntim potser, i també a fora, a la terrassa, a l’empar dels porxos amb voltes de mig punt de la plaça del Vi, mentre gaudiu de l’àpat, del vi i del vaivé dels vianants del barri vell de Girona.

Hi podeu anar els dimarts i dimecres de les 13h a les 16h i de les 20h a les 23 h, els dijous, divendres i dissabtes de 13h a 16h i de 20h a les 11.45 h. Els diumenges i els dilluns és tancat.

Adreça: plaça del Vi 7, Girona.

2. Vadevins
 
Aquest cop ens endinsem al barri vell de Girona pel carreró dels Mercaders on trobem el Vadevins un bar/celler que es va inaugurar l’estiu de 2012. A fora hi ha una petita terrassa i l’interior de seguida recorda un celler, per la desena  de bótes petites que hi ha darrere la barra, per les bótes, aquestes més grans i  més altes, que serveixen de taules i per les ampolles de vins penjades de la paret.

Totes les ampolles de vi exposades s’ofereixen a copes i van acompanyades d’una fitxa descriptiva on s’hi explica l’anyada, les varietats, el celler elaborador del vi, i la denominació d’origen. Aquesta oferta de vins és dinàmica, per donar als clients la possibilitat de tastar més sovint diversos vins i de procedències diferents.

Quan hi vam anar nosaltres hi havia 10 vins catalans : negres(5), de blancs(4) i de rosats (1) i un total de 6 vins espanyols: negres (3), blancs (3). El preu del vi a copes va d’1’75 € a 3’5 €.

Podeu acompanyar el vi amb tapes: pop a la gallega, gambes salades, seitó amb vinagre o sípia amb julivert, entre d’altres. També hi ha fustes d’embotits i formatges , entrepans i broquetes. Els preus van d’entre 1 € a 7€. 

Vosaltres trieu, asseure-us a dins, al celler,  o a fora a la terrassa. Això sí, sempre estareu amenitzats per una bona dosi de música.

No tanquen cap dia, hi podeu anar de dilluns a diumenge de 18.00 h a 24.00 h

Adreça: Carrer Mercaders, 6. Girona.

https://www.facebook.com/vadevins.girona.9

3. Mon Oncle

Just un tros més amunt, al mateix carrer Mercaders, hi ha el restaurant Mon Oncle. Té dues entrades, una que dóna a la plaça dels Mercaders, que és on també hi ha la terrassa, i l’altra més endavant, seguint pel mateix carrer Mercaders. Entrar per aquesta última porta produeix l’efecte  d'entrar en una botiga de tota la vida, més que en un restaurant, si no fos perquè després de seguida et criden l’atenció els llums de neó rosats que anuncien Mon Oncle insistentment  i que donen un aire kitsch a l’aparador.

Aquí podeu trobar un menú de tapes i plats de temporada, de productes frescos, fruites i verdures orgàniques, i peix i marisc seleccionats de la subhasta de Roses.

Amb una filosofia que es pot incloure de ben segur dins el moviment slow food, Mon Oncle ofereix tapes fredes com ara hummus, fustes d’embotits i formatges artesans; tapes calentes com flors de carbassó amb tempura farcides de formatge de cabra o plats com arròs de Pals amb gambes i cloïsses, entre altres. Totes les tapes i els plats van des dels 3€ als 12€.

I com no podia ser d’altra manera els vins que mariden més amb el seu tarannà no podien ser altres que els naturals o els biodinàmics. Vins d’origens diversos: Catalunya, Espanya, França, Alemanya, Itàlia , Argentina, Xile i Nova Zelanda. Dins de més d’una centenar de referències s’hi poden trobar ampolles de vi des de 10€ a 250 €. Cada setmana es fa una selecció de 3 o 4 vins per fer a copes, que van des d’1’50€ a 3’50€.

La terrassa és àmplia i agradable com el restaurant, una sala petita i acollidora amb un cert estil vintage, unes quantes taules petites, rodones o quadrades, i una visió parcial de la cuina on s’elaboren els plats.

Podeu anar-hi de dimarts a dissabte, de 12h a 1.00 h  i els diumenges de 12h a 17h. Els diumenges al vespre i els dilluns ho trobareu tancat.

Adreça: Carrer dels Mercaders, 13. Girona.

http://restaurant-mononcle.com/fr/accueil/
https://www.facebook.com/mon.oncle.9

4. La Simfonia, vins i formatges
 

Anem fins a la plaça de l’Oli on trobem La Simfonia un celler/restaurant, que fa gairebé dos anys que es va traslladar  des del carrer Anselm Clavé a aquesta nova ubicació al bell mig del barri vell de Girona.

A La Simfonia, vins i formatges, regentada per la Laura i en David, hi podeu fer tots els àpats: esmorzar, fer el vermut, berenar i sopar. La seva especialitat són els formatges i productes en fred, peixos marinats i fumats, pernils, productes de l'ànec i  amanides. Entre els plats que hi ha a la carta en podeu trobar alguns com: amanida de cors de carxofa, tomàquet cherry i salvacremasco; recuit de drap, anxoves del Cantàbric i olivada negra amb xocolata; llom de salmó fumat embolcallat d'alga nori i acompanyat de soja  i també taules de 5 o de 10 formatges seleccionats. Aquests plats a compartir van dels 8,50€ a 17,50€. 

Al celler hi ha una extensa oferta de vins: nacionals, espanyols i ara també comencen a entrar vi internacional. Hi ha tota una secció (un 25% ) de vins ecològics, biodinàmics i naturals. També teniu l’opció d’escollir d’entre 30 vins per fer-los a copes: 3 de generosos, 1 cava, 10 de blancs, 2 de rosats i 14 de negres. Els preus d’aquests vins a copes van dels 2’75€ als 54€, així que es dóna opció al client de poder tastar vins dins d’una àmplia diversitat. 

La terrassa de La Simfonia té el privilegi de gaudir de la confluència entre el carrer Ciutadans, el carrer de La Cort Reial i la pujada de Sant Domènec.

Trobareu obert de dimecres a diumenge de les 11 a les 15h i de les 19h a les 23 h, els dilluns i els dimarts és tancat.
Adreça: plaça de l’Oli, 6. Girona.


http://www.lasimfonia.com/

https://ca-es.facebook.com/La-Simfonia-573948835973282/  

5. Context llibreria cafè
 

Seguim pel barri vell de Girona, però aquesta vegada hem de creuar pràcticament tot el barri per arribar fins al Context llibreria cafè, al carrer del Pou Rodó.

Aquest establiment amb Frederich Streich i Natàlia Quesada al capdavant és un cafè, és un bar i és un restaurant, i també és una llibreria.  S’hi fan exposicions itinerants, presentacions i xerrades. Podeu asseure-us a la terrassa,  que dóna a una plaça ben tranquil·la, i també a dins, en un espai acollidor compartit amb la llibreria.

Hi podeu menjar tapes (uns 4’25€), racions (5’95€) i també plats o amanides (11’50€, 10’90€). Hi ha una carta d’estiu i una d’hivern. Tabulé amb tomàquets secs i amanideta, amanida tèbia de brie arrebossat, ventresca de tonyina amb tomàquet, carpaccio de vedella amb encenalls de parmesà i ruca, per posar-vos alguns exemples.

La carta de vins té una trentena de referències de vins nacionals i també dos alemanys (un total de 13 blancs, 3 rosats i 16 negres) alguns ecològics i tots amb la possibilitat de demanar l’ampolla sencera, però també a copes. Els preus per ampolla oscil·len entre els 7€ i els 17’50€ i, a copes, entre 1’50€ i 3’70€.

Si hi aneu, fixeu-vos que al capdavant de la carta hi ha una cita de Marc Tuli Ciceró, un clar manifest de la seva filosofia: “El plaer dels banquets no s’ha de mesurar per l’abundància de les viandes, sinó per la reunió d’amics i la conversa”.

Hi podeu anar els dilluns, dimarts i dijous de les 18h a la 1h i el divendres de 18h a 2h , els dissabtes d’11h a 2 h i els diumenge de les 11h a la 1h. Els dimecres és tancat. Els mesos de juliol i agost obren cada dia a les 18.00 h.

Adreça: Carrer del pou Rodó, 21. Girona.

http://www.cafecontext.com/

https://ca-es.facebook.com/cafecontext

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Els més de 500 professionals que van assistir a l'acte van poder tastar més de 190 referències dels 35 cellers que hi van participar
01/01/1970
Un vi sense aromes de criança, fresc, fluid, que acompanya menjars actuals, no tan contundents com els d’abans
01/01/1970
El celler Eudald Massana Noya fa un pas més enllà en l’agricultura ecològica i biodinàmica i elabora un cava sense sulfits afegits, un cava únic i revolucionari