varietats

​Cellers Torres reintrodueix al Penedès la varietat ancestral moneu trobada prop de Querol

Moneu es planta de manera experimental a l’històric Castell de la Bleda

Un celler reprodueix «in vitro» varietats de vinya recuperades d'abans de la Fil·loxera

| 02/06/2016 a les 16:54h
Arxivat a: Cellers, Penedès, varietats, Torres, Moneu
Imatge il·lustrativa
Cellers Torres torna a introduir al Penedès, a nivell experimental, la varietat de raïm negre moneu, una varietat pre-fil·loxèrica originària d’aquesta regió vinícola i descoberta fa prop de vint anys prop de Querol, a l’Alt Camp, gràcies al projecte de recuperació de varietats ancestrals. Després d’anys d’experimentació i de constatar-ne l’alt potencial enològic, Torres ha decidit plantar-la ara, mitjançant la tècnica del reempelt, a la finca de l’històric Castell de la Bleda, al municipi de Santa Margarida i els Monjos, que ha adquirit recentment.

Moneu, que pren el nom del ‘Coster del Moneu’ situat a prop del lloc on es va trobar, es converteix en la segona varietat ancestral que Torres reintrodueix al Penedès, després d’haver plantat selma blanca a la seva finca d’Aiguaviva fa un parell d’anys. De les prop de 50 varietats ancestrals que el celler ha recuperat en els últims 30 anys, 6 tenen gran interès enològic i d’aquestes, 4 són originàries del Penedès. Querol i garró són les altres dues varietats penedesenques, que Torres ja utilitza en el cupatge d’un dels seus vins més emblemàtics, Grans Muralles, de la DO Conca de Barberà.

Segons Miquel Torres, director general de Cellers Torres: “Estem convençuts que al Penedès, per la seva tradició vinícola mil·lenària, es cultivaven molts tipus de raïms abans que la fil·loxera destruís els cultius a finals del segle XIX. Més tard, quan la vinya es va refer, moltes d’aquestes varietats ja no es van tornar a plantar. Creiem que queden, perduts en algun indret, testimonis d’aquestes varietats que van sobreviure a la plaga, com ens ho demostren els ceps que hem anat trobant amb els anys”. I afegeix: “És molt emocionant veure com de mica en mica, gràcies a l’ajuda dels viticultors, estem recuperant el patrimoni i riquesa vinícola del Penedès, i de Catalunya en general”.

Moneu és una varietat extremadament resistent a la sequera i a les altes temperatures, segons ha constatat Torres amb els assajos realitzats a la finca de L’Aranyó, al cor de Les Garrigues, on també està plantada. Els seus vins desprenen una aroma intensa de fruita fresca, sobre un fons lleugerament floral i làctic; són llaminers en boca, amb una marcada acidesa, bona concentració i tanins equilibrats.

Projecte impulsat per la cinquena generació

El projecte de recuperació de varietats ancestrals, iniciat fa més de 30 anys per Miguel A. Torres, actual president de Cellers Torres, es troba actualment en plena efervescència gràcies a l’impuls de la cinquena generació amb Miguel Torres, com a director general, i Mireia Torres, com a directora de R+D+i. Segons Miquel Torres: “Tenim un excel·lent equip de professionals que treballen per cristal·litzar aquest projecte en vins que puguin arribar a sortir al mercat, vins que seran únics, molt especials i inimitables a la resta del món”.

El procés de recuperació d’una varietat és llarg i metòdic: un cop s’ha localitzat un cep desconegut, s’identifica amb l’ajuda d’un ampelògraf, que n’observa les fulles i els brots, i per mitjà d’una anàlisi d’ADN. Després es categoritza, es saneja, es reprodueix in vitro i es planta en diferents vinyes experimentals per conèixer les propietats organolèptiques de la varietat en qüestió. “D’aquestes, seleccionem les més interessants a nivell enològic, els donem un nom, en cas que no es conegui i que acostuma a fer referència a algun element relacionat amb el lloc on va ser trobada, i les inscrivim al registre oficial de varietats viníferes del Ministeri d’Agricultura”, senyala Torres.

Per aprofundir en l’estudi de les varietats ancestrals, Torres va posar en marxa, l’any passat, un celler de microvinificacions a les seves instal·lacions de Pacs del Penedès per tal de valorar el potencial enològic d’una varietat, per molt petita que sigui la quantitat de raïm que produeix. Torres compta també amb diferents finques pilot per al cultiu experimental d’aquestes varietats, concretament a Tremp, a l’Aranyó i a Mas Rabell, al terme municipal de Sant Martí Sarroca. La finca del Castell de la Bleda, amb 16 ha de vinya, s’utilitzarà també a partir d’aquest any per experimentar amb varietats ancestrals.

 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Plaques fotovoltaiques al celler del Priorat de Família Torres
Plaques fotovoltaiques al celler del Priorat de Família Torres
El celler ja ha reduït un 34% la petjada de carboni en relació amb el 2008 segons el balanç auditat del 2020
Il·lustració d'Estefanía Garcés
Il·lustració d'Estefanía Garcés | @naturaljuice_bcn
L'Estefanía Garcés ens explica com es fan els vins de maceració carbònica i quines diferències hi ha amb els vins joves
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 3 comentaris
Segons el cap d'enologia del Grup Freixenet, el primer en tocar físicament una ampolla Freixenet és el consumidor quan la treu de la caixa