HISTÒRIA

El primer cava de Catalunya es va elaborar a Terrassa el 1850

L’any 1850, a Madrid, la Junta Calificadora de los productos de la Industria Española "reunidos en Exposición Pública» presentava una memòria al Ministro de Comercio, Instrucción y Obras Públicas on s’exposava quins eren els productors que es mereixien alguna de les medalles concedides pel rei d'Espanya, i dins la categoria de medalles de bronze, hi havia Pau Galí, pels seus vins escumosos

| 01/04/2016 a les 12:50h
Arxivat a: Per aprendre'n, suro, Pablo Galí, vins escumosos, cava, Arxiu Històric de Terrassa, Joan Soler i Jiménez, Pau Galí

Joan Soler a la Sala Dièsel del mNACTEC de Terrassa Foto: Cristóbal Castro


Terrassa, bressol del cava a Catalunya. La introducció d'aquesta beguda tan nostrada es va fer en terres egarenques. No va ser pas al Penedès com es creu. Abans que les grans famílies experimentessin amb el mètode "champanoise", un terrassenc, Pau Galí i Galí (1803-1863), ja ho havia fet. Ell n'és el pioner. I amb ell va començar tot. El 1850. I possiblement una sola vegada. Joan Soler i Jiménez, director de l'Arxiu Històric de Terrassa, planteja que la varietat podia ser el Picapoll, el preu d'uns 10 rals i les vinyes les de Can Boada del Pi. I havia de ser un entremig entre el vi escumós i el xampany de qualitat que arribaria pocs anys més tard al país.

L'any 1850, a Madrid, «la Junta Calificadora de los productos de la Industria Española reunidos en Exposición Pública» presentava una memòria al Ministro de Comercio, Instrucción y Obras Públicas on s’exposava quins eren els productors que es mereixien alguna de les medalles concedides pel rei d’Espanya. En el llistat, i dins la categoria de medalles de bronze, hi ha Pablo Galí, que mereixia el guardó pels seus vins escumosos.

Tot l'entrallat surt a la llum

Joan Soler i Jiménez n'ha explicat l'entrellat a la jornada tècnica “El suro i el cava. Recursos, tècniques i vinculacions”, que ressegueix el llegat de la indústria surera i del cava a Catalunya. Organitzada pel mNACTEC, el Museu del Suro de Palafrugell i Emovins, la jornada compta amb la col·laboració de l’Institut Català del Suro, l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK) i Caves Recaredo.

"Pau Galí i l’elaboració del primer escumós a Terrassa" és el resultat de l'estudi de la documentació que s'ha conservat. Va ser el primer productor, però fins fa poc havia restat en el més complert anonimat. Sorprén que un personatge de la seva dimensió hagi desaparegut de la historiografia local. El currículum és impressionat. La seva família havia venia de Castellterçol (segle XVIII) i estava lligada al món tèxtil.

Militar, polític, empresari, emprenedor, alcalde, diputat

Pau Galí i Galí va fer la carrera militar a Madrid, va arribar al grau de capità just abans de la primera Guerra Carlina, va estudiar dret i va excercir d'advocat, fou un dels primers col·legiats de Barcelona, es va dedicar a la política -diputat a Corts i alcalde de Terrassa-, i era soci capitalista i empresari.

No sembla que tingués una formació enològica ni era terratinent d'origen rural, però sí que gaudia d'una triple vnculació terrassenca, francesa i empordanesa amb el món del vi per raons familiars.

I cal recordar que bona part dels espais agrícoles del municipi i de la comarca es dedicaven al conreu de la vinya el segle XIX, amb varietats com el picapoll, la garnatxa, el macabeu, el xarel·lo i les autòctones locals Terrassench (o negrelló) i Plantamollet, segurament avui desaparegudes. A Terrassa es produïen grans quantitats de vins negres, blancs, generosos, rancis, secs, dolços... i el 1850, escumosos (predecessors del xampany o del cava). Soler recorda que hi havia un context que ho permetia amb experts consumidors, productors i químics. I Pau Galí i Galí disposava de recursos econòmics, maquinària i contactes.

En va produir només una vegada, tot i que va continuar amb el negoci del vi. A Terrassa se'n van fer 224.273 litres el 1863. Una xifra espectacular que ara impacta.

 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

COMENTARIS

No es cap novetat
Manuel Duran, 02/04/2016 a les 16:09
+0
-0
Fa temps que o vaig llegir.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Els germans Paco i Toni de la Rosa Torelló
Els germans Paco i Toni de la Rosa Torelló
Sergi Cortés
Entrevistem als germans Paco i Toni de la Rosa Torelló | Ens parlen de la creació d’una DO d’escumosos del Penedès, de Corpinnat, de la verema, de les puntuacions Parker...
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Entrevista a Anna Vicens, presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers, que creu que ara hi ha “una gran oportunitat” per refundar la DO Cava
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
El toc d'alerta sobre el possible tancament del Sidral de Barcelona revela la difícil subsistència d'aquests negocis amb llarga tradició a la ciutat