NUTRICIÓ

«A Catalunya, 27.000 noies estan afectades per trastorns alimentaris»

Entrevista a la Dra. Marga Serra Alías, docent universitària, autora de assaigs i creadora del servei d’assesorament online Nutrapp

7 blogs d'alimentació i nutrició que has de conèixer

| 21/04/2016 a les 20:32h
Arxivat a: Espai Nutrició, Transtorns alimentaris, Nutrapp, Marga Serra Alías
Dra. Serra vosté és biòloga, té un postgrau i un master en nutrició, un doctorat en ciències de la salut, com és defineix?

Sobretot em sento educadora. 

Porta molts anys al món de la nutrició?

Sí, després dels meus estudis de biologia, vaig tenir necessitat d'aprendre més sobre el cos humà. M'apassionava com funciona la cèl·lula, les seves reaccions a nivell molecular: vaig entendre que la nutrició era essencial pel bon funcionament del cos humà.

L’interès de les persones per la seva alimentació augmenta, el progrés científic en aquest àmbit també. Cap a on va el mon de la nutrició?

La ciència està inspeccionant i aprofundint la nutrició humana des de el punt de vista de la nutrigenètica: l’estudi dels efectes de les variacions genètiques en la interacció entre dieta i malaltia. L'objectiu de la nutrigenética és poder receptar recomanacions dietètiques individualitzades per la prevenció de determinades patologíes. També s’anomena “nutrició personalitzada” o “nutrició individualitzada”. 

Però Vostè creu que s’han d’aprofundir també altres vessants...

Jo crec que s'haurien d’investigar més a fons les tècniques per modificar les conductes alimentaries, personalitzar així els tractaments i tenir en compte la persona i tot el seu entorn. 

Amb aquest propòsit ha creat un servei d’assessorament nutricional mitjançant el mòbil que és diu Nutrapp...

Sí, m'agrada provar noves metodologies d'educació nutricional. D'aquí poc, la majoria de la població serà nativa digital. Cal adaptar les nostres tècniques educatives més tradicionals a les noves tecnologies sense perdre l'humanitat i l'afecte a les persones. 

Nutrappestà pensat per persones que volen aprimar-se?

No, no. Nutrapp és eficaç per educar a tota la població, per les associacions de malalts, pels malalts crònics, persones que han viscut o pateixen un trastorn de la conducta alimentària com la bulímia o l’anorèxia, pels professionals. Ofereix els serveis del nutricionista canviant el mitjà de comunicació.
Els darrers estudis  científics constaten que l’ús del xat afavoreix la confiança i ajuda a que l'usuari s'obri més.

Vostè és experta en trastorns de la conducta alimentària (TCA) i autora de varies publicacions sobre aquest tema. Quines són les patologies més preocupants?

Totes em preocupen! Ja que els TCA són malalties psiquiàtriques, intervenen molts factors: un d'ells és el factor social, els models estètics de bellesa que afecten a les nostres adolescents fins arribar a patir anorèxia. 
Aquesta malaltia em preocupa molt, perquè s'apodera de persones que estan en una època de canvi, vulnerables, fràgils en la gestió de les seves emocions. El 50% d'adolescents no es troben bé amb els seus cos i no hi ha cap llei que reguli l’ús de les imatges del cos amb finalitats comercials.

Aquests trastorns afecten a moltes persones?

Si, només a Catalunya, 27.000 noies estan afectades per trastorns alimentaris, com l’anorèxia o la bulímia. Segons l’ACAB (Associació contra l’anorèxia i la bulímia), el 6% de les dones entre dotze i vint-i-quatre anys pateixen algun tipus de trastorns de conducta alimentària. 
Això representa 171.000 afectats en tot l’Estat espanyol, entre els quals hi ha 27.000 noies catalanes. Si traduïm aquestes dades a la població en risc, estaríem al voltant d’ un 11% de la població juvenil.

En el seu llibre Els Trastorns de la Conducta alimentaria afirma que és molt important la detecció precoç, com es curen aquestes malalties?

Es curen amb la intervenció d’equips especialitzats. Són equips multidisciplinaris que saben fer bé la feina.

Quin consells donaria als familiars d'una persona que pateix un trastorn de la conducta alimentària?

Primer que ho acceptin, segon que confiïn en un equip de professionals, que no desesperin, que dónin estima i que acompanyin la persona en tot el procés.
 
Vostè porta una pàgina al facebook que és diu Motius per donar la talla, des de la qual llença campanyes de sensibilització sobre aquests temes...

Si. L’ultima campanya que acabem de llençar a Instagram i és diu @socunica. Volem omplir d'autoestima les xarxes, ja que estan plenes de missatges negatius sobre el cos i volem donar-li el tomb. Els participants han de penjar una foto, un selfie, i acompanyar-lo amb el hashtag #socunica2016 i una frase que els representi o tres adjectius que els defineixin. 

Ens hi sumem, doncs, moltes gràcies Dra. Serra...
Gràcies a vosaltres!

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Ramon Francas
01/01/1970
La fotògrafa Maria Rosa Ferré mostra les tonalitats de la vinya penedesenca durant la tardor | L'exposició ‘La Vinya es Vesteix de Tardor’ mostra 17 fotografies sobre tela, de 110 per 80 centímetres
01/01/1970
El treball cinematogràfic es basa en el vinòmic homònim de David Morancho, tot ajustant la història al llenguatge audiovisual